Ministrul Sănătății nu e de acord cu testarea gratuită a celor care refuză să se vaccineze

Ioana Mihăilă a mai precizat că, în cazul în care vor fi impuse noi restricții de circulație pe fondul creșterii numărului de cazuri de Covid-19, acestea nu îi vor viza pe cei vaccinați.

 

La sfârșitul săptămânii trecute, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a făcut o serie de declarații cu referire la cele mai intens dezbătute subiecte ale momentului, legate de pandemie. Unul dintre ele se referă la o propunere privind extinderea măsurilor de testare la toate categoriile de bugetari care nu s-au vaccinat împotriva Covid-19. Ministrul a declarat în acest sens că este de părere că Statul nu ar trebui să mai acopere costurile testării pentru persoanele care nu se vaccinează, întrucât s-au făcut deja mari eforturi pentru a asigura vaccinarea gratuită, iar cei care refuză să se imunizeze îi pun în dificultate pe toți cei care plătesc asigurări de sănătate. „Statul, din banii colectaţi de la bugetari şi de la cei care lucrează în privat, a făcut eforturi deosebite, atât pentru a asigura, anul trecut şi anul acesta, spitalizare, tratament şi concediile medicale pentru cei care au fost infectaţi, carantinaţi din diverse motive şi, de asemenea, a făcut eforturi deosebit de mari pentru a asigura accesul gratuit la vaccinare. Ceea ce vrem să transmitem acum este că accesul la vaccinare este gratuit, că alegerea individuală de a fi sau nu vaccinat ne influenţează pe toţi cei care contribuim cu bani la sistemul de sănătate, dar şi pe toţi cei care ne riscăm sănătatea pentru că venim în contact cu o persoană nevaccinată, aşa cum influenţează şi pe bolnavii cronici care, probabil, iarăşi vor avea dificultatea de a ajunge în spitale pentru că ele vor fi ocupate cu persoane nevaccinate infectate cu Covid-19”, a explicat Ioana Mihăilă.

 

Ioana Mihaila

În ceea ce privește testările, aceasta a adăugat că, în prezent, statul asigură gratuit testarea persoanelor care sunt la risc, a pacienţilor oncologici care trebuie să se interneze în spitale, a persoanelor care vin în contact cu bolnavii, pacienților care ajung la Urgențe și a celor internați. În opinia sa, este firesc ca aceste cheltuieli să fie decontate de Stat, însă în cazul celor care au libertatea de a alege între a se vaccina gratuit sau a refuza vaccinarea și a se testa periodic, costurile ar trebui să fie suportate e cei în cauză.

Pe fondul creșterii numărului de  cazuri nou confirmate, ministrul a mai precizat că, în cazul  în care situația se va înrăutăți, se va ajunge din nou la instituirea de restricții de circulație, însă de această dată, vizați vor fi doar cei care nu s-au vaccinat. „Dacă cifrele se înrăutăţesc, este nevoie să intervenim cu măsuri de prevenţie şi de limitare a răspândirii infecţiei. Ce vrem să facem cu prioritate este să accelerăm campania de vaccinare, pentru că este cea mai eficientă măsură de prevenţie şi de limitare a răspândirii infecţiei şi să ţinem cât de mult putem şcolile deschise, pentru că nu putem să mai avem acele efecte asupra educaţiei copiilor, consecinţe a ceea ce s-a întâmplat anul trecut. Este clar că, în acest context, dacă va fi nevoie să instituim restricţii de circulaţie, ele nu vor viza persoanele vaccinate, în primul rând, şi ca ultimă instanţă vor fi afectate şcolile”, a mai declarat ministrul Sănătății.

 

Referindu-se la începerea noului an școlar, aceasta spune că există un stoc de măști de protecție care să fie distribuite gratuit elevilor, menționând totuși că trebuie modificat în zilele următoare cadrul legislativ, pentru ca acest lucru să fie posibil. „Există măşti care pot fi distribuite, trebuie modificate câteva elemente din cadrul legislativ pentru a putea permite să le distribuim către copii. Discutăm ce trebuie modificat în normative pentru ca să putem să le redistribuim către copii. Noi vom face toate eforturile pentru ca şcolile să poată să pună la dispoziţie, măcar pentru cazuri selectate, şi măşti gratuite” a precizat Ioana Mihăilă.

Nu în ultimul rând aceasta a făcut un apel către medici și pacienți să colaboreze cu autoritățile pentru a-i depista pe cei care și-au obținut certificate de vaccinare fictive, dar și pe cei care le-au eliberat astfel de documente. „Suntem în legătură cu organele de cercetare, iar în momentul în care primim informaţii legate de emiterea de certificare false de vaccinare, sesizăm Poliţia şi acele structuri care trebuie să investigheze. De asemenea, discutăm cu medicii din spitale, cei care primesc în ultima perioadă din ce în ce mai mulţi pacienţi care apar în evidenţă ca vaccinaţi şi care, atunci când dezvoltă reacţii severe, recunosc că de fapt nu s-au vaccinat. Încurajăm medicii și pacienţii să colaboreze cu Poliţia pentru a-i descoperi pe cei care au recurs la acest lucru, mai ales personalul medical care a emis certificate pentru vaccinare fără ca pacientul să fie vaccinat”, a mai precizat ministrul.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*