Concluzii după prima campanie a caravanei #oamenicamine

25 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

Informațiile oferite de cei 17 medici voluntari, despre vaccinul anti-COVID, au convins 800 de oameni să se vaccineze, pe măsură ce au primit răspunsuri la întrebările despre efectele vaccinului.

 

Prima caravană dedicată educației despre sănătatea publică în context pandemic, #oamenicamine, organizată și susținută de mediul privat din România, a relevat, încă o dată, cât de importantă este comunicarea pe înțelesul oamenilor care nu au cunoștințe medicale și cât contează ca vocea medicilor să fie auzită în spațiile publice și să răspundă întrebărilor acestora.

Înainte de lansarea campaniei, un studiu național despre percepția publică asupra vaccinării, realizat de INSCOP Research a arătat că 80% din persoanele nevaccinate vor să afle mai multe despre vaccin, iar 72% au spus că se vor vaccina după ce vor afla mai multe informații.

Timp de 6 zile, medici din comunitățile locale, de la spitale județene și din capitală, specialiști în medicina familiei, cardiologie, pneumologie, imagistică și radiologie, epidemiologie, boli infecțioase s-au alăturat dialogurilor din emisiunile caravanei, pe scena mobilă, special amenajată.

Efectul: 800 de persoane care anterior erau reticente sau chiar împotrivă,s-au vaccinat în cele 6 zile în care caravana s-a deplasat în Craiova, Pitești, Slatina și în satul Frățila din județul Dolj, la centrele de vaccinare deschise special de către Direcțiile Județene de Sănătate, chiar lângă caravană, după ce au primit informații credibile și răspunsuri la întrebările care-i frământau, din partea celor 17 medici care le-au stat la dispoziție.

 

Toți regretă decizie luată într-un moment al dezinformării

Șeful secției ATI de la Spitalul COVID Mioveni (Argeș)  a povestit despre realitatea dură din zonele cel mai greu încercate ale spitalelor. „Toți vaccinații transmitem boala de la unul la altul, facem forme ușoare, 1 din 100 fac o formă gravă. Gândiți-vă că între noi vine un nevaccinat. Probabilitatea de a face o formă foarte gravă există. Dacă el nu se protejează, atunci noi trebuie să ne protejăm sistemul sanitar. Fiecare caz e șocant pentru noi toți. Își pune o amprentă asupra psihicului nostru. Chiar dacă nu plângem cu lacrimi, suferim pentru fiecare pacient. Sunt cazuri de pacienți tineri pe care i-am pierdut, sunt cazurile care nu au nicio soluție cu.. final fericit, sunt cazurile care ne bucură pentru fiecare pacient care este bine. Cred că suntem câteodată prea tehnici, făcând abstracție de gradul de cunoștințe medicale al oamenilor. Mi-am dat seama de asta în momentul în care am avut un pacient intubat de cinci zile și a venit un aparținător să îl vadă și m-a intreabat «De ce are țeava aia care îi intră prin gură și îi intră până în plămâni?» Acesta este un pacient intubat, vă spun de cinci zile, i-am răspuns. «Eu am crezut că are o mască pe față»… Dincolo de aceste cifre seci, sufletele oamenilor de la ATI sunt rupte. Toți regretă o decizie luată la un moment al dezinformării. Avem pacienți care stau de 52 de zile în Terapie Intensivă. Totul înseamnă această blestemată de boală, este un blestem asupra legăturilor noastre interumane, al legăturilor noastre de familie”, a spus medicul Adrian Ciocănea.

 

Dacă sunt infectat și după aceea fac vaccinul?

Este una dintre întrebările adresate frecvent, medicilor. „Nu vei păți nimic rău. Trăim cu toții realitatea care ne înconjoară, numărăm îmbolnăviri, forme grave, numărăm decese, în acest moment suntem puși în situația de a lupta la efecte, să demontăm temerile de unde vine vaccinul, care este originea. Acest tip de informații circulă mai repede decât informațiile științifice despre vaccinuri, ceea ce face ca anxietatea, teama, neîncrederea populației față de aceste măsuri de sănătate publică să apară’’, a raspuns Marilena Madan, medic Epidemiolog DSP Olt, unuia dintre participanții la caravană, în Slatina.

Informați-vă din surse verificate, pentru a fi corect informați”, a întărit Mihai Ungureanu, președinte al Asociației Medicilor de Familie Olt.

În momentul apariției lor, vaccinurile au fost tot timpul controversate, au existat reticențe, iar în cele din urmă, acestea au demonstrat că au făcut numai lucruri bune și ar trebui ca toată lumea să fie un pic mai receptivă și mai încrezătoare în recomandările noastre, ale medicilor”, a precizat la rândul său, medicul de familie Cătălina Buzărnescu.

 

Zvonurile, risipite de exemplul personal și munca în echipă

Dr Hisham Tageldin

În satul Frățila (Dolj), într-o comunitate „redusă, de aproximativ 1.150 de persoane, vaccinarea a avut succes prin prisma colectivului și a domnului doctor, în mod special”, a ținut să precizeze primarul Gin Sorescu.

La început a fost greu, în sensul că oamenilor le era teamă ce se întamplă după vaccin. S-a auzit un zvon, cum că persoanele au murit din cauza vaccinului, dar apoi, când s-a vaccinat primul lot de oameni din Frățila, aceștia au dus mesajul mai departe. Au văzut că nu s-a întâmplat nimic și s-a dovedit că persoana vaccinată, chiar dacă s-a îmbolnăvit, a fost o simplă răceală, o formă mult mai ușoară”, a explicat dr. Hisham Tageldin, de la Centrul de Permanență din Frățila. Dr. Tageldin a venit din Sudanul de Nord în România în anul 1988, iar după ce a terminat Facultatea de Medicină s-a stabilit în Mischii-Dolj şi a devenit medic de familie pentru 2.500 de pacienţi din judeţele Olt, Dolj şi Vâlcea. Are un cabinet medical în comuna Bulzeşti şi a pus bazele unui centru de permanenţă pentru oamenii din localitate.

La Craiova și în Frățila, medicul radiolog Costin Albița de la Spitalul Militar, a atras atenția că „în momentul în care ai niște comorbidități, îți aduci aminte că ar fi bine să previi tot ce e mai rău. Deja începe să fie un grup mare de pacienți care au trecut prin boala Covid și de care noi știm că ne vom ocupa mulți ani de aici înainte”.

Lăcramioara Coandă, medic epidemiolog la același spital, a apreciat „nucleul închegat în jurul unor instituții care și-au adus contribuția la sănătatea publică, primăria și centrul de permanență” din Frățila.

 

Ideea de a impune vaccinul este eronată!

Tot la Craiova, Gindrovel Dumitra, medic primar Medicină de familie şi vicepreşedinte al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, cunoscut comunității doljene, a îndemnat populația să aibă încredere în vaccinare: „dragilor, mergeți să vă vaccinați acum, ca să nu mai asistăm la o altă creștere a numărului de cazuri!”- le-a spus acesta.

Beneficiul vaccinului este imens față de riscurile care sunt de fapt minime”, a punctat conf. univ. dr. Adrian Tase, medic cardiolog la Spitalul Județean de Urgență din Pitești.

Conf. univ. dr. ing. Dumitru Chirleșan,  rector al Universității Pitești, prezent la deschiderea caravanei, le-a împărtășit celor prezenți, din propria experiență. „Pentru mine, trecerea prin boală după vaccin a însemnat o viroză mult mai ușoară decât multe alte viroze pe care le-am avut de-a lungul vieții mele. În trei zile nu am mai avut niciun fel de simptom. Ideea de a impune vaccinul este eronată. Iată că la noi, în Universitate, în urma discuțiilor și a informării despre tot ce înseamnă fenomenul COVID, avem o rată de vaccinare de peste 83% la cadrele didactice și peste 64% la personalul nedidactic și auxiliar. Toate acestea au fost rezultatul unei munci de convingere. Le-am explicat, după înțelesul fiecăruia, că unica soluție pentru a evita o tragedie este vaccinarea”.

 

Încrederea în medici

Medicul Petru Muntean, pneumolog la Spitalul Județean de Urgență Pitești, le-a transmis persoanelor care prezintă multiple comorbidități, cu boli asociate, că „este important ca după vârsta de 65 de ani, să facă și vaccinul antigripal. Să se vaccineze, să aibă încredere în recomandările noastre și cu cât prezintă simptome care se agravează de la o zi la alta, să vină la medic”.

Ioana Mîndruță, medic neurolog la Spitalul Universitar București, care s-a alăturat caravanei la Pitești, a relatat problemele cu care s-au confruntat medicii din capitală, în valul 4 al pandemiei. „Am fost, practic, copleșiți de cazurile care au necesitat spitalizare. Salvările au stat la coadă să ajungă în unitatea de primiri urgențe. Paturile sunt insuficiente și trebuie să organizăm ad-hoc puncte în care pacienții să poată primi oxigen și îngrijire medicală. În secția de Neurologie sunt mulți pacienți tineri care vin cu accidente vasculare, pacienți care nu se cunoșteau cu boli anterioare. Dacă îi întrebăm, singura diferență între ei și cazurile cu forme ușoare, este aceea că nu s-au vaccinat”.

La copiii cu comorbidități este absolut necesară vaccinarea. Acei copii care au avut probleme deosebite au dezvoltat forme grave ale acestei boli, chiar soldate cu decese”, a explicat Tudor Ionescu, manager Spitalul de Pediatrie din Pitești.

 

Mai multă vaccinare, mai puține restricții

Măsurile de distanțare fizică, de igienă și anumite restricții de circulație ale persoanelor sunt măsuri complementare, care, împreună cu vaccinarea contribuie la limitarea răspândirii acestei infecții. Vrem mai puține restricții, atunci ar trebui să avem mai multă vaccinare”, a subliniat Adrian Stoica, șef Compartiment Supraveghere Epidemiologică DSP Argeș.

Campania de comunicare Oameni ca Mine, inițiată de mediul de business din România, este un demers care face parte dintr-o amplă acțiune de încurajare a vaccinării și vine în completarea eforturilor autorităților naționale și locale, de a responsabiliza și conștientiza beneficiile vaccinării împotriva virusului COVID-19. Până în prezent, 25 de companii din diverse sectoare de activitate (servicii de sănătate, financiar, IT, energie, agricultură, retail, transport, producție, construcții, real estate) s-au mobilizat în această campanie, ca o soluție de urgență față de situația critică pe care o traversează România. De la izbucnirea crizei sanitare, peste 55.000 de persoane din țară și-au pierdut viața în lupta cu virusul”, a atras atenția Ramona Nicola, manager Marketing și comunicare CEZ România, care susține caravana #oamenicamine.

În fiecare oraș, Caravana vaccinării a debutat cu o conferință de presă, iar pe ecrane au rulat, permanent, filme cu conținut educațional și de încurajare a vaccinării, interviuri cu medici, personal administrativ și medical, personalități din televiziune și showbiz, influenceri, dar și filme realizate în secțiile de Terapie Intensivă.

 


Adaugati un comentariu


 

*