Concluzii încurajatoare ale evaluatorilor UNESCO, la finalul vizitei în Ținutul Buzăului

20 septembrie 2021 | 0 comentarii |

Aceștia spun că zona are un mare potențial și sunt șanse ca raportul pe care il vor întocmi să fie unul favorabil recunoașterii ținutului ca Geoparc Global UNESCO.

 

Ieri s-a încheiat vizita pe care cei doi evaluatori UNESCO au început-o joi în Ținutul Buzăului, pentru a vedea la fața locului dacă regiunea îndeplinește criteriile pentru a fi recunoscută ca Geoparc Global UNESCO. Timp de trei zile, aceștia au străbătut zona însoțiți de reprezentanții asociației Ținutul Buzăului, vizitând mai multe obiective, stând de vorbă cu localnicii și având întâlniri cu primarii comunelor Lopătari și Bozioru. Deși agenda zilnică a celor doi evaluatori era cunoscută încă de la sosirea acestora, aceasta nu a fost făcută publică pentru a nu influența în vreun fel decizia lor, însă la finalul vizitei au putut fi comunicate obiectivele vizitate de aceștia. Astfel, vizita în Ținutul Buzăului  a început joi, la Vulcanii Noroioși, pentru ca vineri să fie vizitate alte șapte obiective printre care Muzeul Timpului de la Mânzălești, Fierbătorile de la Beciu, Platoul Meledic sau Canionul de Sare de la Lopătari. Totodată, evaluatorii au făcut și o vizită la școala din Scorțoasa și au avut o întâlnire cu primarul din Lopătari, unde au vizitat și muzeul 7 Locuri de Poveste.

 

Vizita de evaluare a continuat sâmbătă cu popasuri la Trovanții de la Bozioru, Muzeul Fromelor din aceeași comună, școala generală și Muzeul Chihlimbarului de la Colți și Aluniș Art Center.

Ultimul punct pe agendă a fost prezentarea concluziilor celor trei zile în cadrul unei conferințe de presă organizate la Casa cu Tei din Sărata Monteoru.

La eveniment a fost prezent și Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean, alături de Răzvan Popa, președintele asociației Ținutul Buzăului, Cristina Partal, președintele filialei Buzău a Asociației Naționale de turism Rural și Ecologic și profesorul Alexandru Andrășanu, de la Universitatea din București. Deși regulile organizației internaționale nu permit celor doi evaluatori să dezvăluie ce vor trece în raport sau dacă acesta va fi unul favorabil sau nu, din declarațiile făcute cu această ocazie se poate deduce că au fost plăcut impresionați de ceea ce au văzut în zonă.

 

Evaluatorii UNESCO in hora la Manzalesti

Margaretha Roelfs, evaluatorul din Olanda, a remarcat că Ținutul Buzăului are un mare potențial, precizând totodată că „mai trebuie lucrat la infrastructură”, dat fiind că există anumite locuri în care se ajunge cu dificultate.

„Cred că acest geoparc are un mare potențial și echipa a făcut un pas important alături de populația locală și cred că următorul pas care trebuie făcut este de a face o mai buna infrastructură în zona pentru că este oarecum greu de ajuns în unele locuri, iar zona are un mare potențial de a atrage oamenii. Ne gândim la drumuri, la accesibilitate, la centre de vizitare ca cele pe care le-am văzut și care sunt extraordinare”, a declarat aceasta.

Împreună cu colegul său din Grecia, aceasta s-a arătat atrasă de manifestările și tradițiile locurilor vizitate, iar la Mânzălești, după ce au vizitat Muzeul Timpul Omului și s-au arătat impresionați de tot ce au văzut acolo și de buciumul, cimpoiul, cavalul și fluierul lui Cristi Micu, un viruoz al instrumentelor tradiționale, s-au prins chiar în horă, lăsându-se îndrumați de BABĂ și UNCHIAȘ, cei care cu măștile lor fac, în fiecare an, la Sărbătorile de Iarnă, deliciul localnicilor și al vizitatorilor.

 

Evaluatorul grec Ilias Valiakos s-a declarat la rândul său încântat, la capătul celor trei zile în care a străbătut ținutul, apreciind faptul că în multe locuri se îmbină tradiția cu tehnologia modernă.

Am văzut în ultimele  zile niște lucruri extraordinare: infrastructură în curs de realizare, centre de informare realizate pe o tehnologie ultramoderna combinată cu elemente tradiționale, ceea ce pentru mine a fost o noutate pe care nu am văzut-o la alte geoparcuri – aceea  de a combina tehnologia nouă cu lucrurile tradiționale. Mi-a plăcut asta foarte mult. Am văzut niște panouri impresionante, cu un design smart, care atrag oamenii către alte puncte din geoparc și care ajută astfel la prelungirea șederii turiștilor aici. Este un teritoriu cu un potențial imens și au fost făcute lucruri impresionante aici, dar în lumea geoparcurilor nu există geoparcuri perfecte, ci mereu este nevoie  de îmbunătățiri. Lucrul bun este că oamenii care lucrează în teritoriu au înțeles exact ce trebuie făcut, politicienii par responsabilii pentru ce se întâmplă și oamenii par a ști exact ce trebuie făcut, au o hartă a ceea ce trebuie făcut și par să se țină de ea, indiferent câți ani va dura. Dacă Buzăul va deveni un geoparc, peste patru ani, alt evaluator va veni și atunci vi se va spune că trebuie făcute și alte lucruri. De aceea  un geoparc nu doarme niciodată. Totdeauna este o competiție de a face lucruri bune”, a declarat evaluatorul grec.

 

Cu aceeași ocazie, președintele Consiliului Județean le-a mulțumit celor doi evaluatori, dar și inițiatorilor proiectului demarat în urmă cu 14 ani, reamintind că aceasta este o mare oportunitate pentru județul Buzău.Aș vrea să mulțumesc în numele locuitorilor din geoparc asociației Ținutul Buzăului, domnului profesor Alexandru Adrășanu și doamnei Cristina Partal pentru că fără idea lor din urmă cu 14 ani nu am fi putut fi astăzi aici. Mulțumesc, de asemenea, celor doi evaluatori care au avut răbdare cu noi în aceste zile și sper să fi realizat că oamenii din Ținutul Buzăului sunt oameni cu suflet, care iubesc locurile natale și care doresc să renască această zonă și își doresc, cel puțin la fel ca și mine, ca Ținutul Buzăului să primească acreditarea UNESCO, pentru că din momentul acela va începe adevărata renaștere. Cred că am înțeles cu toții că responsabilitatea acum nu este decât la noi. Îmi doresc din tot sufletul să am ocazia, chiar dacă nu voi mai fi președinte al Consiliului Județean, ca peste 4 ani să primim o vizită de la UNESCO pentru reevaluare și reacreditare. Pentru asta însă, trebuie să ne dăm seama ca nu depinde decât de noi”, a declarat Petre Emanoil Neagu.

 

Și inițiatorii proiectului, Răzvan Popa și prof. Alexandru Rădășanu, sunt de părere că răspunsul final așteptat de la UNESCO va fi unul favorabil, iar Ținutul Buzăului va deveni al doilea Geoparc Gobal UNESCO din România, după Țara Hațegului. O decizie definitivă este așteptată în luna mai a anului viitor, iar raportul întocmit de cei doi evaluatori va cântări mult în acest sens.

Profesorul Alexandru Andrășanu, de la Universitatea București, este convins că Ținutul Buzăului va deveni al doilea Geoparc UNESCO din România, după Țara Hațegului. „Cu multă tenacitate se poate ajunge la realizarea acestui proiect, în ciuda pesimismului care ne caracterizează. Noi și oamenii din zonă putem face acest lucru! Nu trebuie să așteptăm să vină cineva să facă ceva ca să ne fie bine! Avem tenacitatea necesară, pentru că am început acest proiect în 2007 și iată am ajuns aici și vom continua. Eu sunt aproape sigur că vom avea două Geoparcuri UNESCO în România! Trebuie să fim optimiști!”, a spus inițiatul proiectului care. împreună cu Răzvan Popa – președintele Asociației „Ținutul Buzăului” și  Cristina Partal – președinte ANTREC Buzău au pus bazele transformării Ținutului Buzăului în GEOPARC.

 

GALERIE FOTO (sursă: Ținutul Buzăului)


Adaugati un comentariu


 

*