Proiect de sprijin social pentru pacientii cu tuberculoza multidrog rezistenta

11 februarie 2015 | 0 comentarii |

Pana in luna mai, 350 de bolanavi care sufera de aceasta afectiune vor primi pachete sociale si informatii utile, care sa-i ajute sa infrunte boala.

 

tuberculozaIntr-un clasament european, Romania se situeaza pe primul in ceea ce priveste numarul mare de bolnavi de tuberculoza, afectiune numita si „boala saraciei”. Potrivit celor mai recente statistici, tuberculoza ucide anual in Romania circa 1.000 de persoane,  afectand in aceleasi timp aproximativ 16.000 de persoane, in marea majoritate provenind din randul populatiei tinere si active. O forma grava a acestei afectiuni este tuberculoza multidrog rezistenta, situatie in care pacientul nu raspunde la tratamentul clasic. Tuberculoza multidrog rezistenta este forma de tuberculoza care a capatat rezistenta la cel putin doua medicamente cu eficienta cea mai mare. Tratamentul dureaza aproximativ doi ani si consta in administrarea zilnica a multor medicamente si o injectie in primele 8 luni, apoi doar de pastile pana la finalul tratamentului. In cele mai multe cazuri, tratamentul are efecte adverse greu de suportat. Pentru a se vindeca de tuberculoza, pe langa tratament, pacientii au nevoie de odihna si hrana suficienta.

 

Tuberculoza-TratamentDe cele mai multe ori insa, bolnavii cu tuberculoza multidrog rezistenta primesc diagnosticul tarziu, multi dintre ei nu beneficiaza de tratament complet si de calitate si nici de masuri de protectie sociala. O mare parte dintre ei nu sunt ajutati prin suport psihologic si asistenta socio-profesionala sa faca fata bolii si efectelor adverse ale tratamentului ori sa se poata reintegra social si profesional, dupa vindecare. Mai mult decat atat, milioane de romani sunt expusi la tuberculoza si risca sa o dezvolte, caci populatia este insuficient informata cu privire la afectiune si la caile de infectare. Dat fiind faptul ca majoritatea pacientilor sunt de conditie modesta, multi dintre ei traind la limita supravietuirii, Asociatia pentru sprijinirea pacientilor cu tuberculoza multidrog rezistenta a demarat un proiect social pentru a veni in ajutorul a 350 de pacienti care sufera de aceasta forma grava de tuberculoza.

 

tuberculozaProgramul se va derula pana in luna mai, perioada in care se vor distribui 350 de pachete sociale care contin hrana si obiecte de igiena, catre bolnavii care sufera de aceasta afectiune. Obiectivul principal al proiectului este sustinerea aderentei la tratament prin oferirea de pachete sociale pentru pacientii cu tuberculoza rezistenta la medicamente, urmand a beneficia de ajutor 350 de pacienti din 6 judete. Obiectivul secundar al proiectului este cresterea nivelului de informare si constientizare a pacientilor cu aceasta afectiune, pentru aceasta fiind editat un material scris care va fi distribuit pacientilor impreuna cu pachetele sociale.

 

bolnavi-TBCConform statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in Romania, peste 30.000 de persoane sufera, la momentul actual, de diferite forme de tuberculoza. Numai in anul 2013, 15.000 de noi cazuri au fost diagnosticate cu aceasta boala si peste 1.100 de bolnavi au murit. In ceea ce priveste tuberculoza rezistenta la  tratamentul obisnuit, OMS precizeaza ca aceasta este subdiagnosticata in Romania, aratand  ca in 2012 au fost diagnosticate 400 de cazuri, fata de 1.000, cat se estimeaza ca ar trebui sa fie numarul anual de pacienti diagnosticati. „Din cauza lipsei echipamentelor moderne, diagnosticarea tuberculozei si a tuberculozei multidrog rezistente necesita o perioada de timp ce depaseste patru luni, timp in care medicii nu pot recomanda un tratament corespunzator, iar pacientul poate transmite boala in familie si comunitate” se mai precizeaza intr-un raport al OMS pe aceasta tema.


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*