TERAPEUTUL TAU: Dezvoltarea personala si afirmarea de sine (I)

6 iunie 2016 | 0 comentarii |
Taisia TRICA , psihoterapeut

Taisia TRICA , psihoterapeut

Prea des oamenii sunt nemultumiti de ceea ce traiesc, de ei si de cei din jur. A te accepta pe tine este un prim pas in afirmarea de sine. Inseamna sa-ti optimizezi capacitatile de autocunoastere, de autoevaluare realista a propriilor aptitudini emotionale, intelectuale si comportamentale. Este esential sa devii constient de tine, de cine esti, de ce poti si de ce vrei, de ceea ce iti place si de ceea ce nu iti place.

Afirmarea de sine presupune un proces de dezvoltare personala, care se va desfasura la urmatoarele nivele :

*La nivelul gandirii, prin restructurare cognitiva, adica abordarea lucrurilor din alta perspectiva ;

*La nivelul emotiilor, prin tehnici de relaxare;

*La nivelul comportamentului, prin afirmarea de sine.

Ca sa te poti dezvolta inseamna sa privesti cu mai multa atentie catre interiorul tau, sa te intelegi, sa te accepti, sa te ierti, sa-i intelegi si sa-i accepti pe ceilalti si nu in ultimul rand sa ierti.

 

gandire feminina-gandire masculinaModul in care gandim este definitoriu pentru starea si functionarea noastra. Constatam deseori ca atunci cand suntem anxiosi, deprimati sau prost dispusi, gandurile noastre sunt mai degraba negative. Daca pierdem mijlocul de transport spre locul de munca suntem tentati sa gandim „Numai mie mi se putea intampla asta…”, „Sunt lipsit de noroc”.

Daca v-as propune un pariu : „Pariezi pe 200 lei ca esti singurul din tot orasul care a pierdut autobuzul?”, probabil m-ati refuza, ca sa nu pierdeti banii. Acest fapt ne spune ca din moment ce nici voi nu sunteti dispusi sa pariati pentru ele, gandurile nu sunt intemeiate. Gandurile care ne trec instantaneu prin minte sunt automate. Daca le-am monitoriza, am observa ca sunt mereu aceleasi sau foarte asemanatoare, construind o „harta mintala” caracteristica fiecaruia.

 

cunoastere si destin .Restructurarea cognitiva presupune constientizarea gandurilor automate, a emotiilor si comportamentelor asociate acestora si modificarea celor care contin elemente negative, neplacute, pesimiste. Practicarea cu regularitate a acestei tehnici conduce la obtinerea de rezultate bune.

Raul nu sta neaparat in imprejurari, ci in ceea ce credem despre ele. Emotiile noastre pot fi ameliorate daca modificam modul de prezentare a evenimentelor, a realitatii obiective. Emotiile functioneaza asemenea unui semnal. Cand apare o emotie mai putin placuta e bine sa identificam ce fel de gand ii corespunde. In acelasi timp avem un gand si o emotie aferenta. Modificarea in sens pozitiv a gandirii influenteaza starea afectiva.

 

ce cred altiiPersoanele care nu se pot afirma sunt mai curand preocupate de ceea ce cred altii despre ele. Aceste persoane au tentinta de a trage concluzii nefavorabile lor sau de a pune intrebari fara raspuns : «Voi trece drept idiot», «Ii voi deranja», «Ce vor crede despre mine?». Acesta este «efectul de telepatie», adica stim ce gandesc ceilalti.

De asemenea, persoanele neafirmate au convingerea ca nu vor reusi in ceea ce isi propun: «Nu voi trece testul», «Ma voi balbai». Acesta este «efectul de cartomantie», adica ghicirea alternativelor, evident doar a celor negative.

Solutia consta in identificarea gandurilor automate si spontane, pe care sa le consideram simple ipoteze si nu realitati absolute si sa punem in discutie valabilitatea lor.

 

*Taisia TRICA este psihoterapeut, specialist in psihoterapie integrativa, consiliere psihologica, consiliere institutionala, consiliere cariera si management

 


Adaugati un comentariu


 

*