Primele date despre eficiența tratamentului cu plasmă administrat pacienților români cu Covid-19

9 martie 2021 | 0 comentarii |

Studiul a fost efectuat platforma covidplasma.ro, în urma unei centralizări a datelor privind administrarea de plasmă convalescentă în spitalele din România, pe parcursul unui an.

 

Platforma on-line covidplasma.ro a dat publicității rezultatele primului studiu efectuat în România, privind eficacitatea administrării tratamentului cu plasmă autoimună în cazul pacienților cu Covid-19 aflați în stare gravă, realizat prin analiza datelor din perioada 26 februarie 202022 februarie 2021, furnizate de spitalele în cadrul cărora s-au administrat astfel de tratamente. Aceste date confirmă că administrarea de plasmă convalescentă a fost un tratament eficient, crescând semnificativ rata de supraviețuire, mai ales în cazul pacienților intubați.

Astfel, în perioada analizată, dintr-un total de 13.926 de pacienți cu Covid-19 care au necesitat intubare, au supraviețuit doar 365, ceea ce înseamnă o rată de supraviețuire de 2,7% din totalul pacienților cu Covid-19 intubați. Dintre aceștia, doar 417 au primit transfuzie cu plasmă convalescentă (3%), iar dintre cei intubați care au primit plasmă convalescentă au supraviețuit 103 pacienți (24,7%).

În total, 2.346 de pacienți infectați cu SARS-CoV-2 au primit plasmă convalescentă, iar 1.427 au supraviețuit, ceea ce înseamnă o rată medie de supraviețuire de 61%.

 

Datele studiului mai confirmă faptul că eficiența plasmei convalescente este cu atât mai mare cu cât administrarea ei este mai timpurie. Astfel, în condițiile în care plasma a fost administrată pacienților în primele 10 zile de la apariția simptomelor bolii, iar pacienții nu erau intubați, rata de supraviețuire a fost de 73,8%. Dacă plasma a fost administrată pacienților între 10 și 15 zile de la apariția simptomelor, iar pacienții nu erau intubați, dar prezentau o afectare pulmonară de peste 50%, rata de supraviețuire a fost de 38,4%.

În schimb, dacă plasma a fost administrată pacienților după 15 zile de la apariția simptomelor, cu afectare pulmonară severă și deja intubați, rata de supraviețuire a fost de 24,7%.

Numărul pacienților vindecați care au donat plasmă convalescentă până acum în România este aproximativ 12.000, reușindu-se colectarea a 18.500 de doze de plasmă.

 

Datele obținute în urma analizei făcute în România confirmă o serie de studii realizate în străinătate, conform cărora, plasma convalescentă poate reduce semnificativ progresia bolii și, respectiv, mortalitatea pacienților doagnosticați cu Covid-19.

Covidplasma.ro este o inițiativă publică sprijinită de medici din prima linie a luptei împotriva Covid-19, specialiști în sănătate publică, organizații neguvernamentale ale pacienților, precum și mulți donatori de plasmă convalescentă.

Rolul său principal este acela de informare a medicilor și donatorilor, prin punerea la dispoziția acestora a studiilor publicate de revistele medicale din întreaga lume, cu privire la colectarea, testarea și administrarea terapiei cu plasmă convalescentă în tratamentul pacienților infectați cu SARS-Cov-2.

 

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*