Prima aplicație mobilă pentru educație sexuală, accesibilă tinerilor din România

11 februarie 2021 | 0 comentarii |

Aceasta a fost lansată de  Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală pentru a suplini lipsa cursurilor de educație sexuală din școli.

 

În cursul anului trecut ar fi trebuit să fie promulgată o lege care să reglementeze predarea educației sexuale în școli, însă mai mulți parlamentari „puritani” din fostul Legislativ s-au declarat deranjați și chiar jenați de folosirea termenului „sexual”. Astfel, disciplina Educație Sexuală a fost transformată în Parlament în Educație Sanitară, însă s-au umblat foarte mult și în conținutul ei, pentru a le da satisfacție celor care nu puteau să accepte ca în secolul XXI, adolescenții să învețe la școală cum trebuie să se comporte și mai ales să se protejeze în cazul în care ajung să aibă o relație sexuală și în viața de cuplu.

A rezultat o lege adoptată în Parlament cu un conținut total diferit decât fusese intenția inițială, fapt pentru care președintele Iohannis a sesizat Curtea Constituțională, invocând că legea a fost modificată astfel încât nu mai conține decât foarte puțin din textul inițial, iar în urma modificărilor, textul a devenit neclar și eludează valorile statului de drept. Judecătorii au decis însă că documentul se încadrează în limitele constituționalității, iar din acel moment legea a rămas blocată undeva în circuitul legislativ, astfel că elevii nu beneficiază în acest moment nici de cursuri de Educație Sanitară și nici de Educație Sexuală.

 

Pentru a le oferi totuși tinerilor o sursă avizată din care să se informeze asupra aspectelor care țin de viața sexuală, firești și perfect normale, atât în cazul adolescenților cât și al adulților, Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală (SECS) a lansat o aplicați mobilă disponibilă în limba română, prima de acest gen din România.

Aplicația Myra este recomandată persoanelor peste 15 ani, oferind informații utile despre relaţii, contracepţie, sexualitate, sarcină, fertilitate şi boli cu transmitere sexuală. Inițiatorii spun că aceasta se constituie într-un ghid virtual, cu ajutorul căruia tinerii pot lua decizii bine informate, pot adopta comportamente sănătoase şi îşi pot menţine sănătatea sexuală. Aplicaţia include rubrici dedicate, precum „Despre relaţiile mele şi starea de bine”, „(Cred că) sunt însărcinată”, „Corpul, igiena şi sexul”, un calendar al fertilităţii, precum şi o secţiune cu contacte utile.

Carmen Suraianu, directorul executiv al SECS, a declarat că „educaţia şi informarea corectă îi ajută pe tineri să se dezvolte sănătos şi să ia decizii corecte, bazate pe studii şi statistici reale, realizate de oameni competenţi din domeniu. Absenţa educaţiei sexuale cauzează o serie de probleme de sănătate sexuală, inclusiv boli cu transmitere sexuală sau sarcini nedorite. În contextul actual, majoritatea elevilor din România nu au acces la educaţie sexuală în şcoli şi licee, numărul cabinetelor de planificare familială este în scădere, iar accesul la mijloace de contracepţie gratuite este limitat. Am lansat această aplicație pentru că educaţia pentru sănătate sexuală este esenţială într-o societate informată şi sănătoasă”.

 

Reprezentanții organizației care promovează în țara noastră dreptul la sănătate sexuală şi reproductivă încă din 1990, reamintesc faptul că aproape un sfert dintre mamele minore din Uniunea Europeană sunt din România, rata avorturilor din ţara noastră este una dintre cele mai mari din Europa și că mortalitatea maternă este dublă în comparaţie cu media Uniunii Europene, iar una dintre cauzele principale este lipsa unei educați sexuale adecvate.

Aplicația Myra este lansată de mai multă vreme, însă noutatea constă în faptul că de acum este disponibilă și în România, ca urmare a eforturilor făcute timp de mai bine de un an de cei de la organizația SECS, împreună cu partenerii internaționali.

Aceasta este dezvoltată de Federaţia Internaţională de Planificare Familială, în parteneriat cu SECS România, BFPA Bulgaria şi SRH Serbia, printr-un grant finanţat de MSD, prin Programul MSD pentru Mame. Varianta în limba română a aplicaţiei Myra a fost realizată de SECS și este disponibilă gratuit în App Store, Google Play şi AppGalery.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*