Pacienții oncologici, sfătuiți să nu își amâne vizitele la medic și să se vaccineze împotriva Covid-19

11 februarie 2021 | 0 comentarii |

Recomandările vin din partea specialiștilor din cadrul celor mai importante institute oncologice din țară, care au ajuns la constatări îngrijorătoare după primul an de pandemie.

 

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a organizat cu sprijinul companiei farmaceutice Roche România o dezbatere on-line, la care au participat reprezentanți ai principalelor institute oncologice din țară. Tema principală a reprezentat-o o analiză a modului în care pandemia a afectat în ultimul an tratamentul pacienților oncologici și găsirea unor soluții pentru ca lucrurile să revină cât de curând la normal, deși pandemia se pare că va mai dura ceva timp.

Principala problemă a constituit-o ezitarea pacienților de a se mai prezenta la cabinetele medicilor oncologi, de teamă să nu se infecteze cu noul coronavirus. S-a ajuns astfel ca unii pacienți să oncologici să își amâne tratamentul, în timp ce alții au rămas nediagnosticați, sau au primit un diagnostic târziu, când boala era deja în stadiu avansat. Cu această ocazie, specialiștii institutelor oncologice din București, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara au reamintit faptul că riscul amânării tratamentului pacienților cu cancer, fie chiar și cu o săptămână, este mai mare decât cel al îmbolnăvirii de Covid-19, pentru că poate face diferența între vindecare și dezvoltarea de metastaze, atunci când prognosticul nu este unul foarte încurajator.

Medici spun că pacienții nu mai au motive se teamă că vor lua Covid-19 dacă vor merge la medic, pentru că spitalele şi centrele oncologice respectă cu stricteţe regulile de siguranţă sanitară, iar fiecare pacient este testat înainte de consultație.

 

Dr. Lucia Stănculeaanu

Referindu-se la această problemă, dr. Lucia Stănculeanu, președintele Societăţii Naţionale de Oncologie Medicală din România a declarat că „vizita la medic şi tratamentul sunt vitale pentru pacienţii cu cancer şi nu trebuie amânate. Cu toate acestea, de la începutul pandemiei de Covid-19, mulţi dintre pacienţii deja diagnosticaţi au încetat să mai vină la tratament. Înţeleg că pacienţii se tem de riscul infectării, însă riscul ca boala să progreseze creşte considerabil în lipsa administrării tratamentului. Îi asigur pe pacienţi că noi, medicii, am luat toate măsurile necesare pentru diminuarea riscului de a contracta virusul, am creat circuite şi proceduri speciale, astfel încât pacienţii să se simtă şi să fie în siguranţă atunci când revin la tratament”.

Aceasta s-a referit și la pacienții nediagnosticați, care amână vizita la medic, reamintind faptul că diagnosticarea cancerului în stadii incipiente este esențială pentru a crește șansele de supraviețuire  și vindecare, în caz contrar, opțiunile de tratament fiind limitate și cu șanse mai mici de reușită.

 

La rândul său, dr. Petra Curescu, de la Clinica de Oncologie Medicală a spitalului municipal din Timișoara, i-a încurajat pe pacienții oncologici să se vaccineze împotriva Covid-19 pentru a reduce și mai mult riscul de a se infecta și a scăpa astfel de această temere care i-a făcut să amâne vizitele la medic. „Niciun vaccin, cu excepţia celor special destinate acestei maladii – cancerul – nu este testat pe pacienţi cu cancer, dar asta nu înseamnă că nu este sigur pentru ei. Dacă pacienţilor le este frică de vaccin, ar trebui să le fie mult mai frică de boală şi, din păcate, pandemia aceasta, cu sau fără vaccin, va continua şi nu ne vom putea feri la nesfârşit. Neapărat, ei trebuie să continue tratamentul oncologic. Probleme avem și cu potenţialii viitori pacienţi, care sunt speriaţi, poate nu au fost diagnosticaţi la timp. Pentru orice simptom care-i îngrijorează, să se adreseze medicului de familie şi celui specialist”. Ca alternativă pentru pacienții care nu își pot învinge totuși teama de a merge la cabinetele medicale, dr. Petra Curescu a recomandat sistemul de telemedicină, subliniind însă că doar anumite probleme pot fi rezolvate pe această cale. „Telemedicina, prescripţiile care se pot trimite electronic, au fost de un real ajutor pacienţilor în ultimul timp, iar acest lucru ar trebui să continue, pentru că ne face şi nouă, medicilor, viaţa mai uşoară, şi pacienţilor. Telemedicina nu va înlocui niciodată consultaţiile faţă în faţă, dar cred că pentru viitor ar trebui să ne păstrăm şi o părticică de telemedicină”, a mai declarat medicul timișorean.

 

Cezar Irimia

Cezar Irimia, președintele FABC, a atras atenția asupra faptului că diagnosticarea oncologică a scăzut anul trecut cu 30-40% față de 2019, reamintind și de mortalitatea ridicată, datorată și deceselor mai numeroase în rândul pacienților oncologici. Acesta a mai precizat că, din cauza pandemiei, 3.000 de cazuri de cancer pulmonar au rămas nediagnosticate. „În contextul lansării Planului European de Cancer, este momentul ca România să accelereze demersurile pentru dezvoltarea şi adoptarea unui Plan Naţional de Oncologie menit să reducă povara bolii. Un astfel de instrument cadru este singura soluţie pentru ca în România să se reducă incidenţa şi mortalitatea prin cancer”, a mai declarat acesta în cadrul dezbaterii.

Cezar Irimia a mai amintit de platforma CdelaControl.ro, lansată în timpul pandemiei, unde pacienți pot găsi o hartă interactivă a României, ce include lista completă de spitale şi clinici unde se tratează afecţiunile oncologice în ţară. De asemenea, pe platformă sunt disponibile și o serie de informaţii utile, certificate de medici specialişti cu experienţă în tratarea acestor afecţiuni.


Adaugati un comentariu


 

*