„Amintiri cu… și despre Marin Ifrim”, depănate la Biblioteca Județeană Vasile Voiculescu

11 februarie 2021 | 0 comentarii |

Instituția a reluat activitățile culturale întrerupte de pandemie, prin lansarea unui volum ce evocă memoria publicistului buzoian, de la a cărui dispariție se vor împlini în curând doi ani.

 

Odată cu relaxarea măsurilor restrictive impuse în contextul pandemiei, Biblioteca Județeană Vasile Voiculescu și-a reluat recent activitatea cu publicul, iar azi a fost organizat după mult timp și primul eveniment cultural. Acesta a fost dedicat memoriei publicistului buzoian Marin Ifrim, de la a cărui dispariție se vor împlini doi ani pe 15 martie.

Astfel, primul eveniment cultural organizat anul acesta de Biblioteca Județeană a fost lansarea unui volumului „Amintiri cu… și despre Marin Ifrim” îngrijit de poetul Teo Cabel.

Volumul a fost publicat sub egida asociației culturale Renașterea Buzoiană, iar cu ocazia lansării, poetul Teo Cabel a declarat că „prin acest volum, asociația culturală Renașterea Buzoiană, sub conducerea președintelui Ovidiu Cameliu Petrescu, îl comemorează pe Marin Ifrim, valoros scriitor ivit pe meleaguri buzoiene, care a fost, în același timp, cel mai energic promotor al culturii locale. Acest volum deschide, de fapt, posibilitatea unei continuări a publicării amintirilor referitoare la Marin Ifrim”.

 

Marin Ifrim

Volumul lansat azi reunește mărturiile mai multor scriitori, prieteni și foști colegi, care rememorează întâmplări trăite alături de Marin Ifrim sau aduc un omagiu celui care a fost omul și publicistul Marin Ifrim.

La evenimentul care a avut loc azi la sediul Bibliotecii Județene au participat scriitori și oameni de cultură, prezența fiind însă limitată, pentru a se respecta regulile referitoare la organizarea evenimentelor publice în această perioadă. Au fost prezenți Ovidiu Cameliu Petrescu, Teo Cabel, Mihai M. Macovei, Nicolae Pogonaru, Cornel Diaconu, Stelian Grigore, Ionel Stănuță Elena Căpățână, Roxelanu Radu, Dan Dinu, Roxana Mihaela Boboc, Irina Mirică și alți câțiva buzoieni care l-au cunoscut pe Marin Ifrim sau care îi admiră opera.

 

Ovidiu Cameliu Petrescu

Cu această ocazie, Ovidiu Cameliu Petrescu, președintele asociației Renașterea Buzoiană a rememorat perioada în care l-a cunoscut pe Marin Ifrim.L-am cunoscut prin perioada 1975-1977, când lucra pe la Mase Plastice și, după ce, la Casa de Cultură a Sindicatelor, s-a înființat Cenaclul Alexandru Sahia, a început să îl frecventeze. În acel moment, noi am scos o foaie literară a cenaclului și în primul număr l-am publicat pe Marin Ifrim sub titlul „Marin Ifrim, un poet muncitor”. Dincolo de amintirile noastre care mor odată cu noi, cărțile rămân. De aceea am ținut să apară o astfel de carte dedicată amintirilor despre Marin Ifrim”, a declarat acesta.

La rândul său Irina Mirică, și-a amintit că „Marin Ifrim intra într-un fel de transă când scria; nu mai auzea și nu mai vedea nimic în jur. Nu stăteam mai mult de 10 minute la un poem. Se dedica total atunci când era în juriu unui concurs pentru tinere talente. Nu accepta să intervină cineva pentru un concurent și întotdeauna un tânăr pe care îl descoperea se întorcea cu premii de la concursurile literare. Marin Ifrim scria zilnic ceva. Mulți dintre cei cărora le-a prefațat cărțile l-au dezamăgit și i-au făcut apoi rău. Adeverința acea scoasă în spațiul public – așa-zisul angajament de colaborare cu Securitatea –  i-a declanșat moartea. Ulterior s-a dovedit că era un fals, dar răul fusese deja făcut”


Adaugati un comentariu


 

*