Educația sexuală în școli, înlocuită cu educație sanitară

4 iunie 2020 | 0 comentarii |

Camera Deputaților a adoptat proiectul de modificare a Legii privind protecția și promocarea drepturilor copilului, prin care sintagma „educație sexuală” din textul inițial a fost înlocuită cu „educație sanitară”, care se va face doar cu acordul scris al părinților.

 

Deputații au aprobat, miercuri, modificarea Legii 45/2020, privind protecția și promovarea drepturilor copilului, prin care derularea unor programe de educație pentru sănătate pentru copii ar urma să se facă doar cu acordul scris al părinților, iar sintagma „educație sexuală” a fost înlocuită cu „educație sanitară”. Modificarea actului normativ s-a făcut în urma unei propuneri a deputaților din comisiile de sănătate și a fost aprobată în plen cu 269 de voturi „pentru”, 3 voturi „împotrivă” și 35 de abțineri

Potrivit actului normativ în vigoare, articolul 46, lit. i) prevede că „Organele de specialitate ale administrației publice centrale, autoritățile administrației publice locale, precum și orice alte instituții publice sau private cu atribuții în domeniul sănătății și în domeniul educației sunt obligate să adopte, în condițiile legii, toate măsurile necesare pentru: (…) derularea sistematică în unitățile școlare, cel puțin o dată pe semestru, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor”.

În urma amendamentului propus și aprobat de deputați, punctul „i)” a fost modificat și prevede „Derularea sistematică în unitățile școlare cu acordul scris al părinților sau reprezentanților legali ai copiilor de programe de educație pentru viața inclusiv educație sanitară în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și gravidității minorelor”.

 

Părerea specialiștilor este că educația sexuală este absolut necesară pentru copii și nu este nici o rușine ca aceasta să se facă în școală. 67 de ONG-uri au semnat, anterior aprobării Legii 64, o scrisoare deschisă adresată Ministerului Educaţiei, Institutului pentru Ştiinţele Educaţiei, Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Tineretului, prin care au solicitat ca educaţia sexuală să devină disciplină obligatorie la şcoală, argumentând solicitarea pe faptul că există foarte mulți părinți care NU știu cum se abordează corect acest subiect cu copilul”, iar o discutie cu un copil  despre educație sexuală trebuie să fie o discuție serioasă, bine abordată, de către specialiști. Cele mai multe ONG-uri care apără drepturile copiilor consideră că deși există unii părinți care din motive religioase resping educația sexuală, „biserica nu trebuie să se pronunțe în această chestiune, care ține de educația pentru societate a copilului, la fel cum nu trebuie să se amestece nici în problemele de sănătate – vaccinare, epidemii, tratamente medicale sau terapii educaționale ale copilului sau adulților. Libertatea religioasă trebuie respectată, dar nu trebuie să ne ascundem în spatele dogmei și să ignorăm realitatea”, susțin acestea, subliniind că educația sanitară este mai importantă ca niciodată acum, când copiii au acces nelimitat la informații necontrolate și deseori incorecte despre sex.

 

În cadrul dezbaterilor generale au existat numeroase dispute pe tema modificării legii, iar deputatul USR Dan Barna a atras atenția că în contextul în care România este, în momentul de față, pe primul loc în Europa la numărul de mame minore, iar „faptul că tinerele, copilele își încep viața sexuală în toalete de școală este o problemă majoră. Nu ne putem proteja copiii neinformându-i”, chiar dacă există părinți care susțin că nu este oportună o astfel de educație.

La rândul său, deputatul PMR Petru Movilă este de părere că „este foare important să gasim o soluție ca acești copii să aibă acces la o educație normală”, fiind de acord ca educația sexuală să fie predată în școli cu acordul scris al părinților.

Nicușor Halici, unul dintre inițiatorii amendamentului, susține că partidu său „privește în viitor, la ziua când trebuie să predăm ștafeta și pentru asta trebuie să creștem oameni sănătoși nu doar fizic ci și moral și mental”.

Comisia Juridică a dat, marți, raport favorabil variantei propuse de Steluţa-Gustica Cătăniciu (neafiliat), Robert Sighiartău și Florica Cherecheş (PNL), Elena Hărătău, Adrian Solomon, Nicuşor Halici şi Titus Corlăţean (PSD). În urmă cu o săptămână, la Comisia de Muncă a Camerei Deputaților, patru parlamentari PSD și PNL au propus ca programele de educație care includ educația sexuală să se desfășoare „doar cu acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copiilor”.

Camera Deputaților este for decizional, astfel că legea urmează să fie trimisă la promulgare.

 


Adaugati un comentariu


 

*