Buzăul, inclus într-un program de screening pentru hepatită, derulat de UMF Iași

Universitatea ieșeană a primit în acest scop o finanțare europeană de aproape 11 milioane de euro pentru un program de prevenție care se va derula pe parcursul a trei ani și jumătate.

 

Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași a anunțat că este singura universitate din țară care a obținut finanțare europeană în cadrul apelurilor de tip programe de prevenţie, depistare precoce şi diagnostic, iar programul pe care l-a depus în acest sens o obținut cel mai mare punctaj în urma evaluării, fiind la egalitate cu un alt proiect depus de Institutul Clinic Fundeni. Programul LIVE(RO) 2 este o continuare a unui alt program similar derulat de UMF Iași, care a avut ca scop formarea personalului medical din România pentru screeningul populaţional al infecţiilor cronice cu virusuri hepatitice B,C și D. Acesta a oferit medicilor de familie posibilitatea perfecţionării în scopul îmbunătăţirii monitorizării hepatitelor, iar noul program, care a câștigat o finanțare europeană de aproape 11 milioane de euro, urmărește identificarea și îndreptarea către screening a persoanelor vulnerabile.

Programul regional integrat de prevenire, depistare precoce, diagnostic şi direcţionare către tratament al pacienţilor cu boli hepatice cronice secundare infecţiilor virale cu virusuri hepatice B, C și D se va derula în regiunile Nord-Est şi Sud-Est, în parteneriat cu Asociaţia Română Anti-Sida şi cu Spitalul Sfântul Spiridon din Iași.

 

Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu

Astfel, printre județele incluse în program se numără și Buzăul, care face parte din regiunea de dezvoltare Sud-Est, celelalte județe vizate fiind Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui, Brăila, Constanta, Galaţi, Tulcea şi Vrancea.

Referindu-se la acest program, prof. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi, a declarat că „România se află în topul european al numărului mare de pacienţi infectaţi cu virusurile hepatice, iar unul dintre obiectivele OMS, vital pentru derularea programului în România, este gratuitatea screening-ului, tratamentului şi urmăririi. O bună parte din populaţia ţării este săracă, iar împovărarea financiară cauzată de vizitele medicale, investigaţii sau tratament poate duce la diminuarea succesului demersului. Accesarea acestui tip de proiect permite îndeplinirea acestui deziderat şi sunt convins că va salva multe vieţi. De aceea LIVE(RO) 2 era unul dintre obiectivele importante al planului meu managerial şi sunt bucuros că acum, datorită acestei finanţări, va putea fi implementat cu succes”.

 

UMF Iași

Proiectul se va derula pe o perioadă de 42 de luni, iar valoarea totală eligibilă este de 52.528.386,97 de lei, dintre care 51.789.617,20 de lei sprijin nerambursabil, reprezentând 98% din valoarea totală eligibilă. În această perioadă, inițiatorii doresc crearea reţelei locale de specialişti implicaţi în screening precum și identificarea, mobilizarea şi testarea rapidă a minim 120.000 de pacienţi din județele menționate. Totodată, se vor organiza acţiuni medicale standardizate pentru diagnosticul de certitudine, stadializarea şi trimiterea pacienţilor confirmaţi cu infecţii cronice cu virusuri hepatitice către centrele de tratament conform protocoalelor CNAS. De asemenea, vor fi înfiinate şi organizate centre de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi direcţionare către tratament a pacienţilor cu virusuri hepatitice  din cele două regiuni de dezvoltare.

Manager de proiect este prof dr. Anca Trifan, care a precizat că este vorba de un program de durată, cu un impact deosebit asupra stării de sănătate a populaţiei. „Avem, o dată, formarea specialiştilor, oferind medicilor de familie posibilitatea perfecţionării în scopul îmbunătăţirii monitorizării hepatitelor. Aceasta va fi urmată de identificarea şi mobilizarea către screening a unor categorii populaţionale vulnerabile din punct de vedere geografic şi social, de înfiinţarea şi funcţionarea centrelor de prevenţie şi de creşterea numărului anual de pacienţi diagnosticaţi timpuriu şi trataţi la standarde îmbunătăţite, în vederea scăderii ratei de mortalitate cauzată de ciroza hepatică”, a declarat aceasta.

 


Adaugati un comentariu


 

*