Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, reconfirmat în funcția de Rector al UMF Iași

17 ianuarie 2020 | 0 comentarii |

Acesta a câștigat detașat în fața contracandidatei sale, prof. Norina Forna, peste 60% dintre cadrele didactice și studenții care au votat acordându-i susținerea pentru a rămâne la conducerea Universității și în mandatul 2020-2024.

 

Alegerile academice la Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași pentru mandatul 2020-2024. Alegerile au avut ca scop stabilirea membrilor Consiliilor Departamentelor și Consiliilor Facultăților de Medicină, Medicină Dentară, Farmacie și Bioinginerie Medicală, a membrilor Senatului universității, a Directorilor de departament și a Rectorului Universității pentru următorii patru ani.

Pentru toate aceste niveluri de conducere ale UMF Iași au fost depuse depus 344 de candidaturi, iar pe listele de vot au fost înscrise 767 de persoane, dintre care 730 de cadre didactice și cercetători și 37 de reprezentanți ai studenților, care fac parte din consiliile facultăților și din Senat.

Sa votat pe parcursul a 12 ore, în intervalul 8.00-20.00, urnele fiind amplasate în sala de sport a universității, iar prezența masivă la vot a făcut ca alegerile să fie validate după un singur tur de scrutin.

 

Pentru cea mai importantă funcție din universitate, cea de Rector, și-au depus candidaturile prof. univ. dr. Norina Consuela Forna și prof. univ. dr. Viorel Scripcariu- care a deținut funcția de rector și în mandatul 2016-2020.

În urma voturilor valabil exprimate, pe parcursul următorilor patru ani, noul rector al UMF Iași va fi tot prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, care s-a aflat în preferințele a 60,3% dintre cadrele didactice și studenții cu drept de vot.

La urne s-au prezentat 707 cadre didactice și cercetători din totalul de 730 înscriși pe liste, precum și toți cei 37 de studenți. Cu o participare la vor de 97%, alegerile pentru funcțiile de conducere a UMF „Grigore T. Popa” au fost validate din primul tur. Prof. Viorel Scripcariu, care a fost reconfirmat în cea mai importantă funcție, a obținut 440 din voturile cadrelor didactice și 23 din voturile studenților, în timp ce contracandidata sa a fost votată de 217 cadre didactice și 14 studenți.

 

Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu

Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu este medic primar chirurgie generală, fost absolvent al universității pe care o conduce. A absolvit studiile universitare în 1983 și debutat în profesie în același an, în calitate de medic generalist în Clinica de Chirurgie a Spitalului Municipal Brașov. Ulterior, activează succesiv, în funcțiile de medic secundar, medic specialist și medic primar chirurgie generală în Clinica de Chirurgie, a Spitalului Clinic de Urgență Sf. Spiridon din Iași. Are competențe în chirurgia laparoscopică, endoscopia digestivă diagnostică și managementul serviciilor de sănătate, iar pe parcursul activității a participat la multiple cursuri de specializare internaționale, consacrate tratamentului cancerului rectal. Din 2012 până în 2016 a fost șef al Clinicii nr. 1 de Chirurgie Oncologică a Institutului Regional de Oncologie, Iași, după care a ocupat funcția de Rector al UMF Iași.

În ceea ce privește activitatea academică, acesta a evoluat de la asistent universitar până la ptofesor universitar, pentru ca ulterior să fie ales în funcția de rector, în 2016, poziție pe care o va deține și în mandatul 2020-2024, în care vrea să-și continue principalele obiective propuse în planul managerial din 2016, iar dacă în mandatul anterior a avut ca obiectiv principal îmbunătățirea și consolidarea imaginii Universității, în actualul mandat, principala sa prioritate va fi îmbunătățirea infrastructurii UMF Iași, prin atragerea de fonduri europene.

UMF Iași face parte din Grupul celor 12 Universități de Educație și Cercetare Avansată, iar în prezent este singura instituţie de învăţământ medical românesc cotată în topul Times Higher Education World University Rankings 2017-2018 și Times Higher Education 2018 New Europe.

La indicatorul vizibilitatea academică la nivel internațional, UMF Iași se situează pe primul loc în țară și în primele 500 de universități din lume (locul 428). De asemenea, UMF Iași este în Top 25 U-Multirank 2019 în categoria „Publicații interdisciplinare”.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*