Prima aplicație mobilă de planning familial, disponibilă în limba română

7 septembrie 2020 | 0 comentarii |

Aceasta a fost lansată în teste urmând ca din noiembrie să devină disponibilă gratuit pentru toți utilizatorii interesați.

 

Începând cu luna noiembrie, utilizatorii din România vor avea la dispoziție prima aplicație mobilă de planning familial pe care o vor putea descărca și instala gratuit, aceasta fiind și foarte ușor de folosit datorită meniului în limba română. Aplicația este rodul eforturilor depuse în ultimii doi ani de Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală (SECS), implicată într-un proiect mai amplu, împreună cu organizații similare din Bulgaria și Serbia, sub coordonarea rețelei pentru Europa Federaţiei Internaţionale pentru Planificare Parentală.

Proiectul se numește „My Body, My Rights!”, iar unul dintre obiectivele principale este și dezvoltarea acestei aplicații, care va fi disponibilă în limbile română, sârbă, bulgară și engleză.

Aplicația a fost lansată în teste zilele trecute, chiar la data la care SECS a aniversat 30 de ani de la înființare, fiind cea mai longevivă organizaţie din România care promovează dreptul la sănătate sexuală şi reproductivă.

Potrivit reprezentanților organizației, aplicația oferă utilizatorilor informaţii personalizate despre contracepţie, sexualitate, sarcină, fertilitate şi infecţii cu transmitere sexuală, urmând a fi lansată oficial în luna noiembrie, când va deveni disponibilă pentru publicul larg.

 

Într-un comunicat remis pe această temă se arată că o astfel de aplicație este necesară mai ales pentru tinerii din România care, în ciuda eforturilor depuse de SECS și alte organizații neguvernamentale în ultimii 30 de ani, au acces limitat la informații  adecvate cu privire la sănătate, sexualitate şi reproducere.

Serviciile publice de planificare familială sunt subfinanţate iar contraceptivele au un preţ prohibitiv pentru mulţi dintre tineri şi persoanele aflate în dificultate. Proiectul în care suntem implicați împreună cu parteneri din Serbia și Bulgaria urmează să fie finalizat în 2021 şi îşi propune să contribuie la îmbunătăţirea sănătăţii reproductive a tinerilor, inclusiv a sănătăţii materne, şi să împuternicească tinere din comunităţi vulnerabile, în special comunităţi rome, să devină conştiente de drepturile şi responsabilităţile lor în contextul planificării familiale şi sănătăţii reproducerii”, precizează reprezentanții organizației.

SECS a luat ființă în anul 1990, la scurt timp după ce Decretul 770 – care interzicea avorturile în timpul regimului comunist, a fost abrogat.

 

Bazele organizației au fost puse de 30 de medici ginecologi, asistente medicale, biologi, profesori și demografi care se confruntaseră în activitatea lor cu efectul dramatic al inexistenţei mijloacelor de contracepţie şi al interzicerii avortului în România înainte de 1989. Încă de la început, SECS a introdus şi promovat în România abordări noi care își dovediseră eficienţa în alte ţări, destinate creşterii accesului unui număr mai mare de oameni la servicii de calitate privind sănătatea reproducerii.

Ulterior, organizația a devenit partener principal al Ministerului Sănătăţii în iniţierea, implementarea şi monitorizarea Programului Naţional de Planificare Familială în cadrul procesului de reformă sanitară, a organizat primele conferinţe naţionale de planificare familială, a tradus în limba română texte de referinţă în domeniu și a încheiat parteneriate de lungă durată cu organizaţii naționale și internaţionale.

 

De asemenea, în primii ani după 1990, SECS a deschis o reţea proprie de cabinete de planificare familială şi a testat programe prin care serviciile de planificare familială deveneau accesibile şi în zone rurale.

În anii 2000, organizația a alocat fonduri pentru programe de formare a personalului din cabinetele de planificare familială şi programe de informare, educare şi promovare a contracepţiei şi a serviciilor de planificare familială.

Tot în aceeși perioadă, a asigurat aprovizionarea cu contraceptive gratuite a întregii reţele de cabinete de planificare familială a Ministerului Sănătăţii şi a instruit peste 9.000 de medici de familie şi asistente medicale în domeniul planificării familiale şi contracepţiei.

În cei 30 de ani de existență, SECS şi-a extins activitatea şi s-a implicat în campanii de prevenire a HIV/SIDA şi campanii de mobilizare socială pe tema cancerului la sân.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*