Scenariu verde în majoritatea localităților din Buzău, pentru începerea noului an școlar

7 septembrie 2020 | 0 comentarii |

La nivelul municipiilor Buzău și Râmnicu Sărat, rata de incidență a infectărilor cu Covid-19 este mai ridicată, astfel că cele două localități se încadrează în scenariul galben, iar la Cernătești cursurile nu ar putea fi reluate decât on-line.

 

Direcția de Sănătate Publică Buzău și celelalte instituții similare din țară au transmis către administrațiile județene și cele centrale situația epidemiologică la nivelul fiecărei localități, astfel încât unitățile de învățământ de aici să poată fi încadrate într-unul dintre scenariile stabilite de Ministerul Sănătății pentru începerea noului an școlar.

Potrivit informării transmise de către DSP Buzău, la nivelul județului predomină scenariul verde, care presupune că, în majoritatea localităților, rata de infectare cu noul coronavirus este de sub unu la mie în ultimele 14 zile, adică mai puțin de o persoană infectată la o mie de locuitori. Asta înseamnă că în școlile din aceste localități, cursurile pot fi reluate normal pe 14 septembrie, fără niciun fel de restricție dar, desigur, cu respectarea regulilor pentru prevenirea răspândirii infecțiilor în rândul copiilor și cadrelor didactice. Astfel, în 41 din cele 87 de unități administrative de pe raza județului, rata de infectare în ultimele două săptămâni a fost egală cu zero, ceea ce înseamnă că nu a fost înregistrat nici un caz nou de îmbolnăvire. În aceste localități, anul de învățământ poate începe fără probleme, iar cursurile se pot desfășura normal, la fel ca și în cazul altor 33 de localități unde rata de infectare este sub 1 la mie. La limită se află localitățile Vernești și Ulmeni, unde rata de infectare este de 0,98 la mie.

 

Printre localitățile care se încadrează în scenariul verde se numără și orașele Nehoiu și Pogoanele, cu rate de infectare de 0,19 în ultimele două săptămâni, respectiv 0,28 la mie.

În schimb, cele două municipii și orașul Pătârlagele se încadrează în scenariul galben, având o rată de infectare cuprinsă între 1 și 3 la mie. Cel mai rău din acest punct de vedere se situează, deocamdată, Pătârlagele, unde rata de infectare a ultimelor două săptămâni a fost de 2,70 la mie. La Râmnicu Sărat este consemnată o incidență de 1,68 la mie, dar numărul mare de cazuri raportate în ultimele 24 de ore va crește cu siguranță rata de infectare. În municipiul Buzău, incidența este de 1,09 la mie.

Incidențe între 1 si 3 la mie mai sunt înregistrate la Costești 1,23, Gălbinași1,18, Măgura2,33, Rușețu 1,11, Stâlpu1,30, Țintești1,77, Tisău1,60 și Ziduri1,91. În aceste localități care se încadrează în scenariul galben, există un risc mediu de contaminare, astfel că prioritate să meargă la şcoală trebuie să aibă preşcolarii, elevii din clasele 0-4, dar şi elevii din anii terminali. Restul claselor e recomandat să facă ore on-line, însă elevii vor merge şi la şcoală, prin rotaţie.

 

O singură localitate din județ se încadrează în scenariul roșu, având o rată de infectare mai mare de trei la mie în ultimele două săptămâni. Este vorba de Cernătești, comună în care incidența îmbolnăvirilor a fost de 3,94 la mie în intervalul analizat. Comuna buzoiană se numără astfel printre cele 43 de localități din țară cu un risc ridicat de transmitere a noului coronavirus, astfel că recomandarea în cazul școlilor de aici este ca orele de curs să se desfășoare doar on-line, cel puțin până când va mai scădea rata de infectare și se va putea trece în alt scenariu mai permisiv.

Datele cu situația epidemiologică pe localități au fost transmise și la Pefectură, iar în baza acestora, și a recomandărilor făcute de specialiștii DSP pentru fiecare localitate, fiecare școală trebuie să anunțe până pe 10 septembrie care este scenariul pe care îl va aborda pentru începerea noului an de învățământ, scenariu ce trebuie aprobat de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Inspectoratul Școlar și DSP. În urmă cu puțin timp, premierul Ludovic Orban a confirmat faptul că anul școlar va începe săptămâna viitoare, pe 14 septembrie, infirmând varianta vehiculată zilele acestea conform căreia de la această dată ar fi urmat să fie ținute doar cursuri on-line pentru ca abia din 1 octombrie elevii să poată merge și la școală.

 


Adaugati un comentariu


 

*