Tensiunea arteriala, controlata cu ajutorul telefonului mobil

3 februarie 2016 | 0 comentarii |

Societatea Romana de Cardiologie a lansat o aplicatie gratuita cu ajutorul careia valorile tensiunii pot fi monitorizate zilnic, utilizatorul fiind anuntat in momentul in care acestea indica existenta hipertensiunii.

 

hipertensiuneUna dintre preocuparile principale ale medicilor cardiologi este constientizarea pacientilor, dar si a persoanelor sanatoase, asupra riscurilor majore pe care le presupune hipertensiunea, pentru sanatate. Specialistii avertizeaza, ori de cate ori au ocazia, ca aceasta afectiune este principala cauza a majoritatii complicatiilor cardiovasculare care duc in final la infarct, accidente vasculare, insuficienta cardiaca, sau accidente cerebrovasculare.

Afectiunile cardiovasculare sunt, de altfel, principala cauza de deces la nivel mondial, iar daca tinem cont de faptul ca hipertensiunea este cauza care duce de cele mai multe ori la aparitia acestor afectiuni, ne putem da seama cate de importanta este tinerea sub control a tensiunii arteriale, astfel incat aceasta sa nu depaseasca valorile normale.

Grupul de Lucru de Hiperteneiune Arteriala, din cadrul Societatii Romane de Cardiologie, a realizat, saptamana aceasta, un nou demers in activitatea de prevenire. Tinand pasul cu evolutia tehnicii moderne, medicii cardiologi au lansat o aplicatie pentru telefoanele inteligente, destinata monitorizarii zilnice a tensiunii.

 

aplicatie tensiuneAplicatia nu permite masurarea tensiunii arteriale cu ajutorul telefonului mobil sau a tabletei, ci doar il ajuta pe utilizator sa isi monitorizeze permanent valorile tensiunii, avertizandu-l in momentul in care acestea depasesc limitele normale si dandu-i recomandari pentru pasii pe care trebuie sa ii urmeze pentru a evita agravarea situatiei.

Prin urmare, pentru utilizarea aplicatiei Tensiunea Mea”, care poate fi descarcata gratuit de pe internet atat pentru telefoanele care utilizeaza sisteme de operare Android, cat si pentru cele de tip iOS, utilizatorul are nevoie si de un aparat de masurare a tensiunii.

Si cei care nu detin telefoane inteligente sau tablete isi pot monitoriza valorile tensiunii, facandu-si un cont pe site-ul special pus la dispozitie de Societatea Romana de Cardiologie. Odata instalata aplicatia, utilizatorii trebuie sa isi masoare tensiunea de trei ori, la interval de cateva minute, inscriind de fiecare data valorile indicate de aparat intr-un tabel care apare atunci cand este accesata aplicatia. Valorile inscrise vor fi analizate automat, iar utilizatorul va primi un mesaj referitor la rezultatul calculului, fiind anuntat daca aceste valori sunt normale sau daca indica faptul ca are hipertensiune arteriala.

 

Dr. Gabriel Tatu Chitoiu

Dr. Gabriel Tatu Chitoiu

Cu ocazia lansarii apilcatiei, dr. Gabriel Tatu Chitoiu, presedintele Societatii Romane de Cardiologie, a precizat ca cele mai bune valori predictibile se obtin prin masurarea tensiunii la domiciliu, iar utilizatorii vor avea astfel ocazia sa obtina cele mai corecte rezultate folosind aceasta aplicatie acasa. „Exista trei modalitati ca sa stii daca un pacient este hipertensiv sau nu, sau daca tratamentul lui este corect sau nu. Una este masurarea tensiunii arteriale in cabinetul medicului, a doua este determinarea pe 24 de ore cu niste aparate si a treia este autodeterminarea la domiciliu. Dintre cele trei modalitati, cea mai buna valoare predictibila pentru evenimente coronariene sau evenimente cardiovasculare este auto-masurarea la domiciliu. Tensiunea arteriala pe care si-o masoara singur pacientul acasa este cea care spune adevarul despre statutul sau de hipertensiv sau daca este controlata sau nu”, a explicat medicul cardiolog, reamintind ca 60 la suta din decesele inregistrate in Romania sunt datorate afectiunilor cardiovasculare, cu peste 10 la suta mai mult fata de media europeana.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*