Dosar penal în cazul decesului a trei pacienți într-o unitate mobilă de terapie intensivă

Ventilatoarele la care aceștia erau conectați s-au blocat ca urmare a creșterii presiuni oxigenului, iar reprezentantul firmei care asigură mentenenața a refuzat să intre în incinta unității, de teama infectării.

 

O problemă de natură tehnică a dus la decesul a trei pacienți cu Covid-19 aflați în stare gravă, care erau internați în cadrul unei unități mobile de terapie intensivă aduse din luna septembrie a anului trecut în curtea spitalului  Victor Babeș din Capitală. Presiunea oxigenului în ventilatoarele la care erau conectați cei opt pacienți internați în interiorul unității mobile a crescut peste pragul maxim de 6 Bari, ceea ce a dus la declanșarea sistemelor de siguranță ale dispozitivelor medicale, care au blocat ventilatoarele pentru a preveni o avarie majoră. Trei dintre cei opt pacienți care nu puteau respira decât cu ajutorul aparatelor au decedat, în ciuda eforturilor personalului medical care a încercat ventilarea mecanică până ca aceștia să poată fi transferați într-o secție cu aparate funcționale.

Incidentul a fost constatat ieri după-amiază, când personalul medical care deservește unitatea mobilă a fost alertat cu privire la blocarea ventilatoarelor. S-a constatată că problema se datora creșterii bruște a presiunii oxigenului, în consecință fiind alertată echipa tehnică a spitalului, pentru remedierea problemei.

 

Tehnicienii spitalului nu au putut remedia problema așa că s-a apelat la  reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, care se afla la acel moment la spital. Acesta a refuzat însă să intre în containerul în care erau instalate aparatele, invocând faptul că se teme să nu se infecteze, deși îi fusese pus la dispoziție un echipament complet de protecție, din cele folosite și de personalul medical. Tehnicianul a refuzat categoric să intre în incinta unității mobile, iar la un moment dat, chiar a părăsit incinta spitalului.

În tot acest timp, echipa medicală făcea eforturi pentru a-i menține în viață pe cei opt pacienți care erau dependenți de oxigenul primit prin intermediul dispozitivelor care se blocaseră. Aceștia au fost ventilați mecanic, în timp ce s-au demarat pregătiri pentru transferul în alte secții cu aparate funcționale. Secția ATI a spitalului era plină, acesta fiind și motivul pentru care cei opt pacienți erau internați în unitatea mobilă, astfel că transferul a necesitat mai mult timp, plus că această operațiune este mai complexă decât transferul unui pacient care nu necesită terapie intensivă.

 

Din păcate, trei dintre pacienți nu au mai rezistat până la momentul transferului, decedând în cadrul unității mobile, iar ceilalți 5 au fost în cele din urmă mutați în siguranță. Doi dintre ei ai ajuns la spitalul Bagdasar Arseni, unul la spitalul militar ROL 2 amenajat la Institutul Ana Aslan, un altul la spitalul Floreasca, în timp ce pentru al cincilea s-a găsit un loc într-o secție proprie a spitalului Victor Babeș.

Reprezentanții spitalului au semnalat incidentul Departamentului pentru Situații de Urgență, care coordonează unitățile mobile de terapie intensivă, o alertă fiind transmisă și Ministerului Sănătății. De asemenea, au fost sesizate și organele de cercetare penală, care au demarat o anchetă. Este luată în calcul atât varianta unei defecțiuni tehnice, cât și cea a unei erori umane, fiind posibil ca cineva să fi crescut din greșeală sau cu intenție presiunea oxigenului în instalație, provocând astfel blocarea ventilatoarelor. Totodată se fac cercetări și în privința tehnicianului care a refuzat categoric să intre în interiorul unității, deși viața a opt oameni era pusă în pericol și i se pusese la dispoziție echipament complet pentru a se proteja de contaminarea cu coronavirusul.

Ancheta este în derulare, iar primele audieri au fost efectuate chiar în cursul nopții, urmând să continue pe parcursul zilei de azi.

 

Florin Citu, Raed Arafat

Tot azi-noapte, premierul Florin Cîțu și secretarul de stat Raed Arafat au participat la o conferință de presă în cadrul căreia au vorbit despre cele petrecute. Premierul a transmis condoleanțe familiilor îndoliate și a anunțat că i-a cerut ministrului de Interne ca ancheta care a fost demarată în acest caz „să fie cât mai rapidă și mai transparentă, pentru că toți vinovații pentru ce s-a întâmplat în această seară trebuie să răspundă”, a spus șeful guvernului.

Dr. Read Arafat a explicat că instalația de oxigen a unității mobile de la Victor Babeș a necesitat recent unele reparații, dar acestea au fost realizate în parametri, iar instalația era perfect funcțională. „La un moment dat, firma care a făcut instalaţia de oxigen nu era firma, să zicem, agreată, sau care lucra cu firma de stocatoare de oxigen. Mai mult, ţeava care a fost instalată era de altă dimensiune şi necesita alte acţiuni de autorizare, motiv pentru care s-a refăcut instalaţia la recomandarea firmei care are stocatorul şi a fost totul corectat înainte să fie TIR-ul dat în funcţiune. Acest lucru nu s-a făcut ca improvizaţie, doar că firma care a făcut prima instalaţie, a făcut-o cu anumite ţevi care nu erau potrivite pentru ce trebuia să funcţioneze acolo. Şi atunci a fost repetată lucrarea, de asta a durat şi vreo două zile în plus să fie pus TIR-ul în funcţiune”, a explicat secretarul de stat. Acesta a mai menționat că ventilatoarele sunt produse de o firmă din Statele Unite și că este exclus ca acestea să fie de o calitate salbă. Totodată TIR-urile sunt în garanție și au fost verificate cu regularitate, la interval de 2-3 luni.

 

Vlad Voiculescu

De la conferința care a avut loc la Guvern a lipsit ministrul Sănătății, deși a fost la Spitalul Victor Babeș în același timp cu secretarul de stat Raed Arafat. Vlad Voiculescu a reacționat însă printr-un mesaj postat pe facebook, prin care a transmis condoleanțe familiilor celor trei pacienți care au murit luni în unitatea mobilă de la Spitalul Victor Babeș. Mesajul a fost postat aproape de miezul nopții de luni spre marți, iar ministrul a anunțat, totodată, că va cere un control asupra problemelor tehnice care au dus la această tragedie.

Condoleanțe familiilor îndurerate! Azi în jurul orei 18:30 am aflat despre problemele de la spitalul Victor Babeș. Am sunat pentru a mă asigura că pentru pacienții COVID-19 se vor găsi locuri în alte spitale din București. Am mers apoi acolo pentru a vorbi cu medicii și conducerea spitalului. Cinci dintre ei au fost trasferați în siguranță. Trei dintre ei, din păcate, nu au putut fi salvați. O anchetă penală este în desfășurare iar mâine voi solicita un control asupra problemelor tehnice care au dus aici. Condoleanțe pentru familiile îndurerate!”, a scris Voiculescu.

România are, în acest moment, 5 unități mobile de Terapie Intensivă, din care 4 donate Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în vara anului trecut, după o campanie umanitară a Fundației SMURD și a Fundației Mereu Aproape, și una la Spitalul Județean Suceava, pentru care s-a organizat separat o strângere de fonduri. Unele dintre ele s-au stricat la scurt timp după ce au ajuns în țară și au avut nevoie de reparații încă din primele luni.

 


Adaugati un comentariu


 

*