Secția de Nefrologie pediatrică a Institutului Clinic Fundeni, modernizată

1 februarie 2022 | 0 comentarii |

Zeci de copii vor beneficia de condiții moderne de cazare și tratament, în urma unei investiții de aproximativ 200.000 de euro, cu ajutorul Tesseract Architecture și al Fundaţiei Metropolis și al unor sponsori care s-au implicat în proiectul de renovare și modernizare a secției în care sunt tratați copiii cu afecțiuni renale.

 

Raluca Soaita

Zeci de copii internaţi la Spitalul Fundeni din Capitală vor beneficia de condiții moderne și prietenoase în secţia de Nefrologie și Dializă a Institutului Clinic Fundeni, ca urmare a regândirii şi renovării întregului spaţiu destinat îngrijirii acestora. Realizarea proiectului, care înseamnă o investiție de 200.000 de euro, aparține Tesseract Architecture, unul dintre puținele studiouri specializate în arhitectură medicală din Europa Centrală și de Est și singurul din România, la iniţiativa Fundaţiei Metropolis, care deja a realizat o parte din lucrări (grupuri sanitare proprii pentru fiecare salon).

Arhitecţii Tesseract sunt artizanii eficientizării suprafaţei destul de redusă a secţiei, care are doar 325 mp, adăugând funcţiuni elementare necesare într-o astfel de secţie de spital, precum grupuri sanitare în saloane și spaţii pentru depozitare, în același timp fiind realizată o grupare a funcţionalităților pentru personalul medical, totodată fiind amenajată o zonă special destinată activităţilor pentru copii, în cadrul secţiei.

Starea actuală a secției nu este diferită de starea altor spitale publice din România și ne bucurăm să contribuim, alături de Fundația Metropolis, la acest proiect de renovare. Pe lângă funcțiunile de bază, fără de care această secție nu poate funcționa, vom gândi și soluții de umanizare, precum o zonă de activități pentru micii pacienți. Majoritatea spitalelor din România sunt proiectate după standarde învechite, sunt reci și neprietenoase, iar studiile și practica marilor spitale internaționale arată că jocul are un efect benefic extraordinar și contribuie efectiv la procesul de vindecare”, a declarat arh. Raluca Șoaita, fondator Tesseract Architecture.

 

Prima secție de Nefrologie pediatrică din România

 

Secția de Nefrologie Pediatrică din cadrul Institutului Clinic Fundeni este prima secție de profil din România, aici punându-se bazele diagnosticării și îngrijirii copiilor cu patologie renală la nivel național. Totodată, secția contribuie la formarea medicală, fiind implicată în ciclurile de învățământ universitar și postuniversitar, centrul medical de la Fundeni fiind singurul din România în proces de acreditare ca centru ERKnet (centru de referință la nivel european pentru boli renale rare).

Secția dispune de 26 paturi pentru spitalizare continuă (dintre care 2 paturi pentru dializă peritoneală), sală de tratamente, cabinet de consultații și utilități, iar anual au loc aproximatv 900 de internări continue și în jur de 300 de în regim de spitalizare de zi. În cadrul Departamentului există și Stația de dializă pediatrică, în care se efectuează proceduri de hemodializă și dializă peritoneală, iar în același timp este un centru de pregătire pentru medici și asistente medicale, în vederea însușirii tehnicilor de epurare extrarenală pediatrică, se menționează pe pagina secției, din cadrul site-ului oficial al I.C. Fundeni.

În Romania, la ora actuala, există 6 centre care asigura terapia integrată a copiilor cu boli renale, insuficiență renală acută și cronică, în București, la I.C.Fundeni și Spitalul pentru copii „M.S Curie”, la Iași, la Spitalul „Sf. Maria”, la Cluj-Napoca în cadrul Clinicii de Pediatrie II, la Timișoara în  Spitalul „Louis Țurcanu”, la Galați în cadrul Spitalului de Pediatrie „Sf. Maria”, precum și două centre în care se efectuează și transplant renal la București la I.C.Fundeni și la Cluj-Napoca.

 

Boala renală, extrem de răspândită

 

Societatea Română de Nefrologie arată că bolile de rinichi pot reprezenta o provocare majoră pentru pacient şi pentru cei din jur, iar boala renală este o problemă importantă de sănătate publică globală şi afectează aproximativ 850 de milioane de oameni din întreaga lume, la ora actuală.

Unul din 10 oameni suferă de o afecţiune a rinichilor şi, anual, milioane de oameni mor ca urmare a complicaţiilor cauzate de afecțiunile renale. Diagnosticată la timp, boala cronică de rinichi poate fi însă tratată, reducându-se astfel riscul complicaţiilor şi numărul deceselor cauzate de acestea.

Raluca Șoaita a proiectat până în prezent peste 700.000 mp de spitale și clinici, iar între cele mai mari proiecte realizate împreună cu echipa Tesseract Architecture se numără cel mai amplu proiect recent de spital din România, la Spitalul „Marie Curie” – primul Spital Național de Copii pentru Cancer, Boli Grave și Traumă, construit de Asociația „Dăruiește Viață” și semnează proiectele altor două mari spitale județene aflate în lucru, la Sibiu și la Focșani.

Fundatia Filantropică Metropolis, al cărei „suflet” este Codin Maticiuc, contribuie de 20 ani la construirea unei lumi mai bune, prin crearea accesului la sănătate, educaţie şi dezvoltare emoţională echilibrată pentru toți copiii, o lume în care aceștia zâmbesc. Fundaţia se concentrează pe asistenţă socială pentru copiii vulnerabili din centrele proprii şi partenere, pe renovarea spitalelor publice din bani privaţi, dar şi pe susţinerea cauzelor individuale verificate.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*