Spitalul Săpoca va avea o secție specială pentru tratarea pacienților COVID

5 februarie 2022 | 0 comentarii |

Ministerul Sănătății a aprobat alocarea a 20 de paturi pentru pacienții COVID cu afecțiuni psihiatrice, ca urmare a creșterii numărului de cazuri de infecție cu SARS-CoV-2. Astfel, toate cele șase spitale publice din județul Buzău tratează pacienți COVID. 

 

Se credea că valul cinci al pendemiei de COVID-19 va pune o presiune mai mică pe spitale, dar realitatea demonstrează că unitățile medicale se află, din nou, la un pas de colaps. Județul Buzău, unde gradul de vaccinare al populației este unul dintre cele mai scăzute din țară, se confruntă cu o avalanșă de internări, iar autoritățile administrative și sanitare caută, în fiecare zi, noi soluții pentru a face față noului val de îmbolnăviri și a nu se mai ajunge, ca în valul patru, la blocarea spitalelor și a Serviciului Județean de Ambulanță.

În fiecare zi sunt confirmate sute de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, recordul fiind de peste o mie de cazuri noi COVID în 24 de ore. Zeci de angajați ai sistemului medical au fost infectați, iar unele secții din spitalele buzoiene și-au suspendat activitatea, ca urmare a evoluțiilor în focar.

În acest context, autoritățile buzoiene au solicitat acordul Ministerului Sănătății pentru amenajarea unei secții speciale pentru pacienții cu afecțiuni neuropsihice internați în Spitalul Săpoca, care sunt testați pozitiv la infecția cu virusul SARS-CoV-2. „Ministerul Sănătății a aprobat solicitarea autorităților județene de a transforma Secția de Neuropsihiatrie Infantilă – Secția Exterioară Ojasca a Spitalului de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță  Săpoca în unitate nivel 3 pentru bolnavii infectați cu SARS-CoV-2, măsura impunându-se în contextul creșterii semnificative a infectărilor cu coronavirus”, transmite Prefectura Buzău.

 

Daniel Ticlea

Vor fi amenajate, astfel, 20 de paturi special destinate îngrijirii pacienților COVID, în cadrul Secției Neuropsihiatrie Infantilă care funcționează în cadrul Secției Exterioare Ojasca a Spitaltului de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca, pentru pacienții care provin din rândul persoanelor cu afecțiuni psihice.

Pacienții vor beneficia, astfel, de supraveghere de specialitate și medicație adecvată, inclusiv cu antiviralele Favipiravir și Molnupiravir, dacă medicii infecționiști și pneumologi cu care colaborează Spitalul Săpoca vor considera necesară administrarea unui astfel de tratament, în urma evaluării care, în cazul pacienților de la Săpca se face prin Telemedicină.

Din foarte multe motive, este extrem de important ca pacienții internați pe specificul spitalului Săpoca să poată fi tratați de COVID chiar în acest spital. Ne-am confruntat cu această problemă în valul 4, motiv pentru care în ultimele 2 săptămâni am insistat foarte mult  la Ministerul Sănătății să se aprobe această completare a planului pentru județul Buzău”, declară prefectul județului Buzău, Daniel Marian Țiclea.

Spitalului Săpoca devine, astfel, oficial, ultimul dintre cele șase spitale publice din județul Buzău inclus în lista unităților medicale care tratează pacienți COVID, deși în această unitate medicală s-au tratat pacienții infectați cu SARS-CoV-2 încă de la debutul pandemiei.

 

?

La rândul său, managerul Spitalului Săpoca, dr. Gabriela Pîrîu, salută decizia alocării celor 20 de paturi special dedicate îngrijirii bolnavilor COVID-19 cu afecțiuni psihiatrice care, și în valul patru au fost tratați, în cea mai mare parte, în cadrul spitalului. Pe lângă tratamentul anti-COVID, acești pacienți au nevoie de medicație specială pentru tratarea afecțiunilor psihiatrice, care trebuie administrată sub supravegherea unui specialist psihiatru. În plus, pacienții psihic periculoși, internați la Săpoca în urma săvârșirii unor fapte de natură penală și pentru care s-a stabilit că sunt lipsiți de discernământ, au nevoie de supraveghere specială, care nu se poate realiza decât cu ajutorul unor persoane autorizate pentru astfel de activități.

„Bolnavii cu afecțiuni psihice, ca și cei care au săvârșit fapte de natură penală și care necesită internare la Psihiatrie, impun o abordare diferită de cea a altor categorii de pacienți. De pildă, dacă un astfel de bolnav se infectează cu coronavirus, nu poate fi preluat de un alt spital, pentru că necesită un suport logistic aparte și tratament medical special. În acest context, măsura de a aloca 20 de paturi bolnavilor COVID este mai mult decât binevenită, ținând cont și de actualul context epidemiologic, cu un număr însemnat de infectări, în fiecare zi”.

 

Radiologie Sapoca

Telemedicina și Laboratorul propriu de Radiologie s-au dovedit salvatoare în gestionarea cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2 a pacienților de la Spitalul Săpoca. În primul val al pandemiei, pacienții infectați de la Spitalul Săpoca erau trimiși la Spitalul din Râmnicu Sărat, unde s-a dovedit a fi dificil de tratat bolile psihice. Pentru a face față situației, Spitalul Săpca a decis să-și trateze pacienții proprii, iar la un moment dat, pentru a face față situației, a transformat un etaj întreg de la Spitalul Ojasca în compartiment-Covid, cu spațiu-tampon pentru cei care au intrat în contact cu pacienții testați pozitiv. Cele 20 de paturi în plus aprobate acum de Ministerul Sănătății va ajuta unitatea medicală, în acest val 5, să poată trata pacienții COVID în noul compartiment, special amenajat.

De mare ajutor ne-a fost și ne este în continuare Laboratorul de Radiologie pe care l-am amenajat și dotat în ultimul timp cu aparatură de ultimă generație. La fel ca și în valul patru, noi efectuăm aici investigațiile radiologice, iar medicii din Spitalul Județean ne ajută, prin Telemedicină. Noi le transmitem radiografiile și/sau CT-urile realizate imediat după depistarea fiecărui caz de infectare cu SARS-CoV-2, iar ei stabilesc, în baza acestora și în funcție de discuțiile cu medicii noștri, conduita terapeutică pentru COVID. Foarte mult ne ajută și faptul că avem în spital atât medic epidemiolog, cât și medic internist. Astfel, medicii noștri pot supraveghea administrarea terapiei COVID în fază incipientă, cât și tratamentul psihiatric”, a menționat pentru SănătateaBuzoiană.ro, dr. Gabriela Pîrîu.

 

 

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*