Peste 1000 de noi infectări cu SARS-CoV-2 la Buzău. 74 de medici de familie testează gratuit pacienții cu simptome COVID

2 februarie 2022 | 0 comentarii |

Buzăul a atins, astăzi, recordul absolut de infectări cu noul coronavirus. Autoritățile fac apel la populație să respecte măsurile sanitare și să se prezinte la medicii de familie înscriși în programul de testare COVID, pentru a nu bloca spitalele și Ambulanța. 

 

Buzăul a atins, astăzi, recordul absolut de infecări cu noul coronavirus. Nu mai puțin de 1009 cazuri cu infecție cu SARS-CoV-2 au fost raportate de Direcția de Sănătate Publică (DSP), pentru ultimele 24 de ore, din care 943 de cazuri sunt pacienți nou infectați, iar 66 sunt cazuri de reinfectare. Ce-i drept, a crescut și gradul de testare, cele peste 1000 de cazuri fiind depistate în urma efectuării a 1.726 teste, din care 1.529 teste rapide antigen și 197 RT-PCR.

Omicron, așa cum s-a observat în ultima săptămână, lovește oameni de toate vârstele, iar numărul copiilor crește alarmant, ultima raportare de la Buzău indicând pacienți infectați cu vârste cuprinse între 5 luni și 92 de ani. 

Două persoane cu vârste de 82, respectiv, 84 de ani, au pierdut lupta cu virusul în ultimele 24 de ore, ambele cu comorbidități. Medicii atrag atenția că peste 90% dintre pacienții care ajung în stare gravă și de cele mai multe ori își pierd viața sunt, în special, pacienți vârstnici, cu boli cronice și nevaccinați, deși se încadrează în categoriile de populație cu grad ridicat de risc și ar fi trebuit să fie primii care se vaccinează, pentru a se proteja.

În ultimele 14 zile, aproape 4.000 de buzoieni s-au infectat cu nou coronavirus, iar rata de infectare la nivelul județului este de 8,72 la mia de locuitori. Cea mai mare incidență este la Ulmeni – 15,08 la mie, la Săpoca – 14,95 la mie și în municipiul Buzău – 14,74 la mie (unde 1905 de persoane s-au infectat în ultimele două săptămâni).

 

Și la nivel național, astăzi au fost raportate 35.802 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, după ce marți, 1 februarie, s-a înregistrat cel mai mare număr de cazuri de persoane infectate cu SARS-CoV-2 de la începutul pandemiei – 40.018  de pacienți nou infectați.

În spitalele de profil sunt internate 10.438 persoane pe secții (838 sunt copii), și 973 de persoane la ATI (19 copii), din care 821 (84,4%) sunt persoane nevaccinate (care nu au un certificat care să ateste vaccinarea).

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat astăzi, că „ieri a sosit în ţară acea tranşă de 50.000 de cutii de Molnupiravir, care în cursul zilei de azi şi mâine va fi distribuită spitalelor şi centrelor de evaluare. Sperăm ca impactul în perioada următoare să fie favorabil şi să reducem cazurile care sunt complicate şi decesele, pentru că şi decesele sunt preocupante pentru noi. Astăzi au fost înregistrate 107 decese, plus încă 13 care sunt din perioade anterioare. Cred că, văzând cifrele şi discutând şi cu alţi colegi din zona de sănătate publică, cred că ne apropiem de o stabilizare a creşterii, încât în cursul săptămânii viitoare să începem trendul descendent al acestei pandemii şi cred că – lucru pe care şi-l doreşte toată lumea – să putem să renunţăm la măsurile impuse, în timp”, a declarat ministrul Rafila la începutul ședinței de Guvern. Ministrul Sănătății precizează că luni a fost înregstrat cel mai mare grad de pozitivare în urma testării la infecția cu SARS-CoV-2 – 38,36%.

 

Ministrul Sănătăţii spune că este important să se respecte în continuare măsurile sanitare, să se profite de existența vaccinurilor anti-COVID avute la dispoziție gratuit, mai ales în cazul persoanelor cu afecțiuni cronice, dar și să se profite de existența a peste 4.000 de medici de familie care testează gratuit persoanele cu simptomatologie sugestivă pentru infecţia cu SARS-CoV-2. Ministrul îndeamnă românii care au simptome de infectare să se testeze la medicii de familie şi apreciază că aceasta este o soluţie pentru pacienții infectați de a avea acces facil la un diagnostic rapid, la evaluare, tratament şi monitorizare, astfel încât să se evite pe cât posibil blocarea spitalelor și a serviciilor de ambulanță și mai ales a deceselor cauzate de COVID-19.

Ministrul Alexandru Rafila reaminteşte populației că testarea este gratuită în cele peste 4.000 de cabinete ale medicilor de familie care au încheiat contract cu casele de asigurări de sănătate. „Persoanele eligibile pentru testare sunt cele suspecte de infectare cu virusul SARS-CoV-2, care se încadrează în metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19), elaborată de Institutul Naţional de Sănătate Publică”, se precizează într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Lista medicilor este publică și se găsește pe paginile de web ale Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

 

În județul Buzău sunt 74 de medici de familie care s-au înscris în programul de testare gratuită COVID. Persoanele care au simprome ce indică simptomatologie COVID (febră mare, tuse persistentă, durere de cap, pierderea gustului şi a mirosului, simptome digestive – grețuri, vărsături, diaree sau simptome respiratorii etc.) sunt rugate să se adrezeze medicului de familie care, dacă este înscris în programul de testare va efectua testul și va stabili conduita terapeutică, iar dacă nu este înscris în program, va sfătui pacientul unde să se testeze și apoi va stabili ce este de făcut. „Medicii de familie pot testa atât persoanele înscrise în lista proprie, cât şi oricare alte persoane, cu condiţia ca acestea să fie eligibile, la un interval de cel puţin 48 de ore între două testări succesive”, subliniază Ministerul Sănătății, în apelul către populație de a se testa în cabinetele medicilor de familie.

În cazul în care simptomele sunt puternice și există suspiciunea lipsei de oxigen este recomandată solicitarea ambulanței, prin numărul unic de urgneță 112, pentru testare, iar dacă personalul medical de pe ambulanță va considera necesar, pacientul va fi transportat la spital.

Autoritățile buzoiene roagă pacienții să apeleze la medicii de familie pentru testare, pentru a nu bloca spitalele sau Ambulanța, la fel cum s-a întâmplat în valul 4, când spitalele ajunseseră să țină bolnavii pe holuri, iar ambulanțele erau blocate zile întregi în curtea spitalelor, pentru a se elibera un loc pentru pacienții pe care-i transportau.

 

Lista cabinetelor medicilor de familie din județul Buzău care efectuează testare gratuită pentru SARS-CoV-2

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*