Românii scapă de restricțiile COVID în cel mult două luni, este convins ministrul Rafila

7 februarie 2022 | 0 comentarii |

În viziunea ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, starea de alertă prelungită, începând de astăzi, pentru 30 de zile, ar putea fi ultima sau cel mult penultima în care România se va mai afla sub restricții din cauza COVID-19.

 

Astăzi a intrat în vigoare o nouă prelungire a stării de alertă în România, pentru 30 de zile, dar cu restricții mai blânde. Se menține obligativitatea purtării măștii de protecție (medicală/FFP2) în toate spațiile publice, închise sau deschise, cu excepția copiilor, reprezentanților cultelor religioase în timpul slujbelor, a prezentatorilor TV și invitaților lor, a vorbitorilor în public, a persoanelor care desfășoară activități fizice intense/sportivilor, a persoanelor cu dizabilități cognitive, dar accesul în mall-uri nu mai este condiționat de certificatul verde.

Se păstrează însă regulile de cazare în structurile turistice (hoteluri, pensiuni etc.) fiind permisă doar celor vaccinaţi, testaţi sau trecuţi prin boală, și restricţiile privind organizarea şi desfăşurarea de mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte, spectacole, cursuri de instruire, workshopuri, conferinţe sau alte tipuri de întruniri, de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive şi altele asemenea), activităţi culturale, ştiinţifice, artistice, sportive sau de divertisment, referitoare la numărul limitat de participanți și păstrarea distanței.

Cursurile, examenele și alte activități specifice din unitățile de învățământ se vor desfășura în condiţiile respectării măsurilor de prevenire stabilite prin ordin comun al ministrului educaţiei şi al ministrului sănătăţii.

 

Revenirea la normalitate

 

Alexandru Rafila

În contextul în care în unele țări europene au fost ridicate restricțiile COVID, chiar dacă în România se menține ridicat numărul zilnic al persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 confirmate, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila este tot mai convins de revenirea României la normalitate „până la sfârșitul lunii martie. Normal înseamnă că probabil nu va mai fi nevoie de starea de alertă. Eu cred că prelungirea stării de alertă va fi limitată de această dată și nu va mai trebui să luăm acele măsuri care să ne afecteze viața economică și socială și trebuie să ne pregătim pentru acest lucru. Eu am avut foarte multe întâlniri cu reprezentanții diverselor industrii – turism, Horeca, marii retaileri, mari investitori din România. Toți își doresc predictibilitate, o discuție sinceră care să facă posibilă repornirea economiei și cred că spre sfârșitul lunii martie putem avea discuții foarte serioase, încât oamenii să știe ce au de făcut în lunile următoare”, a spus ministrul Sănătății, duminică seară, la un post central de televiziune.

Alexandru Rafila păstrează însă o marjă de îndoială și spune că acestea sunt ipoteze de lucru, nu sunt angajamente, motivând că „trebuie să păstrez măcar o rezervă, pentru că, deși pot face estimări, nu am certitudini”, iar în ceea ce priovește abordarea europeană, spune că „trebuie să ne supunem reglementărilor UE”.

 

Valul copiilor și doza booster

 

Valul 5 al al pandemiei, supranumit și „valul copiilor”, din cauza faptul că varianta Omicron a adus mult mai multe îmbolnăviri în rândul celor mici decât precedentele tulpini, a coincis în România cu aprobarea vaccinului anti-COVID pentru categoria de vârstă 5 – 11 ani. Mulți părinți care voiau să-și vaccineze copiii s-au trezit în situația în care micuții s-au îmbolnăvit înainte de vaccinare, așa încât se întreabă ce pot face în continuare. „Într-adevăr, sunt mai mulți copii infectați, procentul lor raportat la populație nu este însă foarte mare, dar imediat ce copilul se simte bine, la o săptămână, la două săptămâni, atunci când a ieșit din izolare, dacă este bine, sănătos, poate fi vaccinat”, a precizat, într-o conferință de presă, Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

În altă ordine de idei, secretarul de stat a reiterat recomandarea ca populația vulnerabilă să-și facă doza booster de vaccin anti-COVID, care și-a dovedit eficiența în evitarea formelor grave de boală. A menționat însă că nu se ia în calcul opțiunea ca „doza booster să fie obligatorie pentru desfășurarea anumitor activități. Chiar eu personal nu consideră oportună această opțiune, nu pentru că necesitatea boosterului nu ar exista, ci pentru că încă nu avem suficiente motive să facem acest lucru. Preferăm să recomandăm tuturor, mai ales dacă fac parte din grupuri vulnerabile, să-și efectueze acest booster din simplul motiv că există uneori șansa nefericită, cu ghilimelele de rigoare, ca aceste persoane din grupuri vulnerabile să facă totuși o formă de îmbolnăvire severă și care poate să ducă la deces”, a subliniat Pistol.

 

Certificatul digital european

 

Secretarul de stat a menționat însă că, noile acte normative adoptate de Guvern pentru a se armoniza cu reglementările UE, în privinţa certificatului digital european COVID-19, nu aduc niciun fel de modificare asupra utilizării certificatului de vaccinare, certificatului de testare sau de trecere prin boală care se aplică pe teritoriul naţional

Există o decizie a UE care aduce modificări la Regulamentul privind implementarea certificatului digital european în sensul în care sunt considerate acceptate la circulaţia transfrontalieră pe teritoriul UE acele certificate de vaccinare care, pentru persoanele care au doar dozele referitoare la schema completă, cum spunem noi, care, în funcţie de tipul de vaccin poate să constea din una sau două doze, valabilitatea certificată este definită la 270 de zile, adică 9 luni. Acest lucru s-a implementat cu ocazia modificării ordonanţei iniţiale, privind adoptarea certificatului european pe teritoriul României. Altfel spus, la trecerea prin vama românească orice persoană va trebui să prezinte unul din certificatele digitale europene, dacă vine din spaţiul UE, spaţiul economic european şi Confederaţia elveţiană, care să constea fie din test PCR, valabil 72 de ore, fie un certificat care să ateste trecerea prin boală în urmă cu maxim 180 de zile, fie un certificat de vaccinare care, dacă este vorba de persoane care au primit doar schema primară de vaccinare, trebuie să fie valabil în această perioadă de 270 de zile”, a detaliat Adriana Pistol.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că, în plan intern „nu este nevoie de un certificat care să impună utilizarea celor 3 doze, iar pentru călătorii în spațiul UE lucrurile într-un fel s-au ușurat, pentru că ai una dintre cele 3 alternative la îndemână, indiferent unde călătorești în UE, și toate țările se aliniază la acest lucru: testare PCR, trecere prin boală sau vaccinare cu doza booster numai dacă au trecut 9 luni de la încheierea schemei de vaccinare pentru care fiecare a optat”.

 

Prelungirea valabilității certificatului verde COVID

 

Adriana Pistol

Adriana Pistol a mai precizat că valabilitatea certificatelor verzi a fost prelungită până la 31 decembrie 2022 în România, dar urmează ca această valabilitate să fie modificată în funcţie de decizia finală a Comisiei Europene. „În prezent, pentru cei care au şi doza booster, se discută la nivelul structurilor Comisie Europene despre o perioadă de valabilitate care ar putea să fie iunie 2023. Vom vedea dacă decizia finală emisă de Comisia Europeană va conţine acest termen, moment în care şi noi, ca stat membru, vom adopta în consecinţă termenul prevăzut în această decizie”, a menționat secretarul de stat, atrăgând atenția că, pe teritoriul României, orice persoană care vine dintr-o ţară europeană va fi verificată la graniţă dacă respectă una dintre cele trei cerinţe menţionate, pentru a scăpa de carantină.

Oficialul MS a adăgaut că şi românii care doresc să călătorească într-un stat membru al UE trebuie să ştie că există posibilitatea să li se verifice la graniţă certificatul de vaccinare şi trebuie să se asigure că el se află în valabilitatea prevăzută de Regulamentul european modificat. „Recomand tuturor persoanelor care doresc să călătorească, să se informeze înainte, despre regulile şi cerinţele de intrare în statele membre ale UE, deoarece unele dintre acestea au implementat deja, ca şi noi, această modificare a Regulamentului european şi este bine să fie în cunoştinţă de cauză, astfel încât să nu li se impună măsuri restrictive stabilite de statul respectiv”, a mai spus Pistol, menționând că OUG adoptată joi de Guvern privind certificatul european digital „nu are niciun fel de impact şi nu aduce niciun fel de modificare asupra utilizării certificatului de vaccinare, certificatului de testare sau de trecere prin boală solicitat pentru desfăşurarea diverselor activităţi pe teritoriul naţional”.

 

Modificări privind completarea PLF

 

Referitor la formularul de localizare a pasagerilor (PLF), Adriana Pistol a menționat că a crescut la 72 de ore termenul maxim în care călătorii trebuie să completeze acest formular înainte de a intra în ţară, faţă de 24 de ore cum era până acum, şi a scăzut la 500 de lei amenda minimă pentru nerespectarea termenului de completare a PLF după intrarea în ţară. „În legătură cu formularul de localizare a pasagerilor s-au adus câteva modificări ordonanţei de urgenţă iniţiale. Exista un termen de 24 de ore necesar completării acestui formular înainte de intrarea în ţară. Acest termen a fost crescut la 72 de ore. Practic, oricine soseşte în România poate să completeze acest formular cu 72 de ore înainte şi, sigur, 24 de ore după trecerea graniţei”, a explicat secretarul de stat.

O altă modificare a ordonanţei se referă la categoriile profesionale care nu mai trebuie să completeze de fiecare dată PLF la trecerea graniţei, ci doar o singură dată. „Este vorba de piloţi, mecanici de locomotivă, transportatori de mărfuri, persoane care lucrează în statele vecine şi, practic, o dată pe zi traversează graniţa, navigatori, personal medical. Aceste categorii profesionale au doar obligaţia de a completa o singură dată formularul, declinându-şi apartenenţa la una din aceste categorii profesionale. Este suficient pentru a putea traversa frontiera. În situaţia în care nu mai fac parte din categoriile profesionale exceptate, trebuie să-şi anuleze primul formular şi să aplice prevederile ordonanţei ca şi celelalte persoane”, a precizat Adriana Pistol.

Secretarul de stat a menționat că a crescut la şase luni și perioada în care trebuie păstrare datele personale din PLF, deoarece poate apărea necesitatea de a dovedi, fie de către o persoană, fie de către autorităţi, că acest formular a fost completat, în situaţiile în care ar exista litigii de natură juridică, iar o altă modificare se referă la reducerea cuantumului minim al amenzii prevăzute pentru cei care nu au completat formularul după intrarea în ţară, în cele 24 de ore, de la 1.000 de lei la 500 de lei.

 


Adaugati un comentariu


 

*