România a depășit și pragul de 4.000 de cazuri de Covid-19 în 24 de ore. Record de pacienți infectați și la ATI

14 octombrie 2020 | 0 comentarii |

Numărul mare al pacienților internați la Terapie Intensivă se apropie de 700. Cele mai multe dintre paturile destinate pacienților Covid fiind deja ocupate, autoritățile încearcă să găsească soluții pentru a face față valului de infectări.

 

Astăzi, cu o zi înainte de intrarea în vigoare a prelungirii stării de alertă și a unor noi restricții pentru prevenirea răspândiri infecțiilor cu noul coronavirus, România a mai înregistrat un record negativ la numărul de cazuri nou confirmate în 24 de ore. S-a depășit deja pragul de 4.000 de cazuri pe zi, raportarea de la ora 13.00 indicând  4.016 noi îmbolnăviri cu Covid-19 la nivel național, cărora li s-au adăugat  894 de persoane au fost reconfirmate pozitiv, la retestare. Cei-i drept a fost și un umăr record de testări, 31.318 de teste au fost efectuate în ultimele 24 de ore, din care 18.899 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 12.419 la cerere.

S-a ajuns astfel la un total de 164.477 de persoane infectate de la debutul pandemiei, din care 122.714 de pacienți au fost declarați vindecați, iar alți 5.061 au decedat, majoritatea având și alte comorbidități. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu Covid-19 este de 9.439. Tot în ultimele 24 de ore au fost consemnate 66 de decese în rândul pacienților cu covid-19, trei dintre decedați fiind pacienți care au ajuns inițial la Spitalul Județean de Urgență din Buzău.

A crescut îngrijorător și numărul pacienților aflați în secțiile de Terapie Intensivă, care astăzi a atins recordul de la 686 de pacienți, iar ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a cerut deja rezervarea de noi locuri în secțiile de Terapie Intensivă. „Din cele care sunt pentru non-covid, spitalele de faza 3, să avem un 10% din paturile de ATI în rezervă pentru necesitatea imperioasă a unor paturi pentru cei cu SARS COV 2. La câte vom putea ajunge? 2.500 de paturi fără nicio problemă, dotate cu ventilatoare, din spitalele județene”, a spus ministrul Sănătății.

 

În continuare, municipiul București se confruntă cu cel mai mare număr de cazuri noi în ultimele 24 de ore, având deja o incidență de 2,82 de cazuri la mia de locuitori, iar în perioada următoare nu este exclus să se ajungă aici la o incidență de peste 3 cazuri la mia de locuitori, ceea ce ar însemna închiderea Capitalei. O situație alarmantă se înregistrează și în Alba, Vâlcea, Iași, Bacău și Neamț unde incidența este de peste 2 la mie persoane infectate.

Creșterea numărului de cazuri de Covid-19 ar putea afecta din nou și activitatea ambulatoriilor și a policlinicilor. Aceste unități ar putea reduce numărul consultațiilor, așa cum s-a întâmplat în starea de urgență, când primeau doar urgențele. Autoritățile nu au luat încă o măsură în acest sens, dar pentru a limita răspândirea virusului vor fi permise, până la finalul anului, consultațiile la distanță și eliberarea de rețete în sistem online. Cardul de sănătate se va folosi doar când bolnavul merge la spital. Tot pentru degrevarea spitalelor se lucrează la un protocol prin care medicii de familie vor monitoriza bolnavii cu SARS-COV-2 care nu au simptome și vor sta acasă.

Cezar Irimia, președintele Alianței Pacienților Cronici din România, se teme că noile măsuri dispuse de autorități vor afecta din nou pacenții cronici „În continuare suntem pasați, suntem amânați, ceea ce înseamnă agravarea stării noastre de sănătate”, a spus Irimia.

 

La nivelul județului Buzău, evoluția situației epidemiologice se menține relativ constantă, astăzi fiind anunțate 24 de cazuri noi de infectare, ale unor pacienți între 20 și 91 de ani, astfel că numărul total de îmbolnăviri, de la debutul andemiei, a ajuns la 3.115 cazuri, din care 2.657 de pacienți s-au vindecat, iar 111 au decedat.

Tot astăzi au fost raportate și trei decese, doi dintre pacienți decedând în secțiile de Terapie Intensivă ale spitalelor din alte județe, după ce se prezentaseră inițial la SJU Buzău. După ce starea lor de sănătate s-a agravat, aceștia au fost transferați la Oradea și în Ilfov, acolo unde mai existau locuri disponibile la Terapie Intensivă, la Buzău toate patruile din ATI destinate pacienților Covid-19 fiind ocupate. Din păcate, doi dintre ei (o femeie de 59 de ani și un bărbat de origine turcă), ambii cu antecedente în istoricul medical (diabet zaharat, obezitate și alte boli cronice) nu au mai putut fi salvați. Cel de-al treilea pacient decedat este un bărbat de 88 de ani, ajuns în UPU Buzău cu simptomatologie neurologică, la care s-a confirmat și infecția cu SARS-CoV-2, iar pe fondul comorbidităților (AVC ischemiv, fibrilație atrială, hemiplegie, hipertensiune arterială și insuficiență renală) a survenit decesul.

Potrivit datelor comunicate de Biroul de presă al Prefecturii, la acest moment sunt 562 de buzoieni în carantină, iar alte 210 persoane sunt în izolare la domiciliu.

 

Astăzi la prânz, în județul Buzău erau 12 cazuri grave de pacienți diagnosticați cu Covid 19 și internați la Terapie Intensivă, 5 în Spitalul Județean de Urgență și 7 în Spitalul suport din Râmnicu Sărat.

Toate cele 4 paturi ATI destinate pacienților cu coronavirus din Spitalul Județean de Urgență sunt ocupate, iar un al cincilea bolnav grav internat în același spital este tratat în izolator, urmând ca în funcție de evoluție să se decidă dacă va fi transferat la o altă unitate medicală. În secțiile exterioare suport Covid de Boli Infecțioase și  Pneumologie, din totalul de 54 de paturi destinate tratării pacienților infectați cu SARS-CoV-2, 47 sunt ocupate.

La spitalul suport Covid din Râmnicu Sărat sunt internați 70 de pacienți, din care 7 sunt în ATI, iar 6 dintre sunt în stare gravă, intubați.

La ora actuală, în județ sunt active 6 focare de infecție cu SARS-CoV-2, celor cinci deja cunoscute de la CITO Râmnicu Sărat (42 de persoane infectate), Colegiul B.P Hasdeu (3 persoane confirmate pozitiv), Liceul cu Program Sportiv (3 persoane pozitive) și școlile gimnaziale nr. 11 (5 cazuri testate pozitiv) și Căpitan Aviator Mircea T. Bădulescu (4 persoane infectate), adăugându-li-se astăzi Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean, unde au fost confirmate 3 cazuri de îmbolnăvire.

Deocamdată, județul Buzău nu se găsește în lista județelor în care incidența infectărilor este de peste 1,5 cazuri la mia de locuitori în ultimele 14 zile, în majoritatea localităților nefiind atins acest prag.

 

Tot astăzi, în cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, au fost actualizate scenariile de desfășurare a cursurilor în mai multe unități de învățământ din județul Buzău.

În contextul apariției cazurilor de infectări cu noul Coronavirus în rândul elevilor și cadrelor didactice s-a decis suspendarea cursurilor ,,față în față” la Grădinița cu Program Prelungit nr.11 „Căsuța Poveștilor” din municipiul Buzău; suspendarea cursurilor ,,față în față” la clasele a II –a, a III-a și a IV-a de la Școala Gimnazială „Tache și Ecaterina Tocilescu” Vintilă Vodă și la Grădinița din structura acestei școli; precum și la clasa a II–a de la Școala Gimnazială Lopătari, până la data de 26.10.2020 inclusiv, activitatea didactică desfășurându-se după scenariul 3 (online).

De asemenea, s-a decis că începând de mâine, 15 octombrie, se vor relua cursurile „față în față” la clasa a IV- a A de la Școala Gimnazială „George Emil Palade” din municipiul Buzău și la clasele a VI-a C, a VII-a A și a VIII –a B de la Școala Gimnazială nr.1 Râmnicu Sărat.

 

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*