Lipsa investițiilor, principala cauză care a dus la incendiul din Spitalul de Boli Infecționase din Constanța

12 august 2022 | 0 comentarii |

După zece luni de la tragicul eveniment în care şapte paciente au murit în Secţia ATI, Corpul de Control al premierului a publicat un raport preliminar privind cauzele incendiului de la spitalul constănţean.

 

La 10 luni de la incendiul izbucnit în Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, Corpul de Control al primului ministru a identificat o serie de cauze directe şi indirecte care au dus la incendiul izbucnit în data de 1 octombrie 2021, soldat cu pierderi de vieţi omeneşti, în urma verificărilor efectuate la instituţiile publice cu atribuţii în autorizarea/acreditarea şi verificarea bunei funcţionări a unității medicale.

Un raport referitor la această situație a fost dat publicității, iar între cauzele directe care au dus la evenimentul în care şapte paciente au murit în Secţia ATI, se numără funcționarea spitalului într-o clădire veche, construită în anul 1938, consolidată cu aviz PSI între anii 1999-2007.

Alte cauze ar fi suprasolicitarea instalaţiei electrice a spitalului, prin extinderea acesteia fără un proiect tehnic prealabil şi în contextul pandemic care a condus la un număr mare de cazuri de pacienţi internaţi, infectaţi cu virusul SARS-COV 2, precum și lipsa funcţionalităţii senzorilor de fum/temperatură amplasaţi în clădire în contextul inexistenţei unei centrale de detecţie şi stingere a incendiilor.

 

Trebuie menţionat însă că în Planul Strategic 2020-2025 întocmit de Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa figura o lista a obiectivelor de investiţii pe anul 2021, printre care erau enumerate un proiect tehnic pentru mărirea puterii electrice instalate în spital, inclusiv obţinerea avizului de racordare; lucrare de racordare la postul de transformare existent al ENEL în vederea măririi puterii instalate; proiect documentaţie tehnică pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu; proiect de specialitate sistem detecţie incendiu pentru autorizaţie ISU; Instalare sistem de detecţie incendiu.

Toate aceste investiţii sunt tăiate cu o linie roşie, iar la finalul tabelului se regăseşte şi explicaţia: „Obiectivele scrise cu roşu au fost tăiate de pe lista de investiţii de către Primăria Constanţa, deoarece urmează a fi realizate în cadrul proiectului european de eficientizare energetică”.

 

Între cauzele cu incidenţă indirectă, Corpul de control a identificat funcţionarea spitalului fără autorizaţie de securitate la incendiu, doar pe baza unui aviz de securitate, document cu caracter preliminar autorizării şi care nu atestă respectarea cerinţelor legale cu privire la securitatea la incendiu și lipsa investiţiilor necesare pe care ar fi trebuit să le efectueze Primăria Municipiului Constanţa, respectiv consolidarea clădirii şi refacerea instalaţiei electrice, precum şi mentenanţa acesteia conform cerinţelor actuale generate de contextul pandemiei de SARS-CoV-2.

În urma acestor verificări, Corpul de Control al premierului a formulat propuneri şi recomandări a căror implementare este monitorizată în cadrul acţiunilor de evaluare post-control.

 

Reamintim că, la o lună după tragedie, Prefectura Constanța a dispus o serie de controale în unitățile sanitare de pe raza județului, în urma cărora s-au constatat nu mai puțin de 325 de nereguli pe care le-a sancționat cu amenzi și avertismente, iar Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a stabilit o serie de măsuri ce trebuiau luate fără întârziere pentru a se remedia problemele constatate și a se evita o nouă tragedie. În cazul Spitalului de Boli Infecțioase s-a dispus expertizarea construcției, urmată de întocmirea proiectelor tehnice și punerea în aplicare a soluțiilor propuse de specialiști pentru remedierea problemelor constatate în urma expertizei.

Tragedia a fost cauzată de izbucnirea, la 1 octombrie, a unui incendiu în secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța, în urma căruia și-au pierdut viața șapte paciente internate în secția ATI-COVID. În urma acestei tragedii, președintele Klaus Iohannis a declarat că „statul român a eșuat în misiunea sa fundamentală de a-și proteja cetățenii” și a cerut premierului și ministrului Sănătății „să ia toate măsurile necesare și să facă absolut tot ce este posibil pentru a preveni ca un alt accident să se mai întâmple în spitalele din țară”.

În prezent, în cadrul Spitalului sunt funcţionale 91 de paturi de spitalizare de zi şi continuă care funcţionează la demisolul, parterul şi etajul unu al clădirii SCBI. În scurt timp va fi redeschis şi etajul doi al clădirii.

 


Adaugati un comentariu


 

*