Aproape 9.000 de euro pentru accesul României la registrele de donatori cu celule stem hematopoietice

La fiecare 3 minute, o persoană din lume este diagnosticată cu un cancer de sânge, care în multe cazuri se poate vindeca prin transplant cu celule stem hematopoietice de la un donator compatibil, dar numai în 30% din cazuri există un donator compatibil în familie.

 

Guvernul României a aprobat astăzi, 25.05.2022, un proiect de Hotărâre prin care se admite plata cotizaţiilor şi taxelor pentru realizarea interconectării cu instituţii similare internaţionale în domeniul donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice, precum şi pentru acreditarea laboratoarelor de imunogenetică şi histocompatibilitate, în anul 2022.

Actul normativ aprobă suma de 8.823 euro pentru plata cotizaţiilor şi a taxei din acest an, în vederea interconectării Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice (RNDVCSH) cu instituţii similare internaţionale, precum şi pentru acreditarea laboratoarelor de imunogenetică şi histocompatibilitate”, astfel încât Ministerul Sănătății să poată avea acces la registrele internaţionale cu donatorii de celule stem hematopoietice, în calitate de membru al unor organizații europene și internaționale.

Cotizaţiile şi taxele pentru realizarea interconectării cu instituţii similare internaţionale şi pentru acreditarea laboratoarelor de imunogenetică sunt plătite din bugetul aprobat al Ministerului Sănătăţii pentru anul 2022, de către Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, unitate aflată în subordinea ministerului, se menționează în proiectul aprobat.

 

Suma include cotizaţia de membru al Asociaţiei Mondiale a Donatorilor de Măduvă (4.773 euro), cotizaţia de membru al Grupului European pentru Sânge şi Transplant de Măduvă (900 euro), taxa pentru acreditarea de către Federaţia Europeană de Imunogenetică a laboratoarelor de imunogenetică şi histocompatibilitate (câte 1.050 euro pentru fiecare dintre cele trei laboratoare acreditate).

Cele trei laboratoare acreditate din România sunt Laboratorul de imunogenetică şi histocompatibilitate HLA al Institutului Clinic Fundeni, Laboratorul de imunogenetică şi histocompatibilitate HLA al Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională „Prof. Dr. C. T. Nicolau” și Laboratorul clinic de analize medicale al Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca.

În 2021, Ministerul Sănătății a plătit taxe totale de 8.229 euro pentru acces la registrele internaţionale cu donatorii de celule stem hematopoietice.

 

Plata taxelor și a cotizatiilor este anuală și reprezintă o condiție obligatorie pentru păstrarea calității de membru a Registrului în cadrul organizațiilor internaționale care permit identificarea donatorilor compatibili de celule stem hematopoietice în baze de date internaționale și probează calitatea și securitatea serviciilor furnizate, menționează MS.

Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice (RNDVCSH) a fost înfiinţat în anul 2009 pentru a da o șansă de vindecare pacienților cu boli hematologice maligne, cu evoluție severă, care nu pot face autotransplant şi care nu au nici donator înrudit.

Potrivit Ministerului Sănătății, până în prezent sunt peste 83.600 donatori voluntari înscriși în Registrul Național al donatorilor voluntari de celule stem hematopoetice, 352 pacienți transplantați și 33 pacienți în așteptarea unui donator.

 

Din 2018, orice persoană sănătoasă cu vârsta cuprinsă între 18 şi 45 de ani din România se poate înscrie online în Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. Donarea de celule stem este importantă pentru salarea vieților persoanelor cu cancer de sânge.

La nivel mondial, la ora actuală, la fiecare 3 minute, un om este diagnosticat cu un cancer de sânge, potrivit statisticilor internaționale.

Multe dintre persoanele diagnosticate pot fi vindecate prin transplant cu celule stem hematopoietice de la un donator compatibil, dar mai puțin de 30% dintre pacienți au un donator compatibil în familie. Astfel, pentru 70% dintre pacienții cu astfel de afecțiuni, singura șansă este găsirea unui donator compatibil neînrudit, din registrele donatorilor de celule stem hematopoietice.

Pentru România, este important ca Registrul Național să fie conectat cu bazele internațioanle, deoarece cu cât sunt mai mulți donatori înregistrați, cu atât cresc șansele unui bolnav de a-și găsi un donator compatibil.

Registrele din 55 de țări numără împreună aproape 34 de milioane de potențiali donatori.

* Detalii despre cum se poate deveni donator voluntar pot fi găsite pe site-urile registrului: www.registru-celule-stem.ro; www.rndvcsh.ro și pe canalele sociale ale acestuia. Informații despre înscrierea online în Registru se pot afla accesând linkul: https://www.registru-celule-stem.ro/implicate/.

 


Adaugati un comentariu


 

*