Campanie de conștientizare a importanței vaccinării în salvarea de vieți

3 aprilie 2023 | 0 comentarii |

Vaccinarea previne apariția a 2,7 milioane de cazuri de rujeolă, 1 milion de cazuri de tuse convulsivă și 2 milioane de cazuri de tetanos neo-natal, anual, la nivel global, transmite INSP, cu ocazia Săptămânii Europene a Vaccinării.

 

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) se alătură campaniei de informare și conștientizare a importanței vaccinării, în Săptămâna Europeană a Vaccinării, marcată în perioada 23-29 aprilie. Cu sprijinul Ministerului Sănătăţii şi al direcţiilor de sănătate publică din întreaga țară, INSP dedică întreaga lună aprilie desfăşurării campaniei „Luna Naţională de Informare despre VACCINARE”, prin care se dorește creşterea gradului de conştientizare a publicului larg, referitor la importanţa vaccinării în prevenirea bolilor și evitarea unor complicații grave, uneori fatale.

Potrivit INSP, boli infecţioase precum hepatita, poliomielita, difteria sau tetanosul au reprezentat, în trecut, o importantă cauză de deces, dar „dezvoltarea vaccinurilor a dus, prin imunizarea activă, la stoparea răspândirii infecţiilor, la salvarea de vieţi şi chiar la eliminarea din anumite regiuni sau eradicarea unor boli grave. În fiecare an, la nivel mondial, vaccinarea previne apariţia a 2,7 milioane de cazuri de rujeolă, 1 milion de cazuri de tuse convulsivă şi 2 milioane de cazuri de tetanos neo-natal”, se arată într-un comunicat remis presei de INSP.

 

Specialiştii Institutului subliniază că imunizarea prin vaccinare este cea mai sigură metodă prin care părinţii îşi pot proteja copiii împotriva unor boli infecţioase precum rujeola, rubeola, poliomielita, tusea convulsivă, difteria, tetanosul, hepatita virală B etc., explicând că „în cazul în care un copil vaccinat va contracta un agent patogen, sistemul lui imunitar va şti să reacţioneze, să lupte împotriva infecţiilor, va fi pregătit pentru a combate rapid şi eficient boala”, iar astfel se vor evita complicațiile și consecințele lor.

Datorită vaccinării, variola a fost eradicată complet, iar numărul deceselor cauzate de rujeolă a scăzut, în perioada 2000-2018, la nivel mondial, cu 73%, evitându-se astfel 23 de milioane de decese, mai spune INSP.

Tot vaccinarea a ajutat omenirea ca poliomielita să fie radicată, singurele şi ultimele cazuri de poliomielită înregistrate începând cu anul 2020 fiind constatate în Pakistan şi în Afganistan, vaccinul împotriva acestei boli infecţioase fiind dezvoltat şi introdus pe scară largă în anul 1955.

Dacă oamenii ar înceta să se mai vaccineze, aceste boli și epidemiile asociate ar putea reveni, subliniază INSP, arătând că atunci când un număr mare de persoane se vaccinează se obține imunitatea de grup (de turmă), situație în care bolile nu se mai pot răspândi cu ușurință de la o persoană la alta.

 


Adaugati un comentariu


 

*