Aproape toate sloturile pentru vaccinare în trimestrul întâi au fost ocupate

27 ianuarie 2021 | 0 comentarii |

În plus, peste 35.000 de persoane din domenii esențiale au fost reprogramate 10 zile mai târziu față de data inițială, pentru a da întâietate persoanelor vârstnice și pacienților cronici.

 

Faptul că procesul de vaccinare anti-Covid în România merge foarte bine vine și cu unele inconveniente, care țin uneori de factori externi, cum ar fi cantitatea dozelor de vaccin recepționate și ritmul livrărilor.

Astfel, pe platforma de programare on-line, cu greu mai poate fi găsit un loc disponibil, iar prin intermediul serviciului cal-center nu se mai fac momentan programări, aproape toate locurile disponibile până pe 14 aprilie fiind ocupate.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a explicat că toate sloturile disponibile pentru trimestrul întâi au fost epuizate, asta însemnând că numărul de persoane programate l-a egalat pe cel al dozelor disponibile în primele trei luni ale anului.

La nivelul Comisiei Europene, calendarul de livrare e vaccinurilor a fost întocmit trimestrial și, deocamdată, nu s-a stabilit nimic pentru trimestrul al doilea. În aceste condiții, autoritățile române nu pot ști câte doze vor avea la dispoziție la momentul respectiv, astfel că au decis să blocheze programările după jumătatea lunii aprilie, până când se va stabili la nivelul UE o nouă etapă a calendarului de livrări pentru trimestrul al doilea.

 

Dr. Valeriu Gheorghiță a mai precizat că, în momentul în care se va stabili data primei livrări după 1 aprilie și se va stabili și numărul de doze vare vor fi alocate României, vor putea fi deblocate și programările pentru perioada următoare. De asemenea, se așteptă un calendar de livrare pentru a doua jumătate a lunii februarie a vaccinurilor de la Moderna, precum și calendarul de livrări pentru vaccinurile de la Astra Zeneca ce urmează să primească zilele următoare avizul Comisiei Europene a Medicamentului.

Numărul de doze pe care noi l-am recepţionat a fost folosit în beneficiul persoanelor care s-au programat la vaccinare. Până pe 17 aprilie, 72% dintre locurile ocupate pentru vaccinare sunt pentru persoanele cu vârstă peste 65 de ani şi persoanele cu boli cronice. Deci, practic, se respectă, cumva, proporţia menţionată de 75%, respectiv 25%. Este evident că numărul de doze disponibile ne limitează capacitatea de programare şi de vaccinare. Nu putem să deschidem mai multe sloturi pentru programare, neavând certitudinea datelor la care sosesc aceste vaccinuri. Altfel, vom fi puşi în situaţia să reprogramăm, ceea ce este total neplăcut şi este un lucru pe care nu trebuie să îl repetăm”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare.

 

Planurile inițiale privind vaccinarea în primul trimestru au fost date peste cap și de faptul că, în perioada 18-24 ianuarie, Pfizer/BioNTech a redus numărul dozelor livrate către Uniunea Europeană din cauza unor lucrări efectuate la fabrica din Belgia, în scopul creșterii capacității de producție. România a primit astfel cu 93.340 de doze mai puțin decât era stabilit reprezentând 51,3% din cantitatea totală care era așteptată în perioada respectivă. Dr. Valeriu Gheorghiță a declarat că la acest moment există  un deficit de 117.000 de doze, ceea ce a determinat comitetul de coordonare să reprogrameze la prima vaccinare 35.034 de persoane din rândul angajaților din domenii cheie, care nu se încadrează în celelalte grupe de risc. Este vorba de persoane programate prin intermediul angajatorilor, care au sub 65 de ani și nu figurează în evidențe cu boli cronice, fiind incluși în etapa a doua de vaccinare doar prin prisma activității profesionale pe care o desfășoară.

Astfel, persoanele din această categorie care erau programate inițial pentru administrarea primei doze între 28 ianuarie și 11 februarie sunt reprogramate cu 10 zile mai târziu față de data la care erau programate până acum. Decizia a fost luată pentru a nu afecta administrarea dozelor de rapel pentru persoanele care au primit prima doză, dar și pentru a înlesni  accesul la vaccinare vârstnicilor și pacienților cronici, care fac parte din categoriile de risc. Persoanele reprogramate vor fi înștiințate prin e-mail și SMS, fiindu-le comunicată noua dată la care trebuie să se prezinte la centrul de vaccinare.

 

Coordonatorul campaniei a precizat și care este explicația pentru diferența mare dintre numărul de persoane vaccinate și cel al persoanelor programate până la acest moment pe platforma on-line. S-a vorbit despre faptul că multe persoane ar fi fost vaccinate „peste rând”, fără programare, însă dr. Valeriu Gheorghiță spune că sunt categorii de persoane care se vaccinează în afara platformei de programare. „Există în acest moment o serie de categorii de persoane care se vaccinează în afara sistemului de programare informatic în platformă şi care sunt generate de condiţiile medicale şi sociale ale acestor persoane. Ne referim la persoanele care sunt internate în centre medico-sociale şi rezidenţiale, care sunt vaccinate fără să fie programare efectuată în platforma informatică. Programarea la vaccinare a acestor persoane se efectuează de către Comitetul judeţean pentru conducerea şi coordonarea intervenţiei, care asigură coordonarea activităţilor de vaccinare din fiecare judeţ, împreună cu Direcţia de Sănătate Publică şi împreună cu administratorul fiecărui centru de vaccinare. Tot la această categorie sunt incluse persoanele care sunt în momentul de faţă în curs de hemodializă intermitentă, persoanele dializate, cu insuficienţă renală cronică. Mai avem persoanele nedeplasabile de la domiciliu şi aparţinătorii sau îngrijitorii acestora, care sunt, la rândul, lor exceptate de la programarea pe platformă”, a declarat medicul. Acesta a mai adăugat că în etapa întâi au existat centre amenajate în unități medicale în care a fost vaccinat doar personalul propriu, iar în acest caz nu a mai fost nevoie de programare prin platforma on-line.

 


Adaugati un comentariu


 

*