Comerțul on-line cu teste rapide antigen, în vizorul Consiliului Concurenței

27 ianuarie 2021 | 0 comentarii |

O primă concluzie este că prețurile practicate pentru piața din România nu diferă față de cele din alte țări din Uniunea Europeană.

 

Consiliul Concurenței a realizat recent o analiză a pieței on-line de teste rapide antigen pentru depistarea infecției cu noul coronavirus, iar concluziile au fost rezumate într-un comunicat ce presă transmis în cursul acestei săptămâni. S-a constatat că prețurile practicate pe site-urile de pe care pot fi procurate astfel de teste variază între 30 și 68 de lei, situându-se la același nivel cu prețurile din celelalte țări ale Uniunii Europene.

Orice persoană fizică din România își poate achiziționa on-line truse care conțin 2, 5, 20 sau 25 de teste rapide, evident, prețul unei truse variind în funcție de numărul de teste conținute. În funcţie de platforma on-line de pe care este achiziţionată, o trusă care conţine două teste rapide poate costa între 80 şi 136 de lei, iar cea cu 5 teste, între 158 şi 209 lei. În ceea ce priveşte trusele cu câte 20 sau 25 de teste rapide pentru detectarea coronavirusului, preţurile acestora variază între 600 şi 1.000 de lei.

 

În comparație, în Germania o trusă cu 20 de teste costă între 170 de euro (827,9 lei) şi 190 de euro (925 lei), în Franţa, între 132 de euro (642,8 lei) şi 142 de euro (691,54 lei), în Italia 224 de euro (1090,8 lei), în Austria 115 euro (560 lei), în timp ce în Polonia costă 132 de euro (642,8 lei).

Consiliul Concurenței amintește și recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, conform cărora testele rapide antigen trebuie utilizate în particular, atunci când testele RT-PCR sunt temporar indisponibile. De asemenea, organizația recomandă, folosirea testelor rapide care au un grad de sensibilitate mai mare de 80% și un grad de specificitate de cel puțin 97%.

La acest moment, cea mai mare parte a testelor antigenice rapide disponibile pe piață au o sensibilitate mai mică în comparaţie cu testele RT-PCR. „Cu toate acestea, testele antigenice rapide pot conferi un avantaj semnificativ faţă de testele RT-PCR în ceea ce priveşte simplitatea echipamentului necesar, preţul şi rapiditatea obţinerii rezultatelor. Pentru testare, nu este nevoie de personal calificat, ceea ce contribuie la atenuarea presiunii asupra sistemelor de sănătate” se mai arată în raportul Consiliului Concurenței.

 

Investigația a vizat și testele rapide IgG/IgM destinate identificării prezenței anticorpilor pentru noul coronavirus, teste cu ajutorul căreia o persoană poate afla dacă a trecut prin boală fără să aibă simptome. Totodată, o persoană care știe că a avut boala poate verifica dacă mai are anticorpi și dacă mai beneficiază sau nu de imunitatea naturală. Astfel, anticorpii IgG apar în organism mai târziu şi se menţin pe o perioadă mai lungă indicând dacă o persoană a avut Covid-19 şi a dezvoltat anticorpi. În același timp, detectarea anticorpilor de tip IgM permite evidenţierea infecţiilor acute, dar acestea ar trebui confirmate cu teste RT-PCR.

Și testele din această categorie pot fi achiziţionate de pe platformele on-line, preţul mediu fiind de 39,21 de lei. Preţul unui kit care conţine 25 de teste variază între 401,6 lei si 1.100 de lei, după cum mai reiese din analiza făcută de Consiliul Concurentei.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*