85 de milioane de lei in plus pentru Unitatile de Primiri Urgente si Ambulanta
Pe langa aceste fonduri suplimentare primite la rectificarea bugetara, Sistemul national de asistenta medicala de urgenta si de prim ajutor calificat va beneficia de suplimentarea numarului de posturi cu 500 pentru Serviciile de Ambulanta si cu 200 pentru UPU.
Ministerul Sanatatii in colaborare cu Departamentul pentru Situatii de Urgenta din Ministerul Afacerilor Interne anunta, printr-un comunicat transms redactiei Sanatatea Buzoiana, ca au obtinut, pentru Sistemul national de asistenta medicala de urgenta si de prim ajutor calificat, o rectificare a bugetului de 85 de milioane de lei. Astfel, pentru Serviciile de Ambulanta s-au alocat 32,472 milioane de lei, iar pentru unitatile de primiri urgente 52,528 milioane de lei.
Reprezentanti din cadrul Ministerului Sanatatii si ai Departamentului pentru Situatii de Urgenta, in calitate de membri ai Comisiei interministeriale pentru suport tehnic au decis sa suplimenteze fondurile pentru activitatea de reparatii si intretinere a ambulantelor din sumele ramase disponibile, se mentioneaza in comunicatul amintit.
In total, din fondurile retinute pentru executie prudentiala, incluzand si sumele din rectificarea de buget, au fost repartizate peste 68 de milioane de lei, care acopera in totalitate solicitarile Serviciilor publice de Ambulanta privind cheltuielile de personal, bunuri materiale, servicii si investitii, sustine Ministerul Sanatatii, in comunicatul amintit.
Totodata, se creeaza si posibilitatea suplimentarii numarului de personal operativ cu aproximativ 500, in cadrul serviciilor unde exista deficit major de personal, reusindu-se in acest fel asigurarea unei repartizari mult mai echitabile a personalului la nivel national.
Cele mai multe posturi vor fi suplimentate la Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov, care se confrunta la ora actuala cu un mare deficit de personal, motiv pentru care conducerea SABIF si-a exprimat multumirea printr-o scridoare deschisa adresata ministrului Sanatatii, Nicolae Banicioiu. In acelasi context, schema de personal a Servicului de Ambulanta Judetean Buzau va fi suplimentata cu 4 posturi.
In ceea ce priveste finantarea structurilor spitalicesti de primiri urgente, rectificarea bugetara a permis alocarea sumei de aproximativ 4 milioane lei pentru preluarea in finantarea bugetului de stat, incepand cu luna octombrie, a unui numar de 10 compartimente de primiri urgente, suplimentar fata de cele deja finantate: CPU Spitalul Beius – jud. Bihor, CPU Spitalul Municipal Caracal – jud. Olt, CPU Spitalul Municipal Onesti – jud. Bacau, CPU Spitalul Municipal Mangalia – jud. Constanta, CPU Spitalul Municipal Dej – jud. Cluj, CPU Spitalul Municipal Lugoj – jud. Timis, CPU Spitalul Orasenesc Targu Carbunesti – jud. Gorj, CPU Spitalul Municipal Lupeni – jud. Hunedoara, CPU Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc – jud. Harghita si CPU Spitalul de Recuperare Borsa – jud. Maramures.
Cele 10 compartimente de primiri urgente au fost selectate in urma unei analize facute de catre Departamentul pentru Situatii de Urgenta din cadul Ministerului Afacerilor Interne, in colaborare cu Ministerul Sanatatii, care a reliefat faptul ca pentru aceste structuri exista posibilitatea asigurarii permanentei la nivelul asistentei medicale de urgenta.
De asemenea, pentru unitatile si compartimentele de primiri urgente finantate de la bugetul de stat au fost repartizate fonduri totale in valoare de 24.198.605 lei pentru cheltuieli de personal si 43.505.332 lei pentru bunuri materiale si servicii, provenind din rectificarea de buget si din redistribuirea sumelor retinute pentru executie prudentiala. In acestea sunt incluse si fonduri pentru suplimentarea numarului de personal operativ cu aproximativ 200, care sunt repartizate in special unitatilor cu activitate complexa si intensa, in functie de numarul de pacienti raportat la personalul operativ.
Ministerul Sanatatii impreuna cu Departamentul pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, considera ca prin alocarea acestor de sume de catre Guvernul Romaniei, este acoperit aproape in totalitate necesarul estimat, astfel incat Sistemul national de asistenta medicala de urgenta si de prim ajutor calificat sa functioneze la parametrii optimi pana la sfarsitul anului.