Bani in plus pentru programele de oncologie, HIV si TBC la rectificarea bugetara

29 septembrie 2014 | 0 comentarii |

Este vorba despre 119,4 milioane de lei, suma ce va fi alocata Ministerului Sanatatii la rectificarea bugetara de maine, din aceiasi bani urmand a fi platite si salariile personalului din sistemul public de Sanatate.

 

Ministerul sanatatii 2 jpgMinisterul Sanatatii este una dintre institutiile care vor primi bani in plus la rectificarea bugetara ce urmeaza a fi operata in cursul zilei de maine. In conturile acestui minister vor intra, cu aceasta ocazie, 119,4 milioane de lei, care vor fi alocati programelor nationale de sanatate HIV, Oncologie si TBC,  precum si finantarii drepturilor salariale ale personalului din spitalele aflate in reteaua autoritatilor administratiei publice locale si activitatii serviciilor de ambulanta. Totodata, Ministerului Sanatatii i se vor aloca si 15 milioane de lei pentru reabilitarea unor maternitati, iar autoritatile publice buzoiene spera ca o parte din acesti bani sa fie utilizata si pentru deschiderea noii maternitati din Buzau, care mai are nevoie de aparatura pentru a fi functionala. De asemenea, 3,84 milioane de lei vor fi destinati masurilor de prevenire a Ebola, iar 8,9 milioane de lei vor fi destinati finantarii centrelor de permanenta. In acelasi timp, ca urmare a reducerii CAS, se vor diminua cu 3,3 milioane de lei cheltuielile de personal, iar 348,4 milioane de lei reprezinta reducerea transferurilor de echilibrare a Fondului de Sanatate, ca urmare a cresterii gradului de colectare a veniturilor acestui fond din contributiile de asigurari sociale de sanatate, fata de nivelul estimat initial la elaborarea bugetului pe 2014.

 

accelerator-particule-oncologieVeniturile din taxa clawback au fost mai mari decat cele estimate, iar aceasta reducere, de 348,4 milioane de lei, se datoreaza faptului ca incasarile din taxele care merg direct in Fondul National de Sanatate au fost mai mari si nu mai este nevoie sa se aloce bani de la Ministerul Sanatatii in fondul de sanatate. De asemenea, bugetul ministerului  se diminueaza cu 60 de milioane de lei reprezentand contributia de sanatate pentru pensionari, redusa la solicitarea ordonatorului principal de credite. In ceea ce priveste Fondul National de Sanatate, se aloca suplimentar 7,3 milioane de lei cheltuielilor de personal.

In aceste conditii, desi bugetul Ministerului Sanatatii apare ca fiind diminuat cu 264,6 milioane de lei, de fapt, daca din aceasta suma se exclude reducerea din transferurile de echilibrare (348,4 de milioane de lei si cei 60 de milioane de lei, in total 408,4 de milioane de lei ), banii alocati in plus la aceasta rectificare Ministerului Sanatatii sunt 143,8 milioane de lei, iar la nivelul bugetului general consolidat reprezentand bugetul Ministerului Sanatatii si Fondul National de Sanatate, sumele alocate suplimentar domeniului sanatatii sunt 99,7 milioane de lei.

 


Adaugati un comentariu


 

*