Heliportul Spitalului Universitar devine operațional din toamnă

Lucrările de amenajare sunt în faza finală, iar viitorul heliport va permite aterizarea elicopterelor medicalizate atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte.

 

La începutul lui 2016, managerul de la acea vreme al Spitalului Universitar de Urgență din București (SUUB), Cătălin Cîrstoiu, anunța că se găsise, în sfârșit, un investitor dispus să se implice financiar în construirea unui heliport care să permit aterizarea elicopterelor SMURD care aduc la spital pacienți în stare gravă din mai multe zone ale țării, inclusiv din județul Buzău. Era vorba de grupul MaxBet, iar previziunile optimiste de la vremea respectivă dădeau ca dată de finalizare a proiectului jumătatea anului 2017. Perioada estimată inițial s-a dublat însă, iar heliportul SUUB urmează să fie dat în exploatare abia în toamna acestui an.

Va fi al doilea heliport de spital din țară, după cel de la Oradea, inaugurat în martie 2017, însă acesta va fi unul mult mai modern, după cum au precizat reprezentanții SUUB. Heliportul este amplasat deasupra Blocului operator central al spitalului, iar construcția se va finaliza spre sfârșitul lunii august. Dacă acest termen va fi respectat, în această toamnă, heliportul va deveni operațional.

 

Heliportul va beneficia de două culoare de zbor și va permite elicopterelor să aterizeze în orice moment, fie zi, fie noapte. Pacienții aduși cu aeronavele SMURD vor fi preluați direct, de către personalul medical și transportați în UPU, cu ajutorul unui lift și al unui culoar subteran, ambele dotări fiind amenajate în cadrul aceleiași investiții.

Platforma heliportului are o structură metalică formată din rigle tip grinzi din oțel și stâlpi zăbreliți, este dotată cu jgheaburi și plase de siguranță, cu instalație electrică de balizaj, cu marcaje luminoase, cu echipamente de salvare, protecție și de stingere a incendiilor. Proiectantul și managerul de proiect este compania ABC Development Aviation, societate specializată în construcția de heliporturi medicale și civile, iar investiția, în valoare de 800.000 de euro, este suportată de grupul MaxBet.

„Pentru noi, medicii, cei care am jurat să salvăm vieți, este un vis care va deveni realitate și îi mulțumesc încă o dată sponsorului nostru. În 2018, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Universitar au fost transferați cu elicopterul peste 200 de pacienți din toată țara, iar fiecare secundă este vitală în salvarea acestor oameni. Noul heliport ne va permite să preluăm și mai multe cazuri grave care vor putea beneficia de îngrijiri medicale avansate în Spitalul Universitar. Practic, avem un colectiv medical înalt specializat – medici, asistente medicale, infirmiere, brancardieri etc – iar în curând vom avea și cel mai modern heliport din țară. Este un proiect de succes care stabilește un nou standard de performanță în sistemul sanitar românesc”, a declarat Ariana Nica, acualul manager al SUUB.

 

Aceasta a adăugat că noua investiție va oferi o șansă în plus pacienților aflați în stare gravă și foarte gravă, care au nevoie de îngrijire medicală în cadrul spitalului universitar, prin scurtarea timpului în care ajung la camera de gardă.

La rândul său, administratorul grupului MaxBet, Gherghina Ionescu, spune că acesta „este un proiect de suflet pentru noi, un proiect în urma căruia avem garanția că, alături de locuitorii Capitalei, vor beneficia pacienți din întreaga țară. Pentru noi, implicarea activă în viața comunității, cu precădere în sistemul sanitar a devenit o misiune prioritară, manifestată în proiecte de diverse anverguri începând cu anii 2009-2010”. În acest sens, managerul grupului a mai amintit că o altă investiție derulată de MaxBet la Spitalul Universitar de Urgență București a constat în amenajarea și dotarea Centrului de Pretransplant de celule stem, unde sunt pregătiți pacienți cu leucemie, în vederea transplantului medular, investiția având o valoare de 200.000 de euro.

De investiția care se va finaliza în scut timp vor beneficia și pacienții din județul Buzău, ținând cont că toate cazurile grave de pacienți care nu pot fi tratați la Spitalul Județean de Urgență sunt transferate la București, inclusiv la Spitalul Universitar, iar transportul in cazul urgențelor majore se efectuează cu elicoptere SMURD.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*