Al doilea deces provocat de gripă, în decurs de câteva zile

UPDATE, ora 14.00: La Galați a fost confirmată a treia victimă a gripei din acest sezon, după ce medicii timișoreni au confirmat decesul unui pacient tânăr în cazul căruia gripa a fost fatală.

 

Din păcate, în cursul zilei de azi, șeful secției de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Județean de Urgență din Timișoara, medicul Ovidiu Bedreag, a confirmat decesul unui pacient în vârstă de 32 de ani care ajunsese la unitatea medicală în stare gravă, în urma unei complicații apărute la nivel pulmonar, după ce contractase virusul gripal.

Este al doilea deces provocat de gripă în acest sezon, după cazul gălățeanului de 53 de ani care a murit zilele trecute, la Institutul Oncologic din Iași. Situația este similară cu cea de la începutul anului trecut când, aproximativ în aceeași perioadă fuseseră confirmate primele două decese ale sezonului rece, din cauza gripei. Dacă în cazul gălățeanului decedat zilele trecute era vorba de un pacient cu leucemie în fază terminală, cu imunitatea scăzută pe fondul bolii, de această dată victima este un tânăr de 32 de ani, despre care medicii nu au specificat că ar fi suferit de o afecțiune cronică.

 

Tânărul este din Arad și contractase virusul gripal la finele anului trecut, ajungând inițial la spitalul județean din Arad. Pe 28 decembrie, pacientul a fost transferat la Timișoara, din cauza stării grave în care se afla. A fost internat în secția de Terapie Intensivă a spitalului din Timișoara, însă medicii nu l-au mai putut salva, în cursul zilei de ieri fiind nevoiți să constate decesul. Seful secției ATI  spune că diagnosticul pacientului era „plămân de șoc”, o complicația gravă la nivel pulmonar.

Dr. Ovidiu Bedreag a menționat că rezultatele analizelor au confirmat suspiciunea de gripă, dar nu a precizat dacă acesta era sau nu vaccinat antigripal. Ținând cont de vârsta pacientului se poate spune însă că acesta nu se încadra în categoriile de risc pentru care vaccinarea este recomandată, cu excepția cazului în care ar fi suferit de vreo boală cronică, însă dr. Bedreag a precizat că acesta nu avea „antecedente personale patologice semnificative” ci a fost mai degrabă victima virusului gripal, care a cauzat probleme respiratorii mai multor colegi ai săi. Potrivit medicului, timp de două zile s-a încercat echilibrarea pacientului și chiar i s-a montat „plămân artificial, dar, din păcate, a decedat din cauza infecțiilor cerebrale”.

 

UPDATE: Trei noi cazuri de gripă au fost confirmate în judeţul Galaţi, iar unul dintre cazuri s-a soldat, din păcate, cu deces. Cea de-a treia persoană răpusă de virusul gripal este o femeie în vârstă de 51 de ani care a decedat la Spitalul Județean de Urgenţă Galaţi, unde fusese transferată de la Spitalul TBC. Potrivit medicilor gălățeni, aceasta suferea de mai multe afecţiuni cronice, printre care hipertensiune și obezitate morbidă. Femeia venise recent din Anglia, unde este posibil să se fi îmbolnăvit de gripă, analizele de laborator confirmând prezența virusului AH1.

Alte două cazuri, la care a fost confirmat virusul gripal de tip A, subtip H3, a fost confirmat la o femeie însărcinată de 26 de ani și la un bărbat de 60 de ani. Tânăra de 26 de ani este și însărcinată, iar după ce a fost consultată în Ambulatoriul Spitalului de Boli Infecţioase a fost izolată la domiciliu unde va primi tratament de specialitate. Medicul ginecolog va stabili dacă sarcina sa este sau nu în pericol. Bărbatul de 60 de ani, internat iniţial la Spitalul Județean de Urgenţă, a fost transferat în cursul zilei de astăzi la Spitalul de Boli Infecţioase. Reprezentanții DSP Galați spun că niciuna dintre cele cinci persoane din județ confirmate cu gripă în acest sezon nu fusese vaccinată.

Un al patrulea deces datorat gripei a fost confirmat la Târgu Mureș, după cum a anunțat  ministrul Sorina Pintea. Aceasta a precizat totodată că nu se poate vorbi de o epidemie de gripă, însă este de așteptat ca circulația virusului să se intensifice în perioada următoare, încurajând populația să se vaccineze antigripal pentru a evita riscul unei îmbolnăviri.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*