Scade factura apei uzate plătită de buzoieni

8 ianuarie 2019 | 0 comentarii |

Începând cu  1 ianuarie 2019 scade prețul serviciilor de canalizare, odată cu scăderea TVA de la 19% la 9%, după ce anul trecut a scăzut la același nivel TVA-ul aplicat apei de consum.

 

Compania de Apă Buzău anunță că începând cu 1 ianuarie 2019, cota de TVA pentru serviciile de canalizare operate de furnizorul buzoian de apă scade de la 19% la 9%. „În consecință, prețul/ tariful combinat de apă/ canalizare-epurare a scăzut de la 8,15 lei la 7,89 lei, astfel că factura la apă va fi mai mică începând cu luna ianuarie cu aproximativ 3,19%”, a explicat purtătorul de cuvânt al Companiei de Apă SA Buzău, Timotei Oprea.

Aceeași sursă a precizat că modificarea procentului TVA a fost operată în conformitate cu Legea nr. 175/2018 pentru modificarea și completarea art. 291, alin. 2 din Legea nr. 227/2015 – Codul Fiscal, astfel că noua cotă de TVA este valabilă la nivelul întregii țări, iar prețurile și tarifele sunt unice în întreaga arie de operare a Companiei de Apă S.A. Buzău.

Începând cu 1 ianuarie 2016, cota TVA a fost redusă de la 24 la 20%, iar în 2017 a ajuns la 19%, iar în 2018 a scăzut la 9% pentru livrarea apei potabile şi a apei pentru irigaţii în agricultură, pentru ca de la începutul acestui an să fie 9% și pentru serviciile de canalizare-epurare, respectiv canal-agenți economici.

Apa uzată, adică „apa folosită” sau „apa de canalizare”, care are o încărcătura microbiologică ce reprezintă un factor de risc pentru sănătatea umană, prin epurare este astfel transformată încât să poată fi deversată în orice râu, lac, mare etc. Potrivit reglementarilor din domeniul protecției calității apei și a mediului, apele uzate trebuie să respecte atât normele de protecția și conservarea mediului cât și pe cele privind igiena și sănătatea populației. Tratarea apelor uzate și meteorice transportate prin sistemul de canalizare se face în Stațiile de Epurare, prin procedee mecanice și biologice în urma cărora rezultă un nămol care la râdul lui este tratat prin fermentare anaerobă și deshidratare, pentru a fi folosit în agricultură.

 


Adaugati un comentariu


 

*