Premieră medicală în cadrul „maratonului de transplant renal” de la Brașov

11 ianuarie 2019 | 0 comentarii |

Zilele acestea, la spitalul privat Sfântul Constantin au loc patru operații de transplant renal, cu organe provenind de la donatori vii.

 

În cadrul singurului Centru privat din România acreditat pentru transplant renal, se desfășoară în perioada 10-12 ianuarie o acțiune pe care chirurgii de aici au denumit-o „maratonul de transplant renal”. Sunt efectuate, în acest interval, patru operații de transplant cu rinichi proveniți de la donatori în viață, la Centrul de Transplant Renal „Prof. Gilles Mentha de la Spitalul Sfântul Constantin din Braşov, care a primit acreditarea Agenției Naționale de Transplant în primăvara anului 2016, devenind astfel primul și, până la acest moment, singurul, centru privat din țară în care se efectuează transplant renal.

Anul trecut, pe fondul înregistrării unui record negativ în domeniul transplantului din România, când au fost consemnate la nivel național mai puțin de 100 de transplanturi renale, centrul de la Brașov a avut pentru prima dată inițiativa desfășurării unui „maraton de transplant renal”, la începutul lunii iunie fiind transplantați, în două zile, 3 pacienți a căror viață ajunsese să depindă de dializă. Anul 2019, debutează în aceeași notă optimistă, unitatea medicală anunțând demararea unei noi campanii, constând în efectuarea a patru transplanturi renale, în trei zile.

 

Organele provin de la donatori înrudiți, în două cazuri fiind vorba de soți compatibili, iar în celelalte două cazuri de rude apropiate, care au acceptat să facă acest gest pentru a-i salva pe cei dragi. Astfel, potrivit conducerii unității medicale, în această perioadă, cele patru cupluri din Iaşi, Sibiu, Bucureşti și Chişinău se află la Brașov, în vederea efectuării acestor intervenții.

Tot în acest scop, la centrul privat sunt prezenți specialiști din Geneva, Gent, Cluj, Târgu Mureş şi Braşov, care efectuează operațiile de prelevare urmate de procedura de transplant, folosind tehnici unice în peisajul transplantului renal din România. Unicitatea constă în faptul că intervențiile se efectuează prin chirurgie robotică, cu ajutorul robotului chirurgical DaVinci, totodată fiind utilizată o tehnică aplicată în premieră în zona Europei de Est. După cum explică specialiștii centrului, prelevarea rinichiului de la donatorul compatibil se efectuează prin tehnica robotică DaVinci, iar transplantul este efectuat în premieră pentru această zonă a Europei, prin tehnica RAKTRobotic Assisted Kidney Transplantation, prin care suturile vasculare şi implantarea ureterului în vezica urinară se vor realizează tot prin utilizarea robotului chirurgical DaVinci.

 

Deosebit de important este și faptul că toate cele patru operații sunt efectuate pro bono, chirurgii din Belgia, Elveția și România participând benevol la acest „maraton”, în condițiile în care actualele reglementări legale în domeniul transplantului nu permit decontarea acestor intervenții efectuate în centrele private. Până când va apărea noua lege a transplantului, intervențiile efectuate în cadrul centrului de la Brașov se fac pe cheltuiala pacienților și cu sprijinul fundației Sfântul Constantin, însă în cest caz, pacienții transplantați nu vor plăti nimic.

Echipa spitalului Sfântul Constantin este coordonată de dr. Bogdan Moldovan, primul chirurg de transplant din România cu dublă acreditare europeană de transplant hepatic şi renal, iar cei patru specialiști din străinătate care s-au alaturat echipe de medici români sunt prof. Therry Berney, șeful Centrului de Transplant din Geneva şi fost preşedinte al European Society of Organ Transplantation, prof. Christophe Iselin, șeful Secţiei de Urologie a Spitalului Universitar din Geneva, responsabil al programului de prelevare renală DaVinci, prof. Karel Decaestecker, coordonatorul Programului de Transplant Renal DaVinci din Gent și prof Karine Hadaya, nefrolog șef în Centrul de Transplant Renal Geneva.

 

Sursa Foto: Facebook.com/SpitalulSfConstantin


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*