Cel mai curat spital din Europa, primul spital privat acreditat pentru transplant renal din Romania

31 mai 2016 | 0 comentarii |

In cadrul Spitalului Sfantul Constantin din Brasov va functiona un Centru de Transplant care va purta numele profesorului Gilles Mentha, de la Geneva, care a sustinut demersul medicilor brasoveni.

 

Centru transplant-spitalul sf constantinDupa aproape cinci ani de lupta cu birocratia, cel mai curat spital din Europa va deveni si primul centru privat pentru transplantul renal din Romania.  Centrul va functiona la Spitalul Sf. Constantin din Brasov care, recent, a primit acreditarea Agentiei Nationale de Transplant.

Potrivit conducerii unitatii medicale, pentru inceput, programul se va adresa pacientilor cu donator viu inrudit, urmand ca dupa un timp sa fie acceptati si pacientii candidati la transplant de la donator aflat in moarte cerebrala.

Denumirea oficiala va fi «Centrul de Transplant Renal Profesor Gilles Mentha», in memoria profesorului Gilles Mentha de la Geneva, care si-a manifestat in numeroase randuri sustinerea pentru acest demers, dar si in onoarea parteneriatului pentru performanta pe care institutia brasoveana l-a semnat cu Spitalul Universitar din Geneva”, se mentioneaza pe pagina de Facebook a unitatii medicale.

 

Dr. Bogdan Moldovan

Dr. Bogdan Moldovan

Dr. Bogdan Moldovan, seful sectiei de Chirurgie Generala la Spitalul Sf. Constantin, caruia i se datoreaza, practic, infiintarea Centrului de Transplant a declarat caobtinerea acreditarii este, inainte de toate, o reusita de care suntem mandri cu totii. Este, pana la urma, o confirmare a profesionalismului de care da dovada echipa Spitalului Sf. Constantin. Cu toate acestea, transplantul renal ramane o provocare profesionala pe care o tratam cu seriozitate si dedicare.

Acum, dupa ce unitatea medicala a primit „unda verde” din partea Agentiei Nationale de Transplant, visul sau va deveni realitate.Desi suntem un spital privat, activitatea de transplant dorim sa o efectuam gratuit, initial prin resurse proprii-Fundatia Clinica „Sf. Constantin”, ulterior prin accesarea programului national de transplant, a precizat medicul.

 

Bogdan MoldovanDupa ce s-a specializat in strainatate si dupa doi ani petrecuti in Centrul de Transplant Multiorgan din Geneva, Dr. Bogdan Moldovan a ales sa revina in tara. Considera ca in meseria pe care si-a ales-o, medicul chirurg este cel care poarta intreaga reponsabilitate, dar spune ca niciodata nu a renuntat la credinta si crede ca exista momente in care totul depinde de acel concept abstract care nu poate fi corectat cu ajutorul bisturiului, soarta.

Are la activ peste 40 de prelevari multiorgan ca prelevator independent, peste 20 de transplanturi hepatice si peste 20 de transplanturi renale ca prim operator, iar visul sau a fost sa puna in practica „acasa” ceea ce a invatat in marile clinici din Europa. Si, cu efort, perseverenta si tenacitate, a si reusit. Iar din 2011a inceput demersurile pentru ca Spitalul Sf. Constantin sa poata deveni unul dintre spitalele romanesti implicate in activitatea de transplant de organe.

Dr. Moldovan este al doilea chirurg roman care a obtinut Certificatul European de Prelevare Multiorgan si de Transplant Hepatic si Renal, dupa prof. dr. Irinel Popescu – „parintele transplantului de ficat” din tara noastra.

 

spitalul sf constantin-brasovDistins de Organizatia Mondiala a Sanatatii cu premiul Hand Hygiene Excellence Award 2013, Spitalul Sfantul Constantin din Brasov este un spital privat cu profil multidisciplinar. Dispune de 92 de paturi, 12 sectii cu saloane pentru spitalizare continua si de zi, o sectie ATI cu 13 paturi, un ambulatoriu de specialitate si un laborator de analize.

In cei 5 ani de activitate, unitatea medicala a inregistrat peste 6.500 de interventii chirurgicale, mai mult de 30.000 de pacienti internati si peste 140.000 de servicii de ambulatoriu efectuate. Spitalul Sf. Constantin a adus in Romania o noua viziune asupra actului medical, atat ca mod de abordare a pacientilor, cat si din punctul de vedere al metodelor de tratament si investigatie.

Reprezentantii Spitalului Sf. Constantin au anuntat pentru marti, 31 mai 2016, ora 13:00, o conferinta de presa in cadrul careia va fi dezbatut pe larg subiectul transplantului renal.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale

Adaugati un comentariu


 

*