Primul implant cohlear realizat în România unui pacient străin i s-a făcut unei fetițe din Albania

12 noiembrie 2018 | 0 comentarii |

Concomitent cu această intervenție, realizată într-o clinică din Târgu Mureș, la Iași au fost efectuate două transplanturi cu rinichi proveniți de la un donator cu hepatita C.

 

Echipa medicală de la Centrul Galenus

La Centrul Medical Galenus din Târgu Mureș s-a consemnat în acest week-end o nouă premieră medicală la nivel național, fiind realizat cu succes primul implant cohlear unui pacient din străinătate. Este vorba de o fetiță în vârstă de 8 ani din Albania, în cazul căreia nu s-a putut găsi în țara natală o soluție pentru a beneficia de un implant cohlear, în condițiile în care se născuse surdă, iar lipsa simțului auzului îi influența în mod negativ dezvoltarea. Fratele său, în vârsta de 4 ani, s-a născut cu același defect, însă a fost mai norocos, beneficiind la vârsta de doi ani de implant cohlear, cu sprijinul unei fundații. Părinții Armelei Beqiraj s-au zbătut foarte mult ca și fata lor să aibă aceeași șansă, și astfel au primit un sprijin substanțial din partea asociației Koala Reabilitare Auditiv Verbală din București, care deține și un centru de recuperare auditiv-verbală pentru copii hipoacuzici și surzi cu implant cohlear.

Mulțumită acestui sprijin, pacienta din Albania a ajuns împreună cu părinții la clinica din Târgu Mureș, unde a fost supusă sâmbăta unei intervenții chirurgicale în urma căreia i s-a efectuat un implant cohlear la o ureche. Operația a fost efectuată de o echipă de medicală condusă de dr. Adriana Neagos, coordonatorul programului de implant din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș și dr. Diana Duca, medic primar ORL cu competență în audiologie.

 

Dr. Adriana Neagos

Intervenția nu a ridicat nici un fel de probleme, iar după implantul cohlear, pacienta în vârstă de 8 ani va putea auzi. Va face astfel progrese și în ceea ce privește vorbirea, având șansa unui viitor care să îi permită să participe la ore într-o școală de masă și să se dezvolte ca un copil cu auz normal. Referindu-se la acest caz, dr. Adriana Neagos a declarat, la finalul intervenției, că „auzul natural este un auz binaural. În cazul micuței Armela este un imens noroc că acum există, cu ajutorul tuturor celor implicați,  posibilitatea de a-i face implantarea pentru a auzi măcar cu o ureche, ceea ce o va ajuta enorm. Toate testele intra-operatorii au fost un succes și sunt convinsă că ea va avea o dezvoltare pozitivă, mai ales că are un sprijin formidabil din partea părinților ei. Sper ca în viitor Armela să aibă posibilitatea să își implanteze și a doua ureche, pentru a auzi mai bine în medii cu zgomot și a sesiza mai bine sursele sonore în spațiu. Tot procesul de învățare și  înțelegere a sunetelor care urmează acum ar fi, cu un auz bilateral, mai puțin solicitant”, a subliniat medicul.

 

Armela, dupa operatie

O sumă importantă în sprijinul familiei fetiței a venit și de la Fundația MRDC, a unui medic american din Albania, dr. Charles Linderman, care sprijină proiecte umanitare în Albania și Kosovo, Kenya și Sudanul de Sud.  Totodată, asociația Koala Reabilitare Auditiv Verbală a organizat și un training pentru un terapeut din Albania și pentru părinți, la sediul asociației din București.

Alice Popa, reprezentanta fundației din România a declarat că „este un privilegiu extraordinar să avem posibilitatea să dăruim mai departe cunoștințele noastre, unei țări care trece prin greutăți încă și mai mari decât noi aici, în România. Cred că atâta vreme cât  suntem conștienți de dificultățile unei țări în dezvoltare cum este Albania, ne-a ajutat să înțelegem disperarea părinților și să facem un efort mare pentru noi, ca să o vedem pe Armela auzind. Suntem foarte fericiți că operația a reușit”.

Implantul cochlear este un dispozitiv biomedical, parțial implantabil, care înlocuiește auzul natural la persoanele suferinde de hipoacuzie severă sau profundă, inclusiv pierderea totală a auzului. În lume există peste 450.000 de copii și adulți care au beneficiat de implant cochlear, tehnologia fiind de dată relativ recentă.

 

Tot în acest week-end, la spitalul I. C. Parhon din Iași au fost efectuate, sâmbătă, două transplanturi renale, care au salvat viața a doi pacienți pentru care o astfel de procedură reprezenta unica șansă. Rinichii au provenit de la un donator aflat în moarte cerebrală, fiind prelevați în aceeași zi la spitalul din Oradea, unde o echipă de specialiști de la Iași s-a deplasat în acest scop cu un elicopter SMURD. O particularitate aparte a acestui caz o constituie faptul că donatorul, pentru care familia și-a dat acordul în vederea prelevării de organe, suferea de hepatita C. Purtătorul de cuvânt al spitalului ieșean, medicul Ionuț Nistor, a precizat că prezența virusului hepatitei C, care se transmite prin sânge, nu a constituit un impediment, existând protocoale de diagnostic şi tratament care au o rată mare de succes. „Din fericire există şi metode de monitorizare a hepatitei cu virus C, dar şi mai important e faptul că acest tip de hepatită poate fi tratat. Există un tratament care are o rată de succes de 98 – 99 %. Este o rată extraordinar de bună, prin care putem spune că acest tip de hepatită este tratabilă”, a explicat acesta.

 

Dr. Ionut Nistor

Întrucât ambii pacienți aveau nevoie urgent de transplant și nu se putea ști când va apărea următorul donator compatibil, specialiștii au decis să realizeze intervențiile, chiar dacă posibilitatea infectării lor cu virusul hepatitei C era extrem de mare. Beneficiarii transplanturilor au fost o femeie de 42 de ani din Iași, care făcea de 18 ani dializă, și un bărbat de 65 de ani din Botoșani, cu un istoric încărcat de boli cardiovasculare şi în cazul căruia existau puţine şanse să mai fie compatibil cu un alt rinichi.

Purtătorul de cuvânt al unității medicale a mai precizat că, de la începutul anului, la Spitalul C. I. Parhon din Iaşi au fost efectuate 24 de intervenţii de transplant, numărul acestora fiind mai mare decât în anii precedenţi. „E un record pozitiv pe care sperăm să îl putem fructifica şi în viitor. Echipa de transplant de la Iaşi este pregătită pentru efectuarea a două intervenţii concomitent. Este o echipă tânără. Astfel de intervenţii s-au mai făcut, dar era un donator cadaveric şi un donator viu. De data aceasta a fost vorba prelevarea şi transplantarea a doi rinichi de la donator cadaveric, intervenţii care s-au desfăşurat în condiţii foarte bune”, a declarat acesta.

 


Adaugati un comentariu


 

*