Operație în premieră națională pentru salvarea unei fetițe cu o tumoră gigant
Intervenția a fost realizată pe cale endovasculară, fiind obstrucționate vasele mari de sânge care irigau tumora pe care pacienta o dezvoltase în zona gâtului.
La spitalul Polisano din Sibiu a fost consemnată, zilele trecute, o nouă premieră medicală națională, materializată prin realizarea unei intervenții pe cale endovasculară, în cazul unei paciente de doar patru luni, care dezvoltase o tumoră gigant în zona gâtului. Tumora o împiedica pe micuță să se hrănească și să respie normal, punându-i viața în peicol în situația în care ar fi continuat să se dezvolte.
Fetița provine dintr-o familie din Botoșani cu o situație materială modestă, motiv pentru care costurile intervenției au fost acperite de fundația Polisano, în colaborare cu partenerii săi. Intervenția a fost realizată printr-o tehnică folosită în premieră în România în cazul unei astfel de tumori, în situația în care o intervenție chirurgicală clasică ar fi fost prea riscantă, tumora dezvoltându-se din ramurile arterei carotide și fiind bogat vascularizată. Din această cauză, în partea laterală a gâtului fetiței de patru ani apăruse o umflătură de mari dimensiuni, iar pe măsură ce tumora se dezvolta, începuse să îi creeze tot mai mari dificultăți în ceea ce privește alimentația și respirația.
În aceste condiții, echipa medicală a clinicii sibiene, împreună cu medicul Petru Liuba, șeful Catedrei de Cardiologie Intervenţională a Universităţii din Lund – Suedia și un vechi colaborator al spitalului Polisano, au decis folosirea unei tehnici endovasculare, ce nu presupune folosirea bisturiului. O astfel de tehnică nu mai fusese folosită în România în cazul unei tumori de acest gen, iar costurile unei intervenții similare într-o clinică din străinătate s-ar fi ridicat la aproximativ 30.000 de euro, de aproape 10 ori mai mult decât suma care a fost necesară pentru efectuarea operației la clinica din Sibiu.
Operația a fost coordonată de medicul Petru Liuba și a constat în embolizarea tumorii prin introducerea unor dispozitive speciale în vasele de sânge care o „hrăneau”. Dispozitivele astfel introduse pe cale endovasculară au obstrucționat vasele respective, irigarea cu sânge a tumorii fiind astfel suprimată, tumora urmând să se retragă în perioada următoare, fără a mai fii necesară o altă intervenție pentru îndepărtarea acesteia.
Intervenția a fost realizată cu succes la finele săptămânii trecute, iar medicii spun că după operație, pacienta a fost menținută cu sedare intravenoasă și pe suport respirator cu ventilator mecanic, timp de patru ore, pentru ca obturatoarele vasculare să aibă timp să coaguleze și să se stabilizeze după intervenție. După acest interval de timp, fetița a fost trezită, extubată și menținută sub observație în secția de terapie intensivă, de unde a fost externată în dimineața zilei următoare, datorită evoluției post-operatorii foarte bune.
Tot în cursul săptămânii trecute, alți 10 copii cu malformații cardiace au fost operați la Sibiu, cu sprijinul fundației Polisano și al unor echipe de medici britanici și suedezi.
De altfel, în spitalul privat din Sibiu au fost operaţi, în ultimii trei ani, mai mulţi copii, cu ajutorul fundaţiei Polisano, care a suportat toate cheltuielile. Operaţiile cardiovasculare pediatrice au fost făcute cu ajutorul unor specialişti străini şi al unor medici şi asistente medicale care au plecat la muncă în străinătate și au revenit în ţară pentru a participa la aceste misiuni medicale.