Gripa continuă să facă victime

14 februarie 2018 | 0 comentarii |

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), prin Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), a transmis că numărul total de decese cauzate de virusul gripal a ajuns la 29.

 

Zilnic aflăm că gripa face noi victime, dar ministrul Sănătății, Sorina Pintea, spune că încă nu putem vorbi despre epidemie. Numai în această săptămână, Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), prin Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), a transmis că s-au confirmat, ieri, 4 noi cazuri de deces prin gripă, și astăzi alte 3, astfel că numărul deceselor a ajuns la 29.

Ultimele victime sunt o femeie în vârstă de 63 de ani, din jud.Mureș, confirmată cu virus gripal tip B, fără condiții medicale preexistente cunoscute, un bărbat în vârstă de 77 de ani, din Bihor, confirmat cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09, având condiții medicale preexistente, un bărbat de 72 de ani, din Ilfov, confirmat cu virus gripal tip B, care suferea și de alte afecțiuni, o femeie de 84 de ani din București, care ca orice vârstnic suferea și de alte boli, o femeie de 72 de ani confirmată cu virus gripal tip B, un bărbat de 41 de ani și altul de 35 de ani confirmați cu virus A, subtip (H1)pdm09, din Iași toți trei cu afecțiuni preexistente. Niciunul dintre aceștia nu fusese vaccinat antigripal.

În județul Buzău, directorului Direcției de Sănătate Publică, Cristina Ungureanu, spune că „nu s-au confirmat noi cazuri de gripă și nu avem deocamdată decese, dar numărul de viroze respiratorii a crescut, în ultima perioadă, iar medicii se așteaptă la o creștere semnificativă odată cu reînceperea cursurilor în unitățile școlare și preșcolare, de aceea este necesar ca măsurile de prevenție, în special de igienă personală să fie respectate cu strictețe”.

 

Ministrul Sănătății spune că nu avem epidemie de gripă, însă a transmis o serie de măsuri care trebuie luate la nivelul atât al spitalelor, școlilor sau al farmaciilor, cât și de fiecare persoană în parte, pentru a preveni eventuale îmbolnăviri cu gripă.

Pentru prevenirea îmbolnăvirilor de gripă, Ministerul Sănătății a solicitat direcțiilor de sănătate publică să se asigure că unitățile sanitare din subordine instituie toate măsurile necesare pentru protecția personalului și a pacienților. Astfel, managerii de spitale au obligația să se asigure că sunt respectate cu strictețe măsurile igienico-sanitare în unitățile sanitare și că personalul medical are la dispoziție și poartă echipamentul de protecție”, se menționează într-un comunicat de presă trasmis de Ministerul Sănătății.

În același document se menționează că Ministerul Sănătății a solicitat direcțiilor de sănătate publică să prezinte, în cel mai scurt timp, o situație a stocurilor de medicamente antivirale specifice pentru gripă existente în spitale și, după caz, să solicite suplimentarea stocurilor, astfel încât să fie disponibile medicamentele necesare pentru tratamentul pacienților internați.

 

Și farmaciile trebuie să se asigure că au medicamente și produse necesare prevenirii și tratării gripei. Având în vedere că luni s-a reluat activitatea preșcolară și școlară, este necesar ca în grădinițe și scoli, în fiecare dimineață, cadrele medicale să realizeze un triaj, astfel încât să poată fi evitată răspândirea virusului gripal. De asemenea, cadrele didactice, în cazul în care au suspiciuni legate de starea de sănătate a copiilor, trebuie să semnaleze cadrelor medicale acest lucru”, a subliniat ministrul Sănătății.

Totodată se recomandă populației care prezintă semne de boală să se prezinte la medicul de familie pentru diagnosticare și instituirea unui tratament corect. La rândul lor, specialiștii recomandă în continuare vaccinarea, aceasta fiind cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirii cu virusurile gripale.

Măsurile de igienă personală (spălarea cu apă și săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viață sănătos – alimentație bazată pe legume și fructe, odihnă și mișcare) sunt esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecțiuni respiratorii, și în special prin gripă. O altă modalitate de a preveni răspăndirea virusului gripal este izolarea la domiciliu în cazul diagnosticării cu gripă și evitarea contactului cu alte persoane”, se mai arată în comunicatul MS.

 


Adaugati un comentariu


 

*