Primul transplant de celule stem pentru tratarea bolii Parkinson

16 noiembrie 2018 | 0 comentarii |

Operația a fost efectuată în Japonia, iar pacientul va fi monitorizat pe o perioadă de doi ani, pentru a se evita o eventuală respingere a transplantului de către organism.

 

Specialiștii japonezi au anunțat că au făcut primul pas către tratarea bolii Parkinson cu celule stem, materializat prin efectuarea primului transplant de celule stem pluripotente induse în vederea acestei terapii. Procedura, realizată în premieră mondială, a fost efectuată în cadrul unui spital al Universității din Kyoto, beneficiarul transplantului fiind un pacient de 50 de ani, a cărui identitate nu a fost dezvăluită. Potrivit medicilor japonezi, acesta va fi supus unor examinări periodice, timp de doi ani, pentru a evita o eventuală respingere a transplantului.

Chirurgul Takayuki Kikuchi, de la Universitatea din Kyoto a explicat că operația a constat în efectuarea unei trepanații în partea stângă a craniului, prin care s-au transplantat în creierul pacientului 2,4 milioane de celule stem. Acestea au fost create pe baza unor celule stem pluripotente induse, provenite de la donatori care beneficiază de un anumit tip de imunitate şi care îi ajută să fie mai puţin predispuşi la respingerea transplanturilor.

 

Boala Parkinson este cauzată de o  degenerare a neuronilor, iar până în prezent nu a fost găsit un tratament care să vindece această afecțiune. Soluțiile terapeutice disponibile la acest moment ajută doar la încetinirea evoluției și la ameliorarea simptomelor, astfel încât calitatea vieții pacienților să nu fie definitiv afectată. In prezent, nu se cunosc cu exactitate cauzele care duc la apariția acestei boli, însă specialiștii au identificat câțiva factori care pot contribui la prevenirea sa.

În primul rând, spun oamenii de știință, este necesar să se respecte raportul dintre orele de activitate și orele de odihnă. Starea psihică de fiecare zi este la fel de importanta, sfatul specialiștilor fiind acela ca „viața să fie trăită in spiritul bucuriei”. Alimentația sănătoasă și evitarea sedentarismului sunt alți factori care contribuie la prevenirea apariției maladiei, mișcarea zilnică fiind esențială. De asemenea, somnul și calitatea somnului, care trebuie sa se desfășoare acoperind miezul nopții, sunt foarte importante în prevenirea bolii.

În formele sale avansate, boala Parkinson afectează considerabil calitatea vieții pacienților, însă cei aflați într-o astfel de situație pot beneficia de operații care, deși nu îi vindecă definitiv, le ameliorează simptomele și le îmbunătățesc astfel calitatea vieții.

 


Adaugati un comentariu


 

*