Sanatatea si saracia, principalele probleme ale romanilor

15 februarie 2017 | 1 comentariu |

Trei sferturi din populatia tarii considera ca aceste doua aspecte reprezinta probleme de maxima importanta nationala, asupra carora autoritatile trebuie sa se concentreze cu prioritate.

 

hol spitalUn studiu efectuat la nivel national, ale carui rezultate au fost facute publice in aceasta saptamana, arata ca trei sferturi dintre romani considera ca saracia si situatia in care se afla sistemul medical constituie, la acest moment, principalele probleme ale tarii.

Studiul a fost realizat in perioada decembrie 2016 – ianuarie 2017, iar respondentilor li s-a cerut sa identifice, ei insisi, princplalele probleme ale societatii romanesti actuale. Ulterior, aceste probleme au fost masurate intr-o etapa de studiu cantitativ, pentru a fi evidentiate cele mai importante dintre ele.

Astfel, situatia jalnica a sistemului public de Sanatate si problemele sociale generate de saracie au fost mentionate ca fiind cele mai grave, de catre majoritatea participantilor. Trei sferturi dintre acestia considera ca cele doua domenii trebuie sa aiba prioritate in fata altor probleme semnalate. Pe locul urmator, la o distanta destul de mare, au fost incadrate problemele legate de drepturile salariatilor, 32 la suta dintre romani considerand ca acestea sunt de maxima importanta. Totodata, 29 la suta dintre romani sunt de parere ca cea mai grava problema a societatii actuale o reprezinta cazurile sociale grave, cei mai multi mentionand la acest capitol copiii bolnavi de cancer. De asemenea, 18 la suta dintre romani sunt ingrijorati de nerespectarea drepturilor omului, in timp ce 8-9 la suta sunt preocupati de incalzirea globala si de probleme ecologice.

 

daruieste viata copil cu cancerPe categorii de varsta, cei mai ingrijorati de starea sistemului de Sanatate s-au declarat tinerii, cu varste cuprinse intre 15 si 34 de ani. Concret, 73 la suta dintre acestia considera Sanatatea o problema prioritara, in timp ce doar 66 la suta sunt de parere ca cea mai grava problema o constituie saracia.

Totodata, 30 la suta din populatia din acest segment de varsta considera de maxima importanta cazurile sociale reprezentate de copii care sufera de cancer, iar cel mai putin preocupati sunt de aspectele care tin de drepturile omului.

Studiul releva si cateva aspecte legate de preocuparea romanilor fata de mediul inconjurator, o treime din populatie discutand frecvent cu prietenii si rudele probleme legate de ecologie.

 

ecologizareReferitor la compartamentul social, 80 la suta dintre romani declara ca arunca gunoiul doar in spatiile special amenajate, iar 71 la suta prefera sa foloseasca becuri economice, chiar daca acestea sunt mai scumpe decat becurile clasice, care consuma mai mult. Preocuparea romanilor pentru economia de energie se reflecta si din faptul ca 71 la suta achizitioneaza elctronice din clasa A, considerate cele mai economice.

In ceea ce priveste deseurile din plastic, 69 la suta din populatie refoloseste sacosele de plastic pe post de pungi de gunoi sau pentru a merge cu ele la cumparaturi. De asemenea, 67 la suta dintre romani declara ca au optat pentru emiterea facturilor on-line pentru a evita risipa de hartie, iar 60 la suta sunt preocupati de economisirea apei la treburile casnice.

In ceea ce ii priveste pe tineri, acestia s-au declarat preocupati in special de emitreea faturilor on-line si de folosirea transportului in comun sau a bicicletei, pentru a evita poluarea si risipa de combustibil.

 


Categorii: Actual, Analiza, Stiri

Comentarii (1)

  1. Adi spune:

    Problema saraciei e un produs principal al capitalismului, cat timp guvernantii au ca prim scop imbogatirea lor personala prin saracirea populatiei.
    Problema sanatatii e un produs secundar, cat timp nu sunt bani destui de la buget pentru sanatate, daca se dau la privati si contracte de stat frauduloase, si managerii din sanatate fac si ei profit cat pot, fiindca nu se stie cat timp vor sta in functii…

Adaugati un comentariu


 

*