Romanii si bulgarii au aceleasi obiceiuri alimentare nesanatoase

Un studiu, la care au participat respondenti din cele doua tari, arata ca alimentatia neregulata este principala cauza de obezitate la nord si la sud de Dunare.

 

Obezitatea se pare ca are aceleasi cauze la nord si la sud de Dunare, atat romanii cat si bulgarii ajungand sa sufere de aceasta afectiune in special din cauza alimentatiei neregulate si mai putin din pricina sedentarismului. Concluziile vin in urma unui studiu efectuat de o platforma on-line unde medicul specialist le ofera utilizatorilor planuri personalizate de nutritie, plecand de la starea acestora de sanatate, preferintele lor gastronomice si obiectivele pe care si le propun. Esantionul pe care a fost efectuat acest sondaj include 5.000 de respondeni din Romania si Bulgaria, iar autorii au constatat ca cel mai frecvent, lipsa obiceiurilor de alimentatie constanta este asociata cu acumularea kilogramelor in plus, lipsa de timp si programul de munca incarcat fiind principalele cauze care duc la omiterea meselor.

Astfel, 35% dintre persoanele care sufera de obezitate iau masa de doua ori pe zi, iar 10% dintre cei care sufera de aceasta afectiune iau masa doar o data pe zi. Cel mai frecvent, micul dejun iese din calcul, 56% dintre persoanele obeze sarind peste micul dejun, desi aceasta este recomandata de specialisti ca fiind cea mai importanta masa a zilei.

 

Specialistii care au realizat studiul spun ca alimentatia neregulata, manifestata fie prin omiterea uneia dintre mesele principale ale zilei, fie prin oscilatii semnificative ale orelor la care oamenii iau masa, duce la tulburari metabolice semnificative. Programul haotic faciliteaza incetinirea metabolismului care are ca efect acumularea de kilograme in plus.

Atat romanii, cat si bulgarii care sufera de obezitate au recunoscut ca cel mai greu le este sa se abtina de la consumul de dulciuri si produse de patiserie, 47% dintre ei declarand ca nu pot renunta la dulciuri sau la patiserie, in timp ce 25% consuma mancarea nesanatoasa de tip fast food. Pe de alta parte, 15% dintre acestia consuma mancare gatita in mult ulei si doar 13% mananca junk food.

Ingrijorator este faptul ca, desi constituie principala cauza a obezitatii, majoritatea persoanelor obeze nu constientizeaza ca alimentatia neregulata este sursa problemelor de sanatate cu care se confrunta, percepand acest lucru ca pe ceva normal.

 

Chiar daca stiu ca este foarte important ca mancarea pe care o consuma sa fie sanatoasa si fara calorii, cei mai multi obezi continua sa faca excese. Astfel 69% dintre persoanele care sufera de obezitate mananca mai mult decat cantitatea optima de mancare pe care o recomanda specialistul la fiecare masa.

Mai mult, desi sunt constienti ca obezitatea este o problema, 72% dintre persoanele care au participat la studiu isi evalueaza starea de sanatate ca fiind „buna”, 13% descriind-o drept „minunata”. Majoritatea considera chiar ca e normal sa sara peste micul dejun sau peste pranz, pe motiv ca nu au timp sau uita sa manance.

„Este foarte important ce mancam. Trebuie sa avem grija sa nu facem excese, sa incercam sa mancam cat mai sanatos si variat in acelasi timp. Cu toate acestea, este cel putin la fel de important ca mesele noastre sa fie constante, sa nu existe fluctuatii considerabile de la o zi la alta. Metabolismul nostru are nevoie de regularitate, astfel incat sa functioneze eficient. De rapiditatea cu care functioneaza metabolismul nostru depind fluctuatiile greutatii” sunt recomandarile oferite de sepcialistii platformei on-line care a realizat acest studiu.

 


Categorii: Actual, Analiza, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*