Acreditarea spitalelor, văzută cu ochi buni de personalul medical

25 septembrie 2018 | 0 comentarii |

Un studiu realizat de Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate relevă că peste 61% dintre medici și asistenți consideră că nivelul de satisfacție a pacienților a crescut după acreditarea unităților medicale în care lucrează.

 

În perioada 1 august – 15 septembrie, Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) a efectuat un sondaj de opinie în rândul personalului medical din spitale, referitor la percepția medicilor și asistenților medicali în legătură cu acreditarea unităților sanitare.

La studiul efectuat de ANMCS, prin completarea unor chestionare on-line, au participat 1.411 medici și 3.992 de asistenți medicali, iar rezultatele cercetării au fost date publicității zilele acestea. Astfel, din studiul realizat pe un eșantion reprezentativ reiese că 61,48% dintre respondenți consideră că, după acreditarea spitalului în care lucrează, satisfacția pacienților cu privire la serviciile medicale s-a îmbunătățit în mare și foarte mare măsură, 61,24% spunând că s-a îmbunătățit și calitatea serviciilor medicale și a actului medical.

 

De asemenea, diversificarea surselor de finanţare este văzută de 69,42% dintre respondenţi ca utilă şi foarte utilă pentru îmbunătăţirea serviciilor medicale, iar definirea pachetului unic de servicii a fost menţionată de 52,71%, în timp ce introducerea unor standarde naţionale de cost/calitate pentru bunuri şi servicii medicale contractate a fost menționată de 52,73%. Într-o mai mare măsură, respectiv 80,9% respondenții consideră că după acreditarea spitalului s-a pus în mare şi foarte mare măsură accent pe respectarea procedurilor, 67,63% spunând că s-a pus mai mare accent pe alocarea resurselor necesare pentru creşterea calităţii actului medical, iar 67,48% vorbind despre preocupări mai susținute pentru dezvoltarea unei strategii clare pentru îmbunătăţirea calităţii.

Raportul autorității de management mai arată că după acreditarea spitalului, angajaţii au fost implicaţi în măsură mare şi foarte mare în implementarea unor măsuri pentru creşterea calităţii, 60,45% dintre respondenți spunând acest lucru,  și monitorizarea feedback-ului primit de la pacienţi cu privire la calitatea actului medical din spital (65,15%).

 

În același timp, 41,96% dintre respondenţi cred ca rezultatele acreditării vor determina pacienţii să meargă la spitalele cel mai bine clasate, 52,12% cred că vor merge, ca şi până acum, la spitalul cel mai apropiat. 43,05% sunt de părere că pacienții vor întreba medicul specialist pentru o recomandare, iar 8,48% dintre respondenți cred că pacienții vor întreba asociaţiile de pacienţi. Doar 34,76% consideră că nivelul calităţii serviciilor medicale certificat prin acreditarea spitalului va influenţa medicii de familie în orientarea pacienţilor.

Potrivit rezultatelor cercetării, 27,85% dintre profesioniştii respondenţi consideră că timpul le permite să acorde asistenţă medicală fiecărui pacient internat în mică şi foarte mică măsură, iar 34,65% în mare şi foarte mare măsură. În ceea ce privește colaborarea multidisciplinară, 96,6% dintre respondenți au menționat că medicii cer sprijinul altor medici atunci când au cazuri dificile.

Studiul mai relevă că 57,04% dintre profesionişti cred în mare şi foarte mare măsură că dotarea cantitativă este suficientă pentru performanţa medicală, iar 59,74% au în vedere în primul rând dotarea calitativă.

 

Despre felul în care este văzută acreditarea spitalelor de personalul medical s-a discutat, pe larg și la Buzău, unde Spitalul Județean de Urgență a organizat, în luna martie a acstui an, un workshop regional cu tema „Ameliorarea calității vieții pacineților spitalizați: evaluare și perspective”. La eveniment au participat reprezentanți ai unităților medicale și din ambulatoriu din mai multe județe, ai Autorității Naționale de Management al Calității în SănătateAsociației Evaluatorilor de Servicii Medicale și Universității Bioterra București, care au subliniat necesitatea creşterii gradului de conştientizare privind acordarea unor servicii medicale de calitate, adaptate nevoilor pacienţilor.

Claudiu Damian, managerul SJU Buzău a arătat, cu acest prilej, că spitalul pe care îl reprezintă, deși a fost nevoit să facă un efort deosebit pentru a putea trece de „furcile caudine ale evaluatorilor și să ajungă la anumite standarde impuse de normele de evaluare, beneficiază, acum, de o mai mare disciplină din partea personalului medical, de o creștere a calității serviciilor medicale, de condiții mai bune de lucru pentru medici și pacienți, de o mai bună cheltuire a resurselor existente și atragerea de fonduri comunitare, de noi dotări și cel mai important, de dezvoltarea unității medicale, astfel încât să atragă specialiști tineri și să crească gradul de adresabilitate și paleta de servicii medicale”.

 


Categorii: Actual, Analiza, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*