Siguranța națională și vitaminele lui Dragnea

4 februarie 2019 | 3 comentarii |

În timp ce sistemul medical din România se zvârcolește în lipsuri și neputință, pacienții au acces limitat la servicii medicale de calitate și la medicamente vitale, iar doctorii continuă să părăsească țara pe capete în ciuda majorărilor salariale, liderul PSD, Liviu Nicolae Dragnea este preocupat de vitamine. El susține că bugetul țării pe 2019 trebuie modificat, iar sumele destinate serviciilor secrete trebuie să fie dirijate către sănătate, pentru introducerea unui program de acordare gratuită a vitaminei D pentru toții copiii din țară. Mai mult, el a declarat că „un program de acordare gratuită cu toți copiii din România de vitamina D este tot un program de siguranță națională”, subliniiind că dacă Guvernul nu va ptea face această modificare „eu sigur o să fac la Parlament”.

Mai mult, întrebat dacă nu este necesar avizul CSAT pentru a face această modificare, a întrebat, ironic, dacă „e nevoie de avizul lui Iohannis și pentru viață?”, punctând că „Parlamentul nu cere aviz de la nimeni”…

 

Acuma, dacă aceste afirmații n-ar fi de plâns, ar fi de râs, iar mulți au făcut deja tot felul de glume pe rețelele de socializare, dar dacă al doilea om în Stat pune pe picior de egalitate „siguranța națională” cu „suplimentele”, fie ele și vitamine, poate ar trebui ca acest lucru să ne îngrijoreze pe toți, fie că suntem sau nu medici, părinți, bunici sau pur și simplu cetățeni ai acestei țări.

Nemulțumirile lui Dragnea față de felul cum a fost construit bugetul de către Guvern au generat o serie de întâlniri „cu ușile închise” ale reprezentanților Puterii dar, se pare, nu s-a ajuns la o decizie agreată de toată lumea, așa că vor mai avea loc alte întâlniri pe aceeași temă, iar aprobarea bugetului a fost amânată, chiar dacă aceasta ar fi trebuit să aibă loc înainte de sfârșitul anului trecut.

 

Revenind însă la vitaminele lui Dragnea, trebuie spus, dacă el chiar nu știe acest lucru, că vitamina D, deși favorizează o mai bună absorbţie a calciului din alimente, iar în cazul copiilor ajută la dezvoltarea armonioasă a sistemului osos şi la prevenirea rahitismului, este în primul rând o vitamină care ia naştere din reacţia pielii expusă la lumina solară, chiar dacă o regăsim și în unele alimente sau suplimente nutritive și poate fi procurată de oricine, contra a 30-40 de lei.

Această vitamină se recomandă mai ales copiilor din țările în care soarele lipsește, dar și în România se dă gratuit și acum, copiilor cu probleme de rahitism, la recomandarea medicului.

Mai trist este însă că ministrul Sănătății, Sorina Pintea, pare să fie de acord cu șeful său de partid și spune că are în plan un astfel de program, în ciuda faptului că medicii susțin că subiectul este unul care ar trebui cel puțin abandonat și că altele sunt prioritățile care „dor” în sistemul medical.

 

Un program național prin care să se introducă administrarea vitaminei D tuturor copiilor este, însă, așa cum subliniază și Vlad Mixich, expert în politici de sănătate, ineficient, iar în prezent, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu recomandă un astfel de program în contextul în care nu există suficiente date care să dovedească că suplimentele de vitamina D acordate copiilor prin programe în masă chiar sunt eficiente în a preveni malnutriţia. „Păi vă gândiţi prost (din nou), domnule Dragnea, vă gândiţi după ureche sau după interesele afaceriştilor prieteni. Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune în prezent că NU există suficiente date care să dovedească că suplimentele de vitamina D acordate copiilor prin programe în masă chiar sunt eficiente în a preveni malnutriţia. (…) Da, ar fi util un program naţional pentru stimularea unei alimentaţii sănătoase a copiilor din România (de pildă prin încurajarea alăptatului la sân, unde stăm rău), ar fi o chestiune de ‘siguranţă naţională’. Dar un program în care să dai, cum făceau comuniştii, vitamina D nediscriminat la tot poporul că deh, vin alegerile şi e nevoie de voturi… Aşa ceva ar fi util doar pentru siguranţa firmelor acoperite ale stimabilului Vâlcov, bun prieten al domnului Dragnea”, a scris Mixich pe pagina sa de Facebook.

 

Cunoscutul medic cardiolog Vasi Rădulescu a reacționat, de asemenea, pe aceeași rețea de socializare, criticând  propunerea liderului PSD, de a acorda copiilor, în masă, vitamina D. „Ăştia au vrut să le dea miere de albine copiilor, care-i zăhărel în plus, când obezitatea infantilă e la cote alarmante. Acum vor să-i îndoape cu vitamina D, care e recomandată cu indicaţii restrânse, clare, nicidecum în masă. Urmează detox şi homeopate, sunt convins”, a scris medicul.

 

Și Florin Călinescu l-a atacat dur pe Dragnea, acuzându-l de populism. „Livulică, e clar ca treaba cu suta de km. de autostradă, promisă pană de revelionu’ trecut, e bulșit ca toată guvernarea ta. Bă, da’ cand vii azi și bagi chestia că trebuie să tai niște mărunțiș, pe care tot tu l-ai proptit în buget, ca să dai vitamina D copiilor, ești maximus. Prostus Maximus. De fapt, Ticalosus Maximus. Băăă, vitamina aia se asimileaza 90 la sută din statul la soare.  Restu’, e hoția unor firme care fac pastile. Esti praf”…

Iar astfel de „aprecieri” au curs cu duiumul pe rețelele de socializare, în special din partea medicilor, care subliniază că fie Dragnea „nu înțelege nimic din ceea ce ar trebui să facă în calitatea pe care i-a oferit-o voturile pe re le-a primit”, fie își bate joc de noi toți „pe față”, pentru a ne demonstra că suntem o masă de manevră ieftină și poate face cu noi tot ce vrea, chiar și când vine vorba de „siguranța națională”…

 Comentarii (3)

 1. Dr Ioan Dragusin spune:

  Nu vitaminizarea fortata cu Vit D3 este prima prioritate si urgenta ptr sanatatea romanilor in general si a copiilor in special…
  Sa ne uitam in datele statistice medicale oficiale privind principalele cauze de morbiditate si mortalitate din Romania!!!

 2. Ingrid Sfabu spune:

  Eu propun cate o vacanta gratuita la mare, din banii Guvernului, de minim 5 zile, pentru fiecare copil al tarii, pentru a-si procura vitamina D din sursa naturala!
  Si pentru varstnici la fel, pentru ca au osteoporoza si au nevoue de cantitati mai mari de vitamina D!
  Sau sa fie tichete de vacanta pentru copii! Nu pastile sau picaturi!

Adaugati un comentariu


 

*