Mobilizare de forțe a salvatorilor buzoieni

17 octombrie 2018 | 0 comentarii |

Mai multe structuri de intervenție au fost mobilizate în cursul zilei de azi pentru a participa la un exercițiu complex ce a simulat producerea unui accident de circulație cu victime multiple în zona localității Poșta Câlnău.

 

Astăzi, începând cu ora 11.00, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Buzău a organizat şi desfăşurat un exerciţiu cu forţe şi mijloace în teren pentru antrenarea structurilor de intervenţie, tema acțiunii fiind „Managementul integrat al intervenţiei serviciilor profesioniste în cooperare cu alte forţe pentru gestionarea unei situaţii de urgenţă determinată de un accident rutier cu victime multiple”.

Scenariul exerciţiului a prevăzut rezolvarea unei situaţii tactice constând în producerea,unui accident rutier pe DN2-E85 Buzău –Râmnicu Sărat, pe raza localităţii Poşta Câlnău.

Conform scenariului, în urma coliziunii dintre 3 autovehicule a fost primit un apel la 112, prin care s-a transmis că din accident au rezultat mai multe victime, nu se cunoaşte numărul exact al acestora, autoturismele sunt grav avariate, iar din unul dintre ele iese fum, în condițiile în care sunt și scurgeri de carburanţi. Apelantul nu  s-a putut apropia pentru furnizarea unor date mai exacte, astfel că echipele de intervenție au fost trimise la fața locului fără a se cunoaște cu exactitate situația de fapt.

 

După ajungerea primelor echipaje specializate la fața locului, în urma efectuării recunoașterii și a transmiterii datelor, a fost activat Planul Roșu de intervenție la nivel județean, pentru conducerea şi coordonarea intervenţiei la faţa locului. A fost deplasată în teren Grupa Operativă din cadrul ISU Buzău, UPU-SMURD, Serviciului de Ambulanţă, Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi și Secției de Drumuri Naționale. Echipajele sosite la locul intervenţiei au acționat pentru descarcerarea victimelor și triajul acestora, fiind luate măsuri pentru acordarea primului ajutor medical în punctul medical avansat şi transportul victimelor la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Județean.

În același timp, echipajele de stingere au asigurat măsurile de prevenire a apariției unui incendiu, dat fiind faptul că în zona evenimentului existau scurgeri de combustibil. Totodată, echipajele de poliție rutieră au desfășurat activități pentru fluidizarea și dirijarea traficului în vederea evitării producerii altor evenimente negative, precum și pentru siguranța salvatorilor.

 

După finalizarea operațiunilor de salvare, polițiștii au efectuat cercetarea la fața locului, în vederea stabilirii cu exactitate a modului de producere a accidentului rutier.

Pe timpul desfășurării acțiunilor de intervenție, jandarmii au asigurat măsurile de ordine şi siguranţă publică, interzicând accesului persoanelor şi autovehiculelor neautorizate în zonele de risc.

În cadrul exerciţiului au fost mobilizați peste 60 de pompieri, paramedici, medici, asistenţi medicali, poliţişti şi jandarmi, pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă propuse fiind dislocate și 15 autospeciale de intervenţie. Acțiunea a avut ca scop antrenarea structurilor specializate de intervenție și dezvoltarea capacităţii de interoperabilitate în sistem integrat, verificarea viabilităţii sistemului informaţional-decizional la nivelul structurilor angrenate în cazul producerii unui astfel de eveniment, verificarea concepţiei de acţiune şi cooperare la nivel judeţean, precum și verificarea modului de răspuns al tuturor instituţiilor cu atribuţiuni în mamagenetul şi gestionarea situaţiilor de urgenţă la nivelul judeţului.

În ultimele zile, salvatorii buzoieni de la ISU au fost implicați și în derularea exercițiului național Seism 2018, care se încheie azi, fiind cea mai mare simulare a unui dezastru organizată până acum în România. Astfel, pe toată durata exercițiului, de la Buzău au fost trimiși către București, 100 de pompieri și 19 autospeciale, întregul efectiv urmând să revină la bază după finalizarea misiunii.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*