Participare numeroasă la a cincea ediție a conferinței Medicina de Urgență Azi

4 februarie 2020 | 0 comentarii |

La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai tuturor structurilor care intervin în cazuri de urgență, dar și invitați din străinătate.

 

În perioada 30 ianuarie – 2 februarie, la Baia Mare a avut loc cea de-a cincea ediție a conferinței naționale „Medicina de Urgență Azi”, eveniment inițiat de Spitalul Județean de Urgență din municipiu, și organizat în colaborare cu mai multe structuri și organizații locale implicate în managementul situațiilor de urgență.

La conferință au luat parte peste 600 de participanți din întreaga țară, dar și din străinătate, fiind vorba atât de cadre medicale din cadrul unităților de primire urgențe, cât și de reprezentanți ai inspectoratelor pentru situații de urgență, serviciilor de Ambulanță, ai Salvamont, Inspectoratului General al Aviației, ai Cruci Roșii și Serviciului de Ajutor Maltez. În același timp, lucrările prezentate pe parcursul celor 4 zile au fost susținute de lectori de la spitalul din Baia Mare dar și de la spitale din țară, universități de Medicină și Farmacie precum și din cadrul structurilor menționate mai sus.

Primele lucrări științifice au fost prezentate încă din debutul conferinței, fiind urmate de cel mai spectaculos punct din întregul program.

A fost vorba de un exercițiu de amploare, în cadrul căruia au fost simulate mai multe misiuni de salvare generate de o serie de situații de urgență, exercițiu ce a mobilizat reprezentanți ai tuturor structurilor abilitate să intervină în astfel de cazuri.

 

Conferința a continuat cu o serie de sesiuni interdisciplinare, în cadrul cărora au fost prezentate și o serie de noutăți din domeniul medicinei de urgență și al situațiilor de urgență. Astfel, cei prezenţi au aflat informaţii extrem de utile privind salvarea din medii ostile sau dispecerizarea resurselor aeriene de la piloţii Inspectoratului General de Aviaţie, dar şi despre gestionarea unor situaţii de urgenţă şi alte teme prezentate de inspectori şefi ai inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă. Expunerile teoretice au fost completate de o serie de demonstraţii practice. Workshop-urile în cadrul cărora participanţii au avut posibilitatea de a-şi dezvolta deprinderile au vizat tematici variate, precum resuscitarea cardio respiratorie şi manevrele de dezobstrucţie la copil şi adult, utilizarea dispozitivelor medicale în traumă, suportul ventilator şi tehnici conexe la pacientul critic etc.

 

Managerul Spitalului Județean de Urgență Baia Mare fostul ministrul al Sănătății, Sorina Pintea, a declarat că, de la an al an, conferința de medicină de urgență se bucură de o participare tot mai numeroasă, anul acesta fiind înregistrat cel mai mare număr de participanți.

În urmă cu cinci ani, am dat startul timid al primei ediţii a Conferinţei de Medicină de Urgenţă. De la an la an, numărul participanţilor a fost într-o continuă creştere, ajungând, în cazul ediţiei curente, la peste 600 de persoane. A fost o idee genială să aducem elita lumii medicale în Baia Mare, deoarece educaţia continuă şi schimbul de informaţii facilitează perfecţionarea actului medical şi creşterea siguranţei pacientului. Vreau să aduc mulţumiri tuturor invitaţilor, lectorilor, participanţilor, dar şi mass-mediei locale şi naţionale pentru contribuţia adusă în desfăşurarea şi promovarea, cu succes, a unei noi ediţii a conferinţei nu în ultimul rând transmit mulţumiri şi Colegiului Medicilor din România şi Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti şi Moaşelor din România, dar şi filialelor din Maramureş ale acestor entităţi”, a declarat la finalul conferinței managerul spitalului din Baia Mare.

 

Sorina Pintea

La o zi după încheierea conferinței, fostul ministru a postat un mesaj tulburător pe pagina personală de Facebook, anunțând că în ultima parte a mandatului său de la Ministerul Sănătății a fost diagnosticată cu o boală autoimună gravă. Diagnosticul i-a fost confirmat pe data de 5 noiembrie 2019, intrând imediat în tratament specific, ce include și administrarea de imunoglobină.

Sorina Pintea spune în acest context că „viața este imprevizibilă” amintind că în primele sale luni de mandat, pe fondul crizei de imunoglobină, a activat mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene pentru a asigura cantitatea necesară tratamentului pacienților cu afecțiuni autoimune. Se întâmpla la începutul lunii martie a anului 2018, iar la exsact un an și șapte luni mai târziu, Sorina Pintea a ajuns în situația de a se număra printre acești pacienți, beneficiind de tratamentul cu imunoglobină. „În data de 5 noiembrie 2019 am primit un diagnostic de boală gravă autoimună, urmând imediat tratamentul specific, printre care și cel cu imunoglobuline. Eu am încredere în sistemul medical din România așa că am ales să mă tratez la noi în țară, într-un spital de stat. În momentul de față, boala este în remisie, efectele tratamentului cu cortizon încă sunt vizibile, dar am considerat că este de datoria mea să aduc explicații pentru dispariția din spațiul public. Vreau să știți că de acum voi fi din nou prezentă pentru că boala nu m-a ținut departe de voi, doar că am comunicat mai puțin”, este mesajul postat de fostul ministru, actual manager al SJU Baia Mare.


Adaugati un comentariu


 

*