O nouă teorie ar putea schimba modul de abordare a diabetului
Teoria susține că, de fapt, există cinci tipuri de diabet, în prezent, afecțiunea fiind clasificată în doar doua categorii principale, respectiv diabetul de tip I și diabetul de tip II.
O echipă formată din cercetători din Suedia și Finlanda a lansat, recent, o nouă teorie, conform căreia ar exista cinci tipuri distincte de diabet și nicidecum două, așa cum este clasificată în prezent această afecțiune. Concluzia cercetătorilor scandinavi a fost lansată în urma unor studii îndelungate, din care reiese că fiecare din cele cinci grupuri distincte de boală diabetică prezintă caracteristici specifice și riscuri diferite de a dezvolta complicații.
Echipa de cercetători susţine că descoperirea poate conduce la aplicarea unor tratamente personalizate, deoarece fiecare subtip de diabet necesită o altă abordare şi poate contribui la identificarea persoanelor cu risc crescut de complicaţii la momentul stabilirii diagnosticului.
În cadrul cercetării, specialiştii au identificat, de asemenea, tipuri distincte de microbiom – ecosistemul bacterian din tractul digestiv – care pot reacţiona în mod diferit la aceleaşi medicamente ce pot deveni astfel, în unele cazuri, mai puţin eficiente.
Cercetătorii au descoperit că grupul pacienților cu diabet de tip 3 prezenta cea mai puternică rezistenţă la insulină, iar persoanele respective aveau un risc semnificativ mai mare de neuropatie diabetică în comparaţie cu subiecţii din grupele 4 şi 5.
Totodată, s-a constatat că grupul 2 prezintă cel mai mare risc de retinopatie diabetică, o complicație a bolii care poate duce la orbire.
Într-un articol pe tema acestui studiu, în revista The Lancet Diabetes and Endocrinology, autorii arată că această nouă clasificare ar putea contribui la personalizarea tratamentelor şi la aplicarea precoce a acestora în cazul pacienţilor cu cel mai mare risc, de aceea reprezintă un prim pas către medicina de precizie în diabet, reprezentând totodată „o schimbare de paradigmă” în modul de abordare a acestei boli.