Conducerea SCJU Cluj-Napoca reacționează după vizita fulger a ministrului Sorina Pintea

6 mai 2019 | 0 comentarii |

Conducerea unității medicale recunoște existența anumitor probleme, dar susține că verificările ministrului Sănătății „sunt necesare, dacă sunt benefice”, dar dacă nu sunt urmate de „un feedback”, vor fi urmate de „frustrări”.

 

Vizita inopinată, aproape la miezul nopții de sâmbătă, a ministrului Sănătății, Sorina Pintea, la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) din Cluj-Napoca, în  urma căreia a declarat că „imaginea pe care pacienţii o văd când intră în acest spital este dezolantă”, criticând „lipsa de organizare şi mizeria din curtea spitalului”, a avut, astăzi, o reacție din partea conducerii unității medicale.

Conducerea spitalului susține că verificările ministrului Sănătății „sunt necesare, dacă sunt benefice. Ca manager al sistemului sanitar, poţi să vii să faci controalele, poţi să vezi ce nu merge, dar trebuie să existe un feed-back care să fie constructiv. Dacă aceste controale nu merg şi cu un feed-back, merg cu nişte frustrări”, a declarat dr. Adela Golea, directorul medical, într-o conferință de presă organizată astăzi la SCJU Cluj.

Mai mult, directorul medical spune că responsabilitatea pentru „mizeriile” depozitate în una din curțile spitalului îi revine Ministerului Sănătății care, în plus, a sistat și fondurile promise pentru Unitatea de Primiri Urgențe, pe motiv că vor fi dirijate către Spitalul Regional care ar urma să se construiască în Cluj.

 

Dr. Adela Golea

Într-un comunicat remis presei de SCJU Cluj și Consiliul Județean se menționează că, în urma informațiilor publicate de Ministrul Sorina Pintea, după „vizita neanunțată” în Unitatea de Primire a Urgențelor și Secțiile Clinice Ortopedie-Traumatologie I-II, Comitetul Director al Spitalului Clinic Județean de Urgență, unitatea medicală a realizat o serie de investiții, din fonduri proprii, de la Consiliul Județean și de la Ministerul Sănătății, precum și cu fonduri de la Banca Mondială, dar la solicitările către Ministerul Sănătăţii şi autorităţile locale pentru finanţarea Secţiei de Ortopedie, fondurile alocate au fost mult sub cele solicitate.

Pentru reorganizarea spaţiului, modernizarea blocului operator, reabilitarea şi modernizarea clădirii şi a instalaţiei, deşi s-a solicitat finanţare şi la Ministerul Sănătăţii, şi la Consiliul Judeţean, am primit de la Consiuliul Judeţean o adresă prin care ne-a fost notificat că au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici, însemnând că dânşii vor putea aloca finanţare pentru acele reparaţii capitale de la Ortopedie, dar în limita alocărilor bugetare pe care le vor avea. De la Ministerul Sănătăţii nu avem încă răspuns. Pentru Ortopedie, în 2016 am solicitat aparatură de la Ministerul Sănătăţii de 1.880.000, ni s-a alocat 13.200. În 2017 am solicitat 3.291.000, ni s-a dat 439.903. În 2018 am solicitat 1.789.000 şi ni s-a dat 591.430”, susține dr. Adela Golea, menționând că în ceea ce privește organizarea asistenței medicale de urgență, inclusiv cea ortopedică, având în vedere structura sa pavilionară, spitalul a implementat un protocol de politraumă și traumatisme severe (fracturi deschise complexe).

 

Totodată, reprezentanții spitalului susțin că „pacienții din UPU, la care face referire doamna ministru, erau, la momentul respectiv, investigați (în UPU există CT, RX, ecograf și punct de lucru al Laboratorului de Analize Medicale), dar necesitau transfer asistat medicalizat pentru internare, fie în alte secții ale spitalului, fie în alte instituții medicale”.

Referitor la piesele de mobilier şi aparatura depozitate în curtea secţiei de ortopedie, reprezentanții spitalului susțin că „imaginile surprinse în curte vizează zona de depozitare a mjloacelor fixe și a obiectelor de inventar propuse pentru casare (prin adresa nr. 19083/01.04.2019 – către MS). Pentru casarea/ înstrăinarea acestora, conform legii, este necesar avizul Ministerului Sănătății – aviz pe care nu l-am primit încă. Din păcate, spitalul nu dispune de o hală pentru depozitarea aparaturii propuse pentru casare”, dar până când Ministerul Sănătății nu avizează casarea, acestea vor zace în același loc, întrucât spitalul nu dispune de o hală în care să depoziteze această aparatură.

 

După vizita inopinată efectuată de Sorina Pintea, sâmbătă noapte, la Spitalul Clinic Județean Cluj, ministrul a constatat că la Secţia de Ortopedie nu se fac operații în weekend, iar cazurile care necesită intervenţii chirurgicale sunt transferate în alte spitale.

Conducerea unității medicale susține însă că în condițiile funcționării spitalului în sistem pavilionar, în clădiri vechi de peste un secol și care se află doar în administrarea spitalului (Consiliul Județean Cluj este proprietar), echipa managerială a făcut eforturi sistematice de reducere a costurilor de funcționare și eficientizarea cheltuielilor, iar în urma dotării cu echipamente medicale (CT-uri pentru UPU și neuro-psihiatrie), costurile cu transportul pacienților cu ambulanța a scăzut semnificativ.

Citește și: Ministrul Sănătății a reluat seria descinderilor inopinate în spitale

 

Sorina Pintea

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat duminică, după vizita inopinată la SCJU Cluj, că pacienţii văd aici, chiar de la intrare, o imagine dezolantă, iar „lipsa de organizare şi mizeria din curtea spitalului nu e o carte de vizită demnă să dea încredere celor care vin aici pentru a-şi rezolva o problemă medicală”.

Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, vizat la rândul său de criticile ministrului, consideră că responsabilitatea pentru „mizeria” și alte neajunsuri din cadrul unității medicale îi aparține ministerului Sănătății și i-a solicitat ministrului Pintea „să nu mai folosească Sănătatea drept lance în campania electorală”. „O miră dezorganizarea pe doamna ministru? Nu sunt ambulanţe suficiente? Nu se fac operaţii în weekend? Toate acestea ţin de modul în care ministrul organizează activitatea ministerului, prin însăşi misiunea pe care o are”, susține președintele CJ Cluj.

În acest context, Sorina Pintea a anunțat, astăzi, că va trimite o comisie care să verifice îndeaproape situația de la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Cluj.

Pe de altă parte, numeroși medici, asistenți medicali și mai ales pacienți o întreabă pe ministră dacă aceste controale au și efecte și schimbă ceva în sistemul medical și mai ales este întrebată cum de descoperă nereguli numai în spitale care nu au management agreat de PSD sau care sunt în subordinea unor primării și consilii județene conduse de reprezentanți ai Opoziției și de ce nu verifică și spitalele din Capitală…

Întâmplător sau nu, SCJU Cluj, ca și SCJU Constanța, aspru criticate de ministrul Sănătății, au fost premiate de președintele Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății.

 


Adaugati un comentariu


 

*