Subprogramul de fertilitate al Ministerului Sănătății intră în reorganizare

11 iunie 2019 | 0 comentarii |

Autoritățile intenționează să crească atât numărul de beneficiari, cât și pe cel de proceduri de care poate beneficia un cuplu.

 

Oana Grigore

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Oana Grigore, a anunțat că pentru anul în curs se dorește dezvoltarea și reorganizarea subprogramului de fertilitate, astfel încât să crească atât numărul beneficiarilor, cât și cel al procedurilor de care fiecare cuplu poate beneficia, având în vedere că sunt numeroase situații când inseminarea artificială nu dă rezultatele dorite de la prima încercare.

Pentru anul 2019, finanțarea subprogramului a fist deja suplimentată, astfel că autoritățile intenționează ca numărul cuplurilor care primesc sprijin să crească de la 600 la cel puțin 1.000, având în vedere că cererea și numărul de cupluri cu probleme de fertilitate sunt foarte mari, iar costurile pe care le presupune o astfel de procedură sunt greu sau imposibil de suportat de mulți dintre cei care nu au altă șansă de a deveni părinți decât prin această procedură.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății a mai precizat că se dorește și reorganizarea acestui subprogram, iar în acest sens sunt așteptate propuneri din partea comisiei de specialitate. „Anul acesta vrem să acoperim 1.000 de proceduri, în acest moment subprogramul de fertilitate acoperă o procedură, aşteptăm propunerea specialiştilor pentru reorganizarea acestuia. Dezvoltarea înseamnă şi reorganizarea acestuia, inclusiv numărul de proceduri, inclusiv criteriile după care sunt acceptate cuplurile în program”, a declarat Oana Grigore.

 

În prezent, în subprogramul de fertilitate sunt înscrise 13 unități sanitare, dar reprezentanta Ministerului Sănătății a precizat că lista rămâne deschisă, fiind așteptate cereri și din partea altor spitale sau clinici care doresc să se alăture. Este de așteptat ca acest lucru să se întâmple după reorganizarea subprogramului, autoritățile mizând și pe o creștere a ratei de succes a procedurilor de inseminare artificială, în condițiile în care rezultatele înregistrate până acum nu au fost dintre cele mai bune.

Rata de succes până acum nu a fost una foarte mulţumitoare şi în acest sens vrem să lucrăm împreună cu comisia de specialitate, pentru că ne interesează foarte mult creşterea ratei de succes, nu numai creşterea finanţării şi a numărului de cupluri care să beneficieze de acest program. Este foarte important ca aceste cupluri să aibă şi succes, pentru că asta îşi doresc, să aibă un copil. Până în prezent, în medie, rata de succes a acestui program a fost de 30%, dar aşteptăm propuneri de îmbunătăţire şi de eficientizare a programului din partea comisiei de specialitate”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății.

Suma alocată anul aceste subprogramului de fertilitate este de 3,142 de milioane de lei, dar s-ar putea majora după rectificarea bugetară.

 

Dr. Andreas Vythoulkas

Declarațiile au fost făcute la Festivalul de Fertilitate care a avut loc zilele trecute la Atena, din delegația României făcând parte și directorul executiv al Asociaţiei Române de Reproducere Umană, medicul Andreas Vythoulkas. Acesta a încurajat cuplurile infertile să se adreseze unui specialist și să nu amâne foarte mult acest demers, întrucât șansele de reușită a procedurii de fertilizare artificială sunt mai mari în cazul femeilor cu vârsta sub 40 de ani. Totodată, acesta a îndemnat cuplurile să nu se descurajeze în cazul în care prima procedură de fertilizare nu este încununată de succes, spunând că sunt numeroase exemple de cupluri care au reușit să aibă copii după mai multe încercări, chiar și cazuri în care mamele erau trecute de vârsta de 40 de ani.

Rămâne însă impedimentul financiar, astfel de proceduri fiind foarte scumpe, iar acesta este unul din principalele motive pentru care multe cupluri ezită sau amână momentul apelării la inseminaea artificială. În acest context, medicul a precizat că programele de sprijin sunt foarte utile, salutând decizia Ministerului Sănătății cu privire la reorganizarea subprogramului de fertilitate, astfel încât acesta să devină accesibil mai multor cupluri și să se creeze posibilitatea plății mai multor proceduri.

La începutul acestui an, asociația SOS Infertilitatea acuza autoritățile că actualele criterii de selecție, atât in cazul subprogramului Ministerului Sănătății, cât și a celui derulat de Primăria Capitalei sunt discriminatorii, îngrădind accesul tinerelor sub 24 de ani. Reprezentanta Ministerului Sănătății a precizat că se are în vedere și acest aspect, prin modificarea criteriilor privind integrarea în program a cuplurilor infertile și a unităților sanitare.

 


Adaugati un comentariu


 

*