Reuniune la nivel înalt în cadrul Săptămânii Sănătății Digitale

Pe parcursul a trei zile, România găzduiește o serie de manifestări dedicate acestui eveniment, la care participă experți din întreaga Uniune Europeană.

 

Astăzi au debutat, la București, manifestările pe care România le va organiza, timp de trei zile, pentru a marca Săptămâna Sănătății Digitale, manifestări cu un caracter important la nivel european, în condițiile în care țara noastră deține președinția Consiliului Uniunii Europene. Sarcina organizării revine Ministerului Sănătății, care beneficiază și de sprijinul Comisiei Europene și a Biroului Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății.

Paradoxal, în timp ce Ministerul Sănătății încearcă să sublinieze că „sănătatea digitală reprezintă viitorul pentru accesul pacienților la îngrijiri medicale de calitate”, reprezentanții Societății Naționale de Medicina Familiei s-au adresat Guvernului României, Ministerul Sănătății și CNAS, printr-o scrisoare deschisă, în care se plâng că au ajuns la limita suportabilității, din cauză că sistemele informatice pe baza cărora ar trebui să se stabilească relația dintre prestatorii de servicii (medicii de familie), asigurător (Casa Națională de Asigurări de Sănătate) și beneficiar (pacientul român) funcționează cu sincope atât de mari încât mai curând se poate spune că nu funcționează.

La dezbaterile, conferințele și sesiunile de e-postere ce vor avea loc la Palatul Parlamentului în perioada 11-13 iunie, participă, timp de trei zile, peste 200 de experți în sănătate digitală și oficiali din Statele Membre UE, care vor avea prilejul să analizeze potențialul datelor digitizate în materie de sănătate și să propună noi soluții în beneficiul pacienților.

Astăzi, în deschiderea evenimentului, a avut loc o întâlnire între experții din rețeaua de e-health a statelor membre UE care, pe parcursul celor trei zile vor analiza potențialul datelor digitizate în materie de sănătate și vor propune noi soluții în beneficiul pacienților. O serie de teme de interes și de actualitate, precum modul de implementare a rețelelor și dosarelor electronice ale pacientului, cele mai bune practici pentru protecția datelor pacienților sau accesul pacienților la servicii de telemedicină s-au aflat pe agenda primei zile a evenimentului.

 

Agenda zilei de mâine cuprinde cel mai important moment al evenimentului de la București, reprezentat de o reuniune la nivel înalt, având ca temă principală sănătatea digitală, la care au confirmat prezența oficiali din Statele Membre ale Uniunii Europene.

România are cea mai scăzută performanţă în ceea ce privește capitalul uman între statele membre, situându-se pe penultimul loc (27 din 28) în cadrul Indicelui economiei şi societăţii digitale (DESI) pentru 2019 al Comisiei Europene, în ciuda ponderii mari a utilizatorilor de e-guvernare (pe locul 7 în UE) în ceea ce privește serviciile publice digitale și a celor mai bune rezultate înregistrate la dimensiunea „Conectivitate”. În acest context, oficialii și experții prezenți la eveniment vor participa la mai multe sesiuni de dezbateri al căror scop este de a evidenția potențialul datelor digitizate în materie de sănătate în beneficiul pacienților, permițând dezvoltarea unor tratamente personalizate, un diagnostic îmbunătățit, o monitorizare mai coerentă, o mai mare responsabilizare a cetățenilor și îmbunătățirea vieții lor.

Totodată, participanții vor avea o imagine de ansamblu a progreselor înregistrate până în prezent în domeniul sănătății digitale în UE, cum ar fi începutul schimbului transfrontalier de date electronice privind pacienții, planuri de dezvoltare prin intermediul recomandării recent adoptate privind un format european electronic de schimb de date medicale, modul în care rețelele europene de referință utilizează mediul digital pentru a aborda bolile rare în UE etc.

 

Sorina Pintea

În cadrul reuniunii de mâine, discuțiile se vor concentra pe conștientizarea și sensibilizarea cu privire la necesitatea unor investiții susținute și direcționate în e-sănătate de către statele membre, atât în ceea ce privește sănătatea – pentru elaborarea și punerea în aplicare a unor strategii cuprinzătoare în domeniul e-sănătății – cât și în ceea ce privește telecomunicațiile – pentru a se asigura că unele aspecte, cum ar fi conectivitatea puternică și banda largă, sunt în vigoare pentru a sprijini punerea în aplicare a acestor strategii.

Referindu-se la seria de manifestări care a debutat azi, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat că „sănătatea digitală reprezintă viitorul pentru accesul pacienților la îngrijiri medicale de calitate, la terapii țintite și tratamente inovative. Președinția română a Consiliului UE a pus în dezbatere aspecte-cheie privind agenda digitală în materie de sănătate a statelor membre, cum ar fi interoperabilitatea și investițiile, implementarea sănătății digitale la nivel național și la nivelul UE, precum și provocările legate de utilizarea datelor medicale”.

Ultima zi va fi destinată unei conferințe pe tema necesității încheierii de parteneriate și colaborări între administrații, ONG-uri, mediul privat, reprezentanții universităților și cei ai industriei farmaceutice și IT, care reprezintă principalii factori cu responsabilități în domeniul sănătății digitale, eveniment organizat cu sprijinul Institutului Aspen România.

 


Adaugati un comentariu


 

*