Dăncilă, somată de Sanitas să respecte promisiunile lui Tudose

1 februarie 2018 | 0 comentarii |

Sindicaliștii îi atrag atenția, noului premier, să găsească soluții pentru a asigura creșterea salariilor tuturor angajaților din sănătate și asistență socială începând cu 1 martie 2018, în caz contrar să se pregătească să facă față protestelor care vor fi declanșate.

 

În urmă cu 28 de ani, la 31 ianuarie, se înființa SANITAS, primul sindicat din domeniul sanitar de după 1989 și una dintre primele organizații sindicale din România postedecmbristă. La ceas aniversar, membrii Consiliului Național al Federației Sanitas din România s-au reunit în ședință festivă, pentru a marca evenimentul. „Am trăit împreună, de la vremuri în care s-a construit de la zero sindicalismul, vremuri în care acesta a învățat și crescut și a devenit o forță uriașă în societate, la vremuri în care s-a încercat demolarea sau vinderea pe nimic a acestuia, vremuri de zbucium și grele încercări. Ne aflăm astăzi din nou la ceas aniversar și privim în urmă cu un cumul important de sentimente și trăiri de tot felul, iar înainte cu optimism și speranță. Ne analizăm experiențele și realizările la fel de atent ca și neîmplinirile, învățăm din ele și ne luăm angajamente bazate pe rezultatele analizelor și pe realitățile socio-economice! Încercăm să fim mai aproape de membri noștri de sindicat și de nevoile lor, să transformăm neîmplinirile lor în deziderate ale organizației noastre și să le rezolvăm fără întârzieri prea mari”, sunt câteva dintre ideile punctate la împlinirea celor 28 de ani de activitate sindicală, odată cu promisiunea unei mai bune comunicări și exprimarea dorinței ca nicio categorie de salariați din sistemul sanitar și de asistență socială „să nu se mai considere vreodată nedreptățită sau insuficient reprezentată”.

 

Odată cu analiza activității proprii și stabilirea unor obiective viitoare, sindicaliștii au decis să solicite noului premier Viorica Dăncilă, precum și președintelui Camerei Deputaților Liviu Dragnea (care, de fapt, se spune că este adevăratul șef al Guvernului), organizarea unei întâlniri  în perioada imediat următoare. Sindicaliștii din Sănătate consideră că este necesar ca împreună cu cei doi să evalueze stadiul îndeplinirii modificărilor la Legea – cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, modificări pe care guvernanții (în mandatul Tudose) și le-au asumat în fața reprezentanților Sanitas, în ședința din luna octombrie 2017.

Totodată, reprezentanții Sanitas „solicită public noii echipe guvernamentale să găsească soluții viabile pentru ca salariile tuturor categoriilor profesionale din sănătate și asistență socială să înregistreze creșteri de la 1 martie 2018, în concordanță cu promisiunile exprimate de guvernanți pe parcursul anului 2017”, se menționează într-un comunicat al organizației sindicale.

Sindicaliștii își exprimă îngrijorarea față de o serie de declarații politice publice în care se recunoaște faptul că unele categorii de salariați vor avea salarii scăzute odată cu intrarea în vigoare a noii legi a salarizării bugetare.

 

Conducerea organizației sindicale atrage atenția că, deși a trecut prima lună din acest an,nu există nici un draft al Regulamentului de sporuri, pe care partenerii sociali să-și exprime puncte de vedere, deși el ar trebui să fie finalizat până la 1 martie 2018”.  Sindicaliștii atrag atenția că negocierile privind noul Contract colectiv de muncă pe sectorul de activitate „Sănătate. Activități sanitar-veterinare” au fost întrerupte în luna octombrie 2017. În același timp, ei semnalează faptul că „membrii Sanitas din mai multe județe ne aduc la cunoștință  din ce în ce mai multe probleme cu care se confruntă Sănătatea și Asistența socială, atât în ceea ce privește salarizarea și resursele de finanțare, cât și asigurarea condițiilor normale de desfășurare a activității”, se subliniază în comunicatul Sanitas.

În aceste condiții, sindicaliștii spun că „există din ce în ce mai multe premise care conduc către posibilitatea declanșării conflictului de muncă la nivelul celor două sectoare de activitate – Sănătate și Asistență socială”, iar pentru a evita aceste conflicte își exprimă „toată disponibilitatea pentru ca dialogul cu noul premier, doamna Viorica Dancilă, și echipa sa guvernamentală să fie reluat cât mai curând”, în scopul găsirii unor soluții corecte și echitabile la problemele pe care organizația noastră le semnalează, în beneficiul salariaților pe care îi reprezintă.

 

(Sursă foto: Sanitas)


Adaugati un comentariu


 

*