„Noua rutină de sănătate” – campanie de conștientizare a importanței testării pentru bolile virale

2 noiembrie 2022 | 0 comentarii |

Coaliția Organizațiilor Pacienților a lansat, marți, o nouă campanie de informare și conștientizare a importanței testării pentru bolile transmisibile, iar cu sprijinul profesioniștilor din domeniile medicina familiei și boli infecțioase aduce îm atenția publică importanța testării pentru depistarea bolilor transmisibile. 

 

Radu Ganescu

Unul din patru români declară că nu s-a testat pentru COVID-19 niciodată de la izbucnirea pandemiei, deși 74% dintre respondenţi spun că au avut apropiaţi care au trecut prin boală, iar 77% știu că testarea permite depistarea virusului și poate contribui la reducerea transmiterii bolii, arată datele unui studiu prezentat de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) din România, într-o conferință de presă.

Același studiu relevă faptul că 48% dintre respondenţi știu că rolul testării este de a putea beneficia de tratamentul necesar, în timp ce 6% cred că testul nu are nicio utilitate.

Pe de altă parte, patru din zece români ar amâna contactarea unui medic cu mai mult de cinci zile după apariția simptomelor care pot indica infecția cu virusul care provoacă boala Covid, 39% dintre respondenți având percepția că simptomele trebuie să dureze mai mult de cinci zile pentru a fi considerate grave. 20% dintre participanții la studiu au invocat refuzul testării prin teama că medicul le-ar recomanda internarea, iar 15% se tem că trebuie să se izoleze dacă sunt depistați pozitiv. Doar 9% dintre respondenţi au afirmat că nu ar întârzia să contacteze medicul dacă ar avea simptome de COVID-19. „Cred că este încă nevoie de educaţie și de discuţie despre percepţia populaţiei față de testarea COVID-19. Lăsând la o parte ce înseamnă boala, complicaţiile, tratamentul sau grupurile vulnerabile, faptul că percepţia testării este negativă înseamnă că mai avem nevoie să discutăm”, a declarat Radu Gănescu, președintele COPAC.

 

Deși cercetarea nu a avut loc într-o perioadă cu vârf epidemic, gradul de îngrijorare cu privire la infectarea cu SARS-CoV-2 s-a dovedit a avea cote destul de înalte. Studiul a fost realizat în august 2022, de CULT Marketing Research, pe un eșantion de 1.120 de respondenţi adulţi, cu vârste cuprinse între 30 și 65 de ani..

În contextul datelor relevate de studiul prezentat, COPAC a lansat campania „Noua rutină de sănătate”, prin care își propune să încurajeze testarea la COVID-19, dar și pentru alte boli virale precum HIV, TBC, hepatită sau alte boli virale, de la primele simptome, și să promoveze un comportament responsabil, prin evitarea contactului cu alte persoane în cazul unui test pozitiv, precum și contactarea medicului de familie pentru monitorizare/direcționare către Centre de evaluare sau către un medic infecționist, dacă este cazul, pentru a se evita răspândirea virusului.

Dacă mai era necesar, pandemia ne-a demonstrat cât de important este ca fiecare dintre noi să adopte o atitudine preventivă, reflectată într-o rutină individuală și colectivă pro-sănătate. O bună rutină de sănătate este cu atât mai importantă în cazul bolilor transmisibile cauzate de diverse virusuri, ce pot impacta semnificativ starea de sănătate a populației”, subliniază Radu Gănescu, președinte COPAC.

 

Dr Adrian Maniescu

Deși în prezent specialiștii vorbesc de o perioadă mult mai stabilă din punct de vedere epidemic decât în primii ani ai pandemiei, boala COVID-19 este încă prezentă printre noi, cu toate riscurile pe care aceasta le presupune mai ales în cazul celor vulnerabili, astfel că recomandă testarea la virusul SARS-CoV-2.

În acest fel, pe de o parte cei infectați cu virusul care cauzează COVID-19 vor beneficia de tratament corespunzător, evitând complicațiile bolii sau efectele pe termen lung ale acesteia, iar pe de altă parte vor proteja categoriile de persoane vulnerabile – bolnavii cronici, vârstnicii, gravidele – predispuse să dezvolte forme grave ale COVID-19. În plus, nu există garanția că nu ar putea apărea variante ale virusului cu transmisibilitate foarte mare sau cu efecte severe”, a atras atenția medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, care atrage atenția că „fiecare dintre noi trebuie să fie responsabil și implicat în prezervarea sănătății lui și a persoanelor apropiate”.

 

Dr Daciana Toma

Considerând că este crucial să crească nivelul de informare al populației, prin informații din domeniul sănătății, pe subiecte de interes, „traduse” în limbaj simplu, ușor de urmărit și înțeles, dr. Daciana Toma, vicepreședinte al Societății Naționale de Medicina Familiei,  a subliniat că medicul de familie este cel care nu doar tratează pacienții, ci îi și educă, fie că vorbim despre medicamente, virusuri sau alți factori de risc pentru sănătate. Tocmai de aceea, campania „Noua rutină de sănătate” vizează un demers mai larg de educație al populației privind importanța testării pentru diagnosticarea unor boli precum HIV, HPV, tuberculoza sau hepatitele.

Dr. Simin Aysel Florescu a subliniat necesitatea educării și informării corecte, bazate pe dovezi științifice, în rândul populației generale, dar și identificarea unor soluții pentru evitarea campaniilor false care pot induce panică sau pot cauza situații dezastruoase pentru pacienți și pentru sistemul medical, cum s-a întâmplat în perioadele de vârf ale pandemiei, când mulți au ignorat reguli de bază privind prevenția și protecția.

 

Dr Simin Aysel Florescu

Reprezentanții COPAC mulțumesc pentru sprijin conf. dr. Simin-Aysel Florescu – managerul Spitalului de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babes”, dr. Adrian Marinescu -director medical al Institutului „Matei Balș” și dr. Daciana Toma – vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei.

Medicii spun că educația în școli și în social media ar putea ajuta la contracararea unor informații false, neverificate și nesusținute științific, dar este necesar să existe și o legislație care să tempereze știrile false. Cel mai important este ca fiecare dintre noi să încercăm să trecem informațiile prin propriul filtru și să valorificăm ceea ce am învățat că poate fi benefic în pandemie, să evităm panica și informațiile false, să avem mai multă încredere în profesioniști.

În demersul său de informare și conștientizare privind importanța testării la bolile virale, COPAC colaborează cu Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF), Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș”, MSD România și Synevo a lansat marți, 1 noiembrie, o nouă campanie de informare și conștientizare privind importanța testării în cazul bolilor virale, inclusiv Covid-19.

 

S-a alăturat campaniei expoziția interactivă 3D „Atlasul Virusurilor care, până la 13 noiembrie 2022, în cadrul Muzeului temporar Art Safari, oferă vizitatorilor informații medicale bazate pe dovezi științifice prezentate într-un format atractiv, despre caracteristicile a opt dintre cele mai frecvente virusuri SARS-CoV-2, Ebola, HIV, HPV, virusul urlian (oreionului), virusul rujeolic, rubeolic și cel al variolei maimuței – precum și la progresul realizat în prevenția și tratarea afecțiunilor cauzate de acestea.

Pandemia ne-a arătat că în fiecare zi conviețuim într-o lume plină de virusuri. Nu ne-am imaginat poate cum arăta, iar Atlasul virusurilor, realizat în cadrul expoziției Art Safari, ne arată acest lucru. În ultimii ani au apărut noi boli infecțioase, iar altele despre care se credea că sunt readicate au reapărut, așa cum este variola. De aceea, vă invităm să vedeți această expoziție, să aveți un comportament responsabil și să vă testați periodic pentru COVID 19 sau si alte boli infecțioase, pentru că trăim într-o nouă «Rutină de sănătate»”, transmite COPAC, odată cu promisiunea că oraganizația va disemina pe social-media informații despre aceste boli și despre cum ne putem proteja.

 


Adaugati un comentariu


 

*