Crucea Alb-Galbenă Buzău, 19 ani de speranță și alinare. La mulți ani „îngeri alb-galbeni”!

1 noiembrie 2022 | 2 comentarii |

Echipa inimoasă de asistente medicale coordonată de Cristina Vasile și Ștefania Alixăndrică oferă servicii medico-sociale și de consiliere la domiciliu cu profesionalism, dedicare, empatie, eficiență și mai ales cu mult suflet și omenie.

 

Aduc alinare buzoienilor cu boli grave sau aflați în imposibilitatea de a-și continua tratamentul la domiciliu după o intervenție chirurgicală majoră. Au rămas singura speranță pentru buzoienii cu boli grave care au nevoie de îngrijire la domiciliu. Sunt asistentele medicale ale Crucii Alb-Galbene Buzău care, la fel de neobosite și entuziaste ca acum 19 ani, făsuiesc speranță și alinare cu profesionalism și dedicare. La 1 noiembrie 2003, 4 asistente medicale urgentiste inimoase, coordonate de Cristina Vasile, au lansat la Buzău, cu sprijinul Guvernului Flandrei Orientale și a deputatului belgian Jean Pierre Van Der Meiren, conceptul de îngrijiri medico-sociale la domiciliu, după modelul belgian al Crucii Alb-Galbenă din Gent (Wit Gele Kruis Gent), unde au urmat un stagiu de pregătire și au învățat cum trebuie să funcționeze acest concept.

La acest proiect au pus umărul Adriana și Viorel Pietrăreanu – care au convins autoritățile locale ale momentului de necesitatea și beneficiile existenței unui astfel de serviciu pentru unitățile medicale și comunitățile locale, iar medicii Dorel Nicolescu (pe atunci director al Direcției de Sănătate Publică) și Stanciu Paraschiv (directorul Spitalului Județean Buzău), cu sprijinul Consiliului Județean au pus bazele primului serviciu de îngrijiri la domiciliu.

 

În 2003, în România nici nu exista legislația aferentă îngrijirilor medicale la domiciliu.Conceptul belgian a fost de oferire a serviciilor medicale de îngijire la domiciliu absolut gratuit. La început, Guvernul Flandrei de Est a oferit logistica (mașini pentru deplasare la pacienți, medicamente și materiale sanitare, calculatoare etc.) și finanțarea necesară acordării acestor îngrijiri. Am avut, la început, cinci pacienți. Oamenii au fost surprinși că pot beneficia la ei acasă de servicii medicale comparabile cu cele din spital. După multe insistențe și «lupte» cu autoritățile centrale, în 2004 a început să se aplice un Ordin de ministru din 2003, care legaliza îngrijirile medicale la domicliu. Astfel, în 2004 am fost acreditați și pentru îngrijiri medicale la domiciliu. Mulți dintre pacienții noștri sunt însă și cazuri sociale, așa că era nevoie de în 2007 ne-am acreditat și pentru astfel de îngijiri la domiciliu”, spune Cristina Vasile, directorul executiv al Fundației Crucea Alb-Galbenă Buzău, mergând pe firul poveștii care a adus atâta alinare pentru mii de buzoieni și pentru familiile lor.

În cei 19 ani de activitate, Cristina și colegele ei au reușit nu doar să-și atragă numele de „îngeri”, cum le spun adesea beneficiarii, pentru felul în care au oferit serviciile pentru care au acreditare, ci să implice filiala și în proiecte importante la nivel național și european, să atragă noi sponsori și să ajute zeci de mii de buzoieni aflați într-o situație medico-socială uneori disperată.

 

Îngerii alb-galbeni” oferă îngrijire la domiciliu buzoienilor cu boli grave și cu situații sociale delicate și nu se plâng niciodată că au obosit, că trebuie să răzbată prin zăpezi până la genunchi, să îndure arșița verii ori să „treiere” noroiul până la gezne.

Casa de Asigurări de Sănătate are fonduri limitate pentru îngrijiri la domiciliu, iar acestea sunt repartizate lunar, în vederea decontării unui pachet de servicii medicale care se acordă unui pacient timp de 90 de zile pe an, în urma unor recomăndari specifice de îngrijiri la domiciliu, împărțite în 3-6 seturi a câte 15, maxim 30 de zile. Sunt însă oameni care au nevoie de îngrijiri medicale pe termen lung și atunci pot beneficia doar de servicii contra-cost. Din păcate mulți au venituri mici, așa că singura soluție este găsirea unui sponsor. Uneori apelăm și la înțelegerea CJAS, pentru a ne devansa anumite sume care, evident, sunt reținute în luna următoare, dar pacientul nu poate aștepta și încercăm să-l ajutăm cum putem. Nu este ușor, dar dacă ești dedicat, poți depăși orice situație neconfortabilă, iar răsplata profesională este extraordinară. Nu-i puțin lucru să vezi cum un om pe care îl îngrijești se ridică din pat după ce prierduse orice speranță. Este emoționant să vezi că cineva îți mulțumește cu lacrimi în ochi că-l ajuți să îndure mai ușor suferința sau chiar să scape de ea. Eu cred că aceasta-i adevărata noastră menire și că în acest domeniu poți profesa doar dacă ai chemare pentru așa ceva”, explică directoarea CAG Buzău, Cristina Vasile.

 

La câteva zile după externare, pacienții care primesc recomandare pentru îngrijiri la domiciliu solicită ajutorul Crucii Alb-Galbene, telefonic sau la sediul Fundației. Chiar dacă ei au primit un set de informații la externare, nu le înțeleg și nu știu să le aplice când se văd puși în situația reală de acasă.

Între serviciile medicale oferite de Crucea Alb-Galbenă se numără: monitorizarea parametrilor fiziologici – recoltare de probe biologice, îngrijirea plăgilor suprainfectate, a escarelor, a fistulelor, îngrijirea stomelor (traheostomă, gastrostomă, ileostomă, colostomă, urostomă, traheostomă, nefrostomă), a piciorului diabetic, a  persoanelor cu accidente vasculare, insuficiență renală etc. și a complicaților acestor afecțiuni. Acestora li se adaugă serviciile sociale (mobilizare, masaj, toaleta parțială la pat pentru persoanele imobilizate etc.) și servicii de educație și de consiliere a pacientului și a familiei.

„Viziunea noastră asupra unui caz este una globală, deoarece îl observăm în mediul lui de viaţă, unde nu există numai problema de sănătate ci şi cea socială. De cele mai multe ori, acestea se întrepătrund, omul intrând într-un cerc vicios, de unde noi îl ajutăm să iasă. Personalul Crucii Alb-Galbene are experienţă în acordarea îngrijirilor medicale, pe care le aplicăm la domiciliu. Acest tip de servicii reprezintă o provocare permanentă pentru un profesionist, pentru că trebuie sa te adaptezi continuu la condiţiile oferite de locuinţa persoanei îngrijite și la specificitatea fiecărui caz în parte”, detaliază Ștefania Alixăndrică, director adjunct și unul dintre îngeriicare de 19 ani nu s-a dat la o parte din fața niciunei greutăți.

 

Asistentele medicale ale Crucii Alb-Galbene știu că acești pacienți și familiile lor au nevoie, pe lângă îngriji medico-sociale, de informare și de consiliere din partea unor persoane avizate, așa că le oferă consiliere, conform nevoilor individuale și recomandărilor medicilor.

„Degeaba există soluții performante oferite de medici sau de mediul on-line, dacă acești bolnavi nu au cum să și le achiziționeze. Degeaba li se oferă la externare multe informații într-un timp scurt, dacă acestea nu sunt oferite gradual, cu exemple concrete. Deși sunt consiliați în spital, acești bolnavi și membrii familiei lor sunt bulversați și nu înțeleg cum să se descurce acasă, în mediul lor de viață. Din păcate, fără informații referitoare la cum să se îngrijească, cum să se protejeze de infecții și să se adapteze noii situații date de afecțiunea cronică invalidantă, nu se pot descurca. În plus, durerea emoțională, care se accentueză în lipsa informațiilor corecte și a unui sprijin specializat, poate fi uneori mai greu de învins decât durerea fizică. Astfel de situații pot fi percepute ca traumatisme emoționale care pot debuta cu stări de panică date de teama de necunoscut și pot evolua ușor către depresie și complicații. Și aici intervenim noi, oferindu-le explicații, pliante cu informații, imagini și filmulețe din care să înțeleagă ce trebuie să facă și cum trebuie procedat, îi ajutăm să-și accepte boala și să depășească momentele de cumpănă. Ținem și legătura cu medicii, pentru a le putea furniza informații corecte, concise și adaptate evoluției pacientului, pentru a putea fi bine înțelese”, detaliază Ștefania Alixăndrică.

 

Desigur, legislația ar trebui îmbunătățită, activitatea de îngrijiri medico-sociale la domiciliu dovedindu-se benefică atât pentru pacienți și pentru sistemul medical și social, cât și pentru comunitate. De-a lungul timpului au încercat să acorde servicii medicale și alți furnizori, dar pentru că acestea sunt foarte costisitoare și nu se pot acoperi din decontările CJAS și din încasări, au renunțat.

Sunt servicii costisitoare, iar cheltuielile sunt imposibil de recuperat din sumele decontate de stat sau din încasări. Am rămas singurii care oferim astfel de servicii, dar chiar și așa, sumele decontate de CJAS sunt insuficiente, bugetul a rămas aproape același de ani de zile, în timp ce costurile au crescut foarte mult. Încercăm să ne descurcăm cu ajutorul unor sponsorizări, trăim și din economiile realizate în perioada în care aveam și finanțare de la prietenii noștri belgieni (Flandra Orientală a oferit finanțare până în 2020), avem și subvenție din partea Consiliul Județean Buzău pentru pentru persoanele vârstnice cu venituri mici, dar nevoile sunt cu mult peste fondurile disponibile”, detaliază Cristina Vasile, explicând că uneori, chiar dacă un pacient are recomandare de la medic și aprobare de la Casa de Asigurări de Sănătate, dacă nu există buget, nu poate primi serviciile de care are nevoie decât contra-cost sau din sponsorizări.

 

Îngrijirile la domiciliu s-au dovedit o adevărată  „binecuvântare” pentru mulți buzoieni aflați în impas din cauza unei boli grave sau a unei situații sociale delicate. Anual, aproximativ 400 de beneficiari primesc îngrijiri la domiciliu, iar anul acesta au fost acordate deja peste 3.000 de servicii celor aflați în nevoie.

După 19 ani de activitate, trăgând linie, echipa pe care o coordonează Cristina Vasile a crescut, are 12 asistenţi medicali cu experienţă (au fost ani în care a avut peste 20), dar și voluntari cu ajutorul cărora acordă îngrijiri medico-sociale la domiciliu (cu programare – activitatea fundației nu funcționează ca un serviciu de urgență), consiliere și ajutor în situații de criză.

O realizare extraordinară a fost construirea propriului sediu, inaugurat acum după ce ani de zile și-au desfășurat activitatea administrativă într-un spațiu pus la dispoziție de Spitalul Județean, care cu timpul a devenit insuficient. Cu ajutorul Consiliului Județean și al unor sponsori generoși au reușit să construiască actuala „căsuță din pădure” cum își numesc propriul sediu, îngerii alb-galbeni, să mărească parcul de mașini și să ajungă la ceea ce fac astăzi. „O contribuție substanțială au avut Consiliul Județean Buzău, Eximprod, Liciu Com, Aurora Inconstruct și Hoeganaes Corporation Europe, dar a contat enorm și sprijinul acordat de toți ceilalți sponsori, persoane juridice sau fizice care s-au implicat, fiecare cu ce și cum a putut, pentru a ne sprijini”, își amintește cu emoție Cristina Vasile, mulțumind tuturor pentru implicare și dăruire.

 

La mulți ani, Crucea Alb-Galbenă Buzău!  Să fiți sănătoși „îngeri” minunați! 

 

 

 Comentarii (2)

  1. Florentina Zaharescu spune:

    Mulți ani, sănătate şi multă putere de muncă! Ati ales să aveți o misiune grea, dar nobilă, care aduce multa sperantă!
    Sunteți o echipă minunată,condusă de un OM minunat! Felicitări!

  2. Nicolae Grigorescu spune:

    Respect tuturor si multa sanatate! Ati daruit empatie, optimism, siguranta, omenie si mult profesionalism unei persoane extrem de apropiate mie…

Adaugati un comentariu


 

*